Plaatsen van de EPDM-folie

Voor mijn zwemvijver heb ik gekozen voor EPDM-folie als waterdichting.  Ik had een lapje besteld van 9 m x 20 m, en dat is netjes op rol geleverd.  Alhoewel ik 2 mensen mocht contacteren om te helpen ermee, ben ik toch op het gemakske alleen begonnen om te zien hoever ik in mijn eentje ging geraken.  De rol EPDM tot aan de rand van de vijver gerold en dan uitgerold in de vijver (opgepast : het is makkelijkst van in het ondiepe te beginnen, en de rol naar het diepe te rollen.  In de omgekeerde richting ging ik het niet alleen kunnen 😉  )

Uitrollen en efkes op adem komen...

Langs de ondiepe kant heb ik die flappen wat opengeplooid om te zien hoe het eigenlijk opgeplooid was.  Dat opentrekken ging vlotjes, en voor ik het wist lag het volledig open…

Dat ging vlot ! Oef, de folie is groot genoeg.

Nu ik toch bezig was, probeerde ik de plooien weg te krijgen.  Met zakken die gevuld waren met wat aarde (geen kans op beschadigingen van de folie) kon ik langs de linkerkant de folie ter plaatse houden, en dan was het kwestie van wat heen en weer te lopen en te trekken om de folie op te spannen.  Ook in de vijver zakjes zetten om de folie op zijn plaats te houden tijdens het trekken.

Dat ziet er al redelijk goed uit.
Morgen ga ik de plooien in de hoeken vastkleven, en de andere plooien nog wat proberen wegwerken.

Perfect zonder plooien kan ik dat niet krijgen door de ovale vorm van de vijver, maar het is mooist van zoveel mogelijk plooien weg te werken door deze samen te plooien.  Eenmaal er een beetje water in de vijver staat, wordt het makkelijker om de zijkanten recht te trekken.

Update 4-6-2011 :

In de hoeken zit je met folie teveel.  De truc om dat te camoufleren is om dit netjes om te slaan en eventueel vast te maken zodat het ter plaatse blijft.  Dat kan met splice-tape (een soort dubbelwandige tape speciaal voor EPDM.  Door vulcanisatie “smelten” de delen tesamen.)  Gedetailleerde uitleg staat hier op pagina 15.

 

Met een potlood teken je de rand van de flap af op het onderliggend deel.

 

 

De flap gedeeltelijk omvouwen en naast de potloodlijn over een breedte van 10 cm met een schuursponsje insmeren met Quickprime.

 

De Quickprime lqten drogen (5-10 minuten) en de Splice-tape aanbrengen met het beschermpapier naar boven.

 

De splice-tape is aangebracht.

 

Vervolgens bovenaan 15 cm beschermpapier aftrekken, en de flap ertegen drukken.  Onder een hoek van 45° het papier verder wegtrekken, en de flap ertegen duwen.  Met een rollertje goed aandrukken.

 

De flap plakt vast...

 

Ik moest ook 2 verschillende stukken EPDM waterdicht met elkaar verbinden (stuk van zwemgedeelte en stuk van filtergedeelte.  Dit heb ik op dezelfde manier gedaan.

 

Beide delen met Quickprime behandeld, Splice-tape op het onderste deel gekleefd (de flap uit het filtergedeelte is wat naar beneden geschoven).
Beschermpapier onder een hoek van 45° ertussenuit trekken en goed aanrollen.

 

Vervolgens moest ik ook nog de foliedoorvoeren afwerken :

 

Ga voorzichtig op zoek naar het gaatje...
... en maak opening met een cuttermes.

 

Achter de folie zit dit :

 

Het basisdeel van de doorvoer.

 

Door de opening die ik in de folie gemaakt heb, spuit ik Pondglue (lijm om EPDM en PVC te verbinden, met siliconespuit aan te brengen) op die zwarte ring.  Op de ring die erop moet gevezen worden breng ik ook Pondglue aan.

 

Een laagje Pondglue
Een beetje zoeken naar de vijsopeningen en vastvijzen. In de vijsopeningen heb ik ook wat Pondglue gespoten voor volledige afdichting.

 

Het stukje EPDM in het midden uitsnijden, en ook daar nog wat Pondglue spuiten voor volledige afdichting.

 

Dit zou waterdicht moeten zijn.

 

Op die manier heb ik de doorvoeren voor elektriciteit naar de pomp en beluchting, overloop, doorvoer van de pomp uit de filterzone en toevoer water in de zwemzone uitgevoerd.

 

Daar zal het water vanuit de filter in het diepe gedeelte gepompt worden.

Nu volgt de randafwerking.

 

17 thoughts on “Plaatsen van de EPDM-folie”

 1. Het diepe deel staat al vol water (uit kelder en regenput). Nu nog eerst de trap metsen in het ondiepe deel, en dan verder vullen met water.

 2. Andy,

  weet je al waar je aan water zal geraken? Ik heb me laten vertellen dat de brandweer dat komt vullen (tegen betaling weliswaar).

  Vullen met leidingwater is niet aangeraden want dat gaat een bom geld kosten. Ik heb hier zo’n 40m³ nodig. Dus met het tuinslangetje zou dat wel eventjes kunnen duren hé 🙂

 3. @Tommy : Ik zal flessen vullen op het werk en dat meebrengen naar huis om de vijver te vullen 😉

  Neen, op de website van de brandweer van Gent staat dat ze dat doen, maar dat de watermaatschappij dan het verbruikte water aanrekent (brandweer zal dat vullen met een teller op de kraan denk ik). Dus ik vermoed dat het niet veel uitmaakt in prijs, behalve dat het veel sneller zal volstaan door de brandweer. Ik heb al een deel regenwater en grondwater ingepompt (diepe deel staat al vol), zal een dezer dagen nog water bijpompen, maar wil eerst het filtergedeelte in orde hebben. Als ik de vijver volledig met leidingwater zou vullen, kost me dat 350 Euro…

 4. Andy, mag ik beleefd informeren naar de leverancier van het beschermvlies en de EPDM folie? Ik ben wat aan het rondneuzen en vind prijzen van 4,5 euro (internetwinkel) tot 7,45 (vijvercenter).

 5. @Bart : ik heb dat bij Voornekoi besteld online :

  http://www.voornekoi.nl/frame.htm

  Ik heb gekozen voor die EPDM van 5,5 Euro/m2. Eerst offerte gevraag voor alles wat ik nodig had, besteld, en een paar dagen later werd het aan huis geleverd (ze belden zelfs om te weten of er iemand ging thuis zijn). Zeer tevreden over.

 6. Meneer DHL is zojuist een pakje komen afleveren, netjes vanuit olland. Nog bedankt voor ‘t adres Andy!

 7. @ Bart : ga je ook beginnen aan je zwemvijver ? Vorig weekend zijn er toch 2 kleine kindjes in mijn vijver gesukkeld. Dat heeft duidelijk aantrekkingskracht met grote gevaren.

 8. Andy, een echte zwemvijver is het niet. En er is een muurtje van een halve meter hoog rondom, dus er per ongeluk invallen is al wat moeilijker (alhoewel, mijn kroost kennende… 🙂 )

  Bovendien wordt het een vijver met planten en beestjes, en daar tussen zwemmen schrikt hen wel een beetje af precies (bloedzuigers! libellenlarven! kevers! Bwaaaak!!! 🙂 )

  Daarenboven: toen ik twee jaar geleden een klein vijvertje aangelegd heb, hebben ze ook alle drie zwemlessen voorgeschoteld gekregen, kwestie dat ze er op zijn minst uit geraken, nu kunnen ze alle drie behoorlijk tot zeer goed zwemmen.

  En voor ‘vreemd volk’ is onze tuin behoorlijk afgeschermd, een ‘verdwaald kindje’ zal er niet zo snel in geraken.

 9. Even een vraag ivm de folie van Voornekoi.
  Hebben jullie die besteld en is die goed werkbaar. Het is namelijk zo dat ik in winkels zowel soepele als stugge folies heb gezien. ik zou graag een soepele hebben,µ

  groet,
  Ann

 10. @Ann : die folie is goed werkbaar. Zal waarschijnlijk een beetje afhankelijk zijn van de dikte of die soepel is of niet.
  groeten,
  Andy

 11. De dubbelgeplooide folie in de hoeken, werd die weggeknipt en dan naden verlijmd of heb je de plooien laten zitten en gelijmd om wat strakker te maken

 12. @Levi: ik heb die laten zitten en hier en daar gelijmd om strakker te zitten. Wegknippen en lijmen is altijd een risico op lekken.

 13. Mooi!
  Ik wou het ook zo doen. Tot de vijverwinkel me zei dat het zwemgedeelte en filtergedeelte in 1 stuk zou moeten (wat al veel moeilijker lijkt om strak te krijgen)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.