‘t Is af…

…of toch zo goed als.  Er moeten nog een aantal kleine dingen gebeuren, zoals de gleuf naast de boordstenen van de zwemvijver  terug opvullen met aarde, vijverplanten in het filtergedeelte zetten, rommel opruimen errond, en de borders terug wat in orde zetten, maar dat is peanuts in vergelijking met het werk dat ik de laatste maanden verzet heb om de zwemvijver aan te leggen.

Ik heb specialisten gevraagd om het geheel te komen uittesten, op onderstaand filmpje kan je ze ergens anders een zwembad zien testen, ze doen het grondig :

De laatste dagen heb ik leidingwater in de zwemvijver laten lopen, het stond al halfvol met grond- en regenwater. Ondertussen is er al 24 m3 leidingwater ingelopen, aan een tempo van 2,5 cm stijging per uur. Nog een 10-tal cm en de vijver staat vol. Het waterniveau zal tot aan de onderkant van de boordstenen komen, zodat de zwarte folie nooit zichtbaar is. Dit kan ik bereiken door de overloop naar de filterzone op de juiste hoogte te plaatsen. Op onderstaande foto zijn nog 2 gaten zichtbaar tussen de boordstenen naar de filterzone. Daartussen moet ik nog tegels metsen zodat de bovenkant van de tegels gelijk ligt met de hoogte die ik wens van het waterniveau. Aangezien het water continu uit de filterzone in de zwemzone zal gepompt worden, en op natuurlijk wijze overloopt naar de filterzone, zal het water altijd even hoog staan in het zwemgedeelte, maar na verloop van tijd (door verdamping) zakken in de filterzone. Af en toe bijvullen zal de boodschap zijn.

Zo ziet het er ondertussen uit :

Mijn eigenste zwemvijver...

De andere kant...

Als ik met niet vergis, had mijn collega Bart 2 maand geleden voorspeld dat ik op 9 juli voor de eerste keer ging zwemmen in mijn plonsbadje.  Mijn antwoord was dat het al half juni ging zijn.  Maar door de vertragingen is het in juni niet meer gelukt.  Om ervoor te zorgen dat hij ook ook niet bij het juiste eind had, heb ik vandaag, 6 juli, voor de eerste keer gezwommen in het water dat ondertussen 22 °C warm is …

Een sierlijke duik...

... en full power naar de overkant.

Het water is natuurlijk behoorlijk groen, omdat er al meer dan 14 dagen grond- en regenwater instaat.  Morgen zal ik de argexkorrels uit mijn filter van het vijverke in mijn voortuin overbregen in mijn filterzone, zodat de bacterieculturen die daarop leven, direct aan het werk kunnen om het water proper te krijgen.  Normaal zou het binnen 14 dagen helder moeten zijn (heb ik me laten vertellen).  Dit is het water nu :

Een beetje groen

En dit is het water in september. Het heeft toch meer dan 14 dagen geduurd voor het helder was. Toch een kleine 2 maand, maar dan is het plots in een week tijd van troebel naar helder veranderd.

Update 13/7/2011 :

Mijn overlopen tussen het zwemgedeelte en de filter zijn ondertussen op de juiste hoogte gemetst.  Deze zorgen er dus voor dat het waterniveau in het zwemdeel altijd even hoog zal staan, want het water wordt vanuit de filter in het zwemgedeelte gepompt, en stroomt natuurlijk over in het filtergedeelte.

Door ze op die hoogte te metsen, zal het water altijd tot de onderkant van de boordstenen komen, zodat de EPDM niet zichtbaar zal zijn in het zwemgedeelte.

Een van de 2 overlopen

Deze mandjes die achter de overloop staan, zal ik nog wat wegcamoufleren, maar deze zullen dus alle drijvend materiaal (bladafval) opvangen, zodat niet alles terechtkomt in het filtergedeelte.  Op die manier zal ik enkel af en toe de mandjes moeten leegmaken.

Het systeem in werking.

Het water staat op niveau in het zwemgedeelte.

Nu nog het filtergedeelte wat beplanten...

16 comments

Skip to comment form

  • hoow on 07/07/2011 at 09:15

  leuke foto zo nog net met de voetjes boven water.

  Hopelijk moet je niet steeds bijvullen met leidingwater.

 1. proficiat met de voltooing. Hopelijk nu genoeg warm weer dat je na de harde labeur ook wat geniet van de zwemvijver kunt hebben. Qua bijvullen: het regenater van het dak van de gargae (?) opvangen en dat gebruiken is geen optie?

  • Andy on 07/07/2011 at 11:34

  Het regenwater van de garage wordt opgevangen in mijn regenwaterput, en het is de bedoeling om uiteindelijk daarmee bij te vullen, maar aangezien het zoveel regent de laatste maanden, komt daar maar weinig bij…

  • Tommy on 07/07/2011 at 19:07

  kort : SUPER !!!! Proficiat.

 2. Dat zie ik ook wel zitten in mijnen hof. Mooi gedaan! Hoe diep is de vijver eigenlijk?

  • Andy on 07/07/2011 at 20:58

  Bij de trap is het 1,3 m diep, en op het einde 1,8 m.

  • Maggy on 08/07/2011 at 16:55

  Tof tof, tzal dan toch klaar zijn tegen men feestje in uwe tuin :-p .

  • tgheskie on 10/07/2011 at 13:37

  Knap! Er is toch ergens een aansluiting voor ne frigo voorzien rond de zwemvijver??

  • Andy on 11/07/2011 at 09:57

  @ tgheskie : die zware stroomkabel voor een koelcontainer ben ik nog aan het leggen 😉

  • Bert en Kathleen on 12/07/2011 at 07:50

  van harte proficiat! grote hoed af.

  • Dirk on 19/07/2011 at 17:58

  Proficiat Andy. Wat is de watertemperatuur nu?

  • Andy on 19/07/2011 at 20:00

  @ Dirk : vandaag 19-7-2011 is het 19°C. Een week geleden was het nog 21 °.

  • Tommy on 20/07/2011 at 09:07

  raar … idem hier. Is ook 19°. Vorige vrijdag (met het betere weer) bijna 22°.

  Ik ben er wel gerust in als het even wat mooi weer is dat de temp redelijk snel zal stijgen.

  • Bart on 03/08/2011 at 19:20

  Sorry hoor Andy…ik had 6 Juli voorspeld…en ik heb nog gelijk gekregen ook! 🙂

  Die foto met die voetjes is leuk…auto-ontspanner en tot 10 tellen?

  Misschien kan je nog een paar liggende zonnepanneeltjes schakelen tussen je filterzone en zwemvijver…altijd warm(er) water :-). Alhoewel, Poiseuille zal niet content zijn met al die extra meters tubing…

  • Els on 21/08/2011 at 21:58

  Proficiat met dit project! Zeer interessant voor kandidaat zwemvijverbouwers! Bij je garageproject heb je een mooi overzicht van de kosten geplaatst. Zou ook interessant zijn bij dit onderwerp. Ben je dit nog van plan te doen?

  • Andy on 22/08/2011 at 08:45

  @Els : de prijs staat er al een tijdje op : http://doehetbeterzelf.com/?p=1646

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.