Wie is er hier nu de baas ?

Af en toe hoor of lees ik ergens dat je bepaalde diersoorten beter niet bij elkaar zet.  Zo zouden konijnen cavia’s kunnen verwonden, kippen pikken naar konijnen en cavia’s, katten jagen op konijnen en cavia’s, … Bij mij gaat het er gelukkig vredig aan toe. Het feit dat ze voldoende plaats hebben zal er wel mee te maken hebben.

Mijn Vlaanderse Koekoekskuikens mochten vandaag ook voor de eerste keer buiten.  Ik heb speciaal een stukje afgezet zodat de andere kippen er niet bij kunnen, want ik had schrik dat die ze zouden aanvallen.  Deze voormiddag kwamen de kuikentjes maar juist uit de deur, en gingen snel terug naar binnen, maar in de namiddag was de schrik al verdwenen.  Ze koersen al het hele afgezette stukje (2 m x 5 m) rond, en tot mijn verwondering hebben ze al ontdekt dat de mazen van een stukje omheining groot genoeg zijn om erdoor te kunnen, dus liepen ze plots al rond tussen de grote kippen.  Gelukkig kijken deze er niet naar wegens “te klein en verwaarloosbaar”.  Niet erg dus dat ze al het hele plein verkennen.  Ook al zijn kippen zogezegd “domme beesten”, ze weten toch al snel via welk stukje draad ze terug in hun eigen pleintje moeten geraken.

De kuikentjes van mijn buurman (ongewenste zwangerschap door mijn haan veroorzaakt) zijn ondertussen naar andere oorden. Neen, niet het hiernamaals, maar naar iemand met een grote tuin die nog kippen bijwilde.  Samen met de mama zijn ze dus verhuisd.  Het heeft toch efkes geduurd voor we ze allemaal te pakken hadden. Enerzijds de mama die makkelijk overal over vliegt, en anderzijds, die kleine pluisbollekes die rap allemaal in een andere richting lopen, zich ergens tussen verbergen, en stoppen met piepen als er gevaar (mannen die ze willen pakken) in de buurt is.  Na 4 pogingen hebben we de volledige familie kunnen in een doos verpakken.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.