Omgekeerde wereld

1. Misschien zijn sommigen onder jullie nieuwsgierig hoe het nu zit met de zwemvijver, en mopperen jullie dat er niet dikwijls een nieuwe post komt daaromtrent, maar zolang het uitkofferen niet gedaan is, komt er daarover geen nieuwe post.  Voor updates van het uitkofferen moet je naar de betreffende post gaan, want daar zijn ondertussen al nieuwe foto’s bijgekomen.  Gisteren was er in het VTM-nieuws een item over zwemvijvers, dat zie populairder aan het worden zijn, en dat mensen die er dit jaar nog een willen laten aanleggen eraan zijn voor de moeite, want de meeste zwemvijveraanleggers zitten volgeboekt tot augustus.  Een basisversie van 8x3m kost 20.000 Euro…  Whoehahahahaaha : doe-het-beter-zelf !

2. In januari had ik het over de hoge grondwaterstand, waardoor ik niet kon beginnen aan mijn vijver.  Nu staat het grondwater 1,8 m diep, dus heb ik er eigenlijk geen last meer van tijdens de werken.  In de winter staat er ook tot 0,8 m water in mijn kelder door die hoge grondwaterstand, maar begin deze week stond er maar een paar cm water in de kelder.  Goed gezakt dus.  Ik heb vorige week eens uitgerekend hoeveel het mij zou kosten om mijn zwemvijver te vullen met leidingwater.  Ik schat dat ik 80 m3 nodig heb, en dat zou mij 350 Euro kosten…  Gelukkig moet dat maar 1 keer gevuld worden.  Ik heb ongeveer 8 m3 regenwater dat ik kan gebruiken, maar heb ook toegang tot grondwater (dat langzaam maar zeker aan het zakken is.)  Ik heb het grondwater laten analyseren, en er zit niet veel nitraat in, dus dat kan ook dienen om de zwemvijver te vullen.  Probleem is de opslag hiervan.  Veel emmerkes heb ik niet staan om te vullen, maar ik heb wel een kelder die bijna droog staat.  Dus : vullen die kelder met grondwater !!!

Na een paar dagen heb ik toch al 30 cm water in mijn kelder opgeslagen.

3. Een paar weken geleden was mijn kip Lotte aan het broeden.  Een maat voor niets, want er is niets uitgekomen.  Dit weekend heb ik het kippenhok eens grondig uitgekuist, en wat bleek : in de 2 legbakken was er een massa leven aanwezig : bloedluizen.  Onvoorstelbaar hoeveel er tussen het stro en aan de binnenkant van de legbakken zaten.  Eerst alle stro en schavelinge op de komposthoop gesmeten, en dan de overschot van de bloedluizen met een verfstripper geëlimineerd (gloeiend hete lucht, daar kunnen ze niet goed tegen) in het kot,  slaapstokken en legbakken.  Nadien alle kieren en spleten bespoten met silica (een natuurlijk produkt tegen bloedluizen).  Blijkbaar was Lotte niet op eieren aan het broeden, maar op bloedluizen…

4 thoughts on “Omgekeerde wereld”

  1. Bloedluizen… Ik heb eens 8 kuikentjes verloren op 1 nacht door die ondieren. (BTW, nooit last gehad van kalkpoten bij de kippen? Is er iets wat daar tegen helpt?)

  2. @Alcyon : kalkpoten kan je makkelijk verminderen of genezen met er dagelijks olie (maisolie, olijfolie, … maakt niet uit), vaseline of een vettige zalf aan te smeren. Die mijten die zich onder de schubben bevinden stikken hierdoor en sterven af. Als ze het erg hebben, kan je een klein emmertje vullen met olie en de kip haar poten erin onderdompelen. Na 1-2 weken zou het moeten gedaan zijn.

  3. Merci… Had dit al geprobeerd, maar waarschijnlijk niet lang genoeg. Ik had gehoopt dat ge met een iets makkelijkere oplossing zou komen 🙂 Deze is nogal vettig, zeker bij kippen die met veel pluimen op hun poten zitten.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.