Browsed by
Category: Doe het zelf

Wat pruts ik allemaal zelf ik elkaar…

Verdieping afwerken met gyproc

Verdieping afwerken met gyproc

Het is al een paar weken wat stiller op mijn blog.  Niet omdat ik niets meer aan het doen ben, maar de laatste tijd ben ik veel bezig met zogenaamde prutswerkjes.  Ik steek er veel tijd in om het te doen, maar visueel verandert er niet veel, en het is niet de moeite om te posten.

Zo heb ik beneden alle ‘laatste’ plinten geplaatst tot tegen de deuren.  Op maat zagen, lijmen, ‘s anderendaags voegen, nog een dag later de bovenkant opvullen met pleister, de onderkant vullen met silicone.  Na een paar dagen de laatste cm boven de plint schilderen met primer, de dag later nog eens met de eindlaag.  Kortom, veel gepruts, weinig gevoel van klaar te komen.

Ondertussen ben ik ook op het verdiep aan het verder doen.  Kaders rond de veluxen maken voor de afwerking.

In het kader van de velux is een inkeping om gyproc in te steken voor de afwerking. Evenwijdig daarmee doet ik dus een kader maken op die gyproc tegen te bevestigen.
Meestal is er dan nog een niet geïsoleerde opening naast het kader.
Velux 1 van de 5 is voorzien van gyproc langs de wanden.
En dan moeten de openingen rond de velux nog dichtgespoten worden met PUR
Omdat op sommige plaatsen de PUR, die tussen de kepers gespoten is, uitsteekt, heb ik ervoor gekozen om een extra pannelat tegen de kepers te vijzen. Dit gaat veel sneller dan te proberen het overtollig PUR weg te snijden. Nu is het bijna klaar om de rest van de gyproc te bevestigen. Nog eerst een paar kabels verleggen.  Weer wat prutswerk …

Update 19/03/2017:

Ondertussen hebben ze 50 gypcoc platen geleverd, heb ik die naar boven gesleurd, en ook de resterende veluxen afgewerkt.  Redelijk wat prutswerk, maar ja, het moet ook gebeuren.

Randen afgewerkt en resterende openingen dichtgespoten met PUR.

Update 2/4/2017:

Zaterdag heb ik de hele dag hulp gehad van Robin Moens om gyproc tegen de wanden en plafond te vijzen, waarvoor van harte dank !  De schuine kanten en een groot deel van het plafond waren zaterdagavond gedaan, zondag heb ik nog in mijn eentje verder afgewerkt aan het plafond.

De traphal
De achterste kamer
zicht van de andere kant

Update 9/4/2017:

Al een stuk van de gyproplaten kunnen voegen voor een eerste keer.

Nog een zijwand en de kamer heeft zijn eerste laag voegsel gekregen.

Update 23/4/2017:

We zijn weer een paar weken verder.  Ondertussen heb ik een 3de laag gelegd, dit zou moeten voldoende zijn, maar ik vrees dat ik hier en daar nog wat zal moeten bijwerken.  Ik denk dat ik iets te veel ‘pietjeprecies’ ben hiervoor.  Had ik geweten dat het zoveel prutswerk was, dan had gyplat gebruikt en de boel volledig gepleisterd.  Dan ging ik al lang gedaan hebben.

Het einde is in zicht. Maar ik ben er nog niet helemaal 🙁

Update 1/5/2017:

De gyproc in de achterste kamer is opgeschuurd.

Hier en daar moet er nog wat geretoucheerd worden, maar het lastigste is gedaan 🙂
Misschien tijd om eens te douchen ?

Update 7/5/2017:

De grote kamer is afgewerkt. Nu ben ik aan de traphal bezig.
De veluxen zijn ook proper afgewerkt 🙂
Dressing maken

Dressing maken

Omdat de grondoppervlakte van mijn bouw niet zo groot is en ik alles beneden wilde, is de slaapkamer niet zo groot. De architect had gekozen voor een dressing naast de slaapkamer.  Met een dressing kan je alle beschikbare oppervlakte benutten, in tegenstelling tot een gewone kleerkast waarvan de afmeting meestal niet overeenkomt met een stuk muur waar je die kan tegen zetten.  Een offerte bij een dressingsbouwer viel nogal tegen voor mijn spaarvarken, en dankzij de tip van Marianne en Albert bleek dat je in Ikea zelf dressings kan samenstellen.  Prijs/kwaliteit zeer tevreden, en ook de mogelijkheden van samenstellen verrasten me in de aangename zin.  Na het worstelen op de webpagina om een ontwerp te maken, kon ik de bijhorende shopping list afprinten en mijn onderdelen gaan ophalen in de Ikea van Gent.  Ik ben een rustig type, maar geloof me, ‘ The Loop’ rond Flanders Expo en Ikea zorgt er telkens voor dat tijdens de heen- en terugweg zodanig veel vloek in mijn auto dat ik nadien telkens moet gaan biechten.  De persoon die hiervoor verantwoordelijk is zouden ze moeten castreren, en een pijnlijke dood laten sterven.  Maar ik wijk af van mijn onderwerp…  Twee weekends bezig geweest met de boel in elkaar te vijzen. Voor 1200€ is mijn dressing geplaatst 🙂

Op de plannen stond een klein hoekje met het woordje ‘tellers’ in. De oppervlakte die hiervoor effectief moet voorzien worden, valt dik tegen…
De eerste kast geplaatst, in de achterwand gaten gemaakt voor de zaken waar ik nog moet aankunnen.
Twee kasten van een meter breed, en eentje van 50 cm. Eén muur van staat vol.
Tegen de andere muur heb ik 2 kasten gezet van 75 cm breed met kleerhanger, broekenrek, lades en schoenrek.
De kant van de 3 kasten heb ik ook lades, kleerhangers en een schoenrek onder de tellers. Als ik nu niet alles kan opbergen, dan weet ik het ook niet meer.
Op de smalste kast zit een spiegeldeur, de rest zijn witte schuifdeuren.
Dressingkast als bureaukast

Dressingkast als bureaukast

Ik heb mijn bureau/pc in mijn living staan, omdat ik van oordeel ben dat dit tegenwoordig deel uit maakt van de leefruimte.  Aangezien mijn living niet super groot is, moest ik nog wat kastruimte zien te vinden voor het opbergen van papieren, boekjes en ook van dingen die ik in de keuken niet kwijt kan.  Ik wilde een grote kast tot tegen het plafond die het grootste deel van de muur achter de bureau zou bezetten.  Maatwerk bleek niet goed overeen te komen met mijn spaarcavia.  Na lang zoeken naar iets dat mij aanstond, ben ik bij een winkel voor doe-het-zelvers terechtgekomen.  De naam begint met ‘Ike’ en eindigt met ‘a’.  Het doe-het-zelf gedeelte betreft het ontwerpen/samenstellen van de kast online, de onderdelen gaan zoeken in de winkel en het in elkaar vijzen van de kasten.  Bij het samenstellen kies je voor de kasten, en dan kan je zelf het aantal legplanken kiezen, aantal lades, en eventueel andere zaken (dan specifiek voor een dressing).  Je hebt ook de mogelijkheid om uit verschillende schuifdeuren te kiezen.

Drie afzonderlijke kastelementen…
… alles voor erin en de schuifdeuren.
Daar moet de kast komen.
Na een paar minuten(*) zitten de 3 kastelementen in elkaar. Twee kasten rechts zijn voor bureau materiaal, links is voor keukenzaken en andere.
Weer een paar minuten (*) later zitten de lades en legplanken erin.
De laatste minuten (*) waren nodig om de schuifdeuren eraan te krijgen.

(*) Ik heb de minuten niet exact geteld, maar ik ben er toch een 3-tal avonden mee bezig geweest.  Heel tevreden over de prijs/kwaliteit.  Alle onderdelen zijn ook op een zodanige manier gemaakt dat je er verschillende kanten mee op kan.  Aangenaam verrast hierdoor.