Het schandaal in mijn straat

Er is iets in mijn straat waarvan de voorbijgangers denken : wat is dat nu ?  Op wat trekt dat nu ? Waar dient dat voor ?  Dat is toch iets belachelijks ! Is die niet beschaamd ? …

Jawel, dat “item” staat al een paar jaar in mijn voortuin.  Ik weet dat het op niets trekt, maar ondertussen doet het wel zijn werk.  En het moet er nog blijven staan tot mijn zwemvijver aangelegd is.  Ik heb in de vorige eeuw gestudeerd voor laborant gespecialiseerd in de milieuzorg.  Bijgevolg heb ik een beetje achtergrond over hoe water gezuiverd kan worden.  Toen ik mijn huis een 5-tal jaar geleden kocht, kreeg ik van de huurders de overschot van een pot vissen-eten voor in de vijver voor de deur.  Daar stond water in dat zo groen was als het gazon, en tot mijn verbazing zaten er ook vissen in.  Een post op een andere blog over een groene vijver heeft me overhaald om mijn schandaal publiek te maken.  Het gaat dus gewoon over een zelfgemaakte vijverfilter, die ik bij wijze van experiment gemaakt heb om te zien of ik dat water helder zou krijgen.  Aangezien dat water niet in een paar dagen gezuiverd is, staat het er al een paar jaar, maar deze zomer had ik de ganse tijd helder water.

Het schandaal

Ja, in het begin stond dat zelfgemaakt takkenscherm er nog niet rond.  Dan was het nog belachelijker…

Ja, je kan tot op de bodem kijken.

En zo ziet het schandaal er van boven uit :

Gevuld met argexkorrels

Hoe werkt het eigenlijk ?  In de poriën van de argexkorrels groeien bacteriën die de voedingsstoffen uit het water halen.  Om een zo hoog mogelijk rendement te hebben moeten alle argexkorrels dus in contact komen met het water, maar ze mogen ook niet continu onder water staan, omdat de bacteriën zuurstof nodig hebben om hun werk te doen.  Om dit gedaan te krijgen heb ik een omgekeerde sifon geïnstalleerd.  Het water wordt continu in het vat gepompt en stijgt langzaam tussen de argexkorrels, tot het in de bocht van de sifon komt.  Als die vol is, dan begint het eruit te lopen, en zuigt het automatisch (gelijk een hevel) al het water uit het vat (en komt er terug lucht tussen de argexkorrels).   Eenmaal het vat leeggeheveld, dan vult het zich langzaam terug door de pomp en zo gaat dat altijd maar door.

De werking van het schandaal.

De truc is echter om dit vat ergens te verbergen achter of onder iets, zodat je dat niet ziet naast je vijver.  Bij mij lukte dat niet zo goed (allez, ik heb er geen moeite voor gedaan…)

57 comments

Skip to comment form

  • Andy on 14/05/2020 at 17:33

  @ Antoinet: mijn vermoeden is dat de het debiet van de pomp te laag is, of de diameter van uw afvoerbuis te groot. Je kan proberen met een versmalling op uw afvoerbuis te steken (als je het debiet van de pomp niet kan verhogen). Als het een pvc buis is, kan je er bv een overgang naar een smallere diameter op steken.

  • Antoinet on 14/05/2020 at 17:39

  Die heeft al een versmalling. Van 40 mm naar 25

  • Andy on 14/05/2020 at 18:14

  Kan je die nog wat versmallen ? bv eens proberen met wat tape te plakken over de helft ? Zien of het dan beter gaat ?

  • Andy on 14/05/2020 at 18:19

  Misschien is het die diameter 40 die te groot is in die 180 graden bocht. Die moet tamelijk snel volledig opgevuld geraken zodat hij de lucht er uit trekt. Misschien kan je eens proberen met een buis van 25 ipv enkel een versmalling op het einde.

  • Antoinet on 14/05/2020 at 20:18

  Ik heb de diameter verkleint door er een dunnere pvc pijp in te steken en hij doet het nu al beter. Wellicht dat ik ook in de boog nog een pijpje doe

  • Jos on 08/08/2020 at 22:17

  Mijn vijver met vissen is 6000 liter, dus heb ik een filter nodig van 1250 liter met dit systeem?

 1. @Jos: als er maar een paar vissen inzitten kan je nog kleiner gaan, maar als er redelijk wat in zitten, zou ik toch een filter van 1000 liter zetten. In mijn voorbeeld hierboven zaten er een 5-tal goudvissen in die van mij nooit eten kregen, ik schat het volume op 3000 liter en een filtervat van rond de 80-100 liter. Veel kleiner dus. Als je met grote vissen zit, die veel voedert, dan komt er veel organisch materiaal in de vijver, de vissen kakken veel dus krijg je algengroei. Dan heb je een voldoende grote filter nodig.

Load more

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.