Haag planten

Gisteren kon ik bij Natuurpunt Gent mijn bestelde haagplanten gaan ophalen.  40 stuks rode beuk, en 25 exemplaren meidoorn heb ik in mijn remorque vastgebonden.  Belachelijk, want die konden eigenlijk gewoon in mijn koffer, maar ik had nu mijn remorque en bijhorende bindkoorden mee, dus heb ik die ook gebruikt (en lag er daardoor ook geen aarde in mijn koffer).

Ik heb de plantjes de hele nacht met hun wortels in een emmer water gezet, en vandaag geplant.

Een paar weken geleden had ik al een strook naast mijn terras en zwemvijver gespit, en voorzien van EPDM boord tegen het peengras.
De rode beuk, naast het terras en tot aan het filtergedeelte.

Ik heb ongeveer om de 30 cm een plantje gezet (4 per lopende meter),  sommige raden aan van er 5-6 per meter te zetten, maar dat vind ik nogal dicht van elkaar (en is ook duurder natuurlijk).  Indien de plantjes goed gesnoeid worden van in het begin, dan kan je dat schoon laten dichtgroeien.  Beuk is een gedrongen heester, die van nature aan de basis makkelijk uitgroeid.  Vervolgens heb ik de hoofdscheuten en lange zijscheuten1/3 teruggesnoeid.  En goed water geven na het planten is ook belangrijk.

Allemaal 1/3 ingesnoeid.

De meidoorn heb ik op dezelfde afstanden van elkaar gezet.  Eveneens goed water geven is de boodschap.

De meidoornhaag, amper te zien op de foto

Meidoorn is in tegenstelling tot beuk een rechtop groeiende plant.  Daarom moet die na het planten sterk teruggesnoeid worden tot 15-20 cm boven de grond (ja van sommige planten is er 70-80 cm afgeknipt !).  Het gevolg van deze snoeibeurt is dat ze goede scheuten gaan vormen, net boven de grond zodat de onderkant van de haag ook mooi dichtgroeit.  Het zal wel 1-2 jaar langer duren voor de haag op de gewenste hoogte is, maar er zullen geen kale gaten in zijn.

Af tot 15-20 cm boven de grond
Dat schiet er nog over van de meidoornplanten die 1 m hoog waren...

5 thoughts on “Haag planten”

 1. Dat is nu net niet wat je mag doen met een beuk… in het water zetten voor het planten. Beuken leven in symbiose met een schimmel (mycorhizza) door de planten in het water te zetten ben je de schimmel grotendeels kwijt

 2. @ Tom : na eventjes snel googelen moet ik je gelijk geven. Dat wist ik niet, maar het is dan ook eigenaardig dat die beukenplantjes geen enkele aarde meer rond hun wortels hadden toen ik ze ging afhalen. Dat wil dus zeggen dat de teler die ook afgespoeld heeft. En aangezien die wortels nogal droog waren heb ik ze een nacht in een emmer water gezet. Water geven na het planten is blijkbaar ook niet goed voor beuken… en dat heb ik wel overvloedig gedaan. Ik zal in het voorjaar wel zien of ze om zeep zijn of niet. Ik hoop van niet 😉

 3. Goede tips die ik hier lees! 🙂 Ik wil zelf ook een aantal beukenplantjes in de tuin zetten!

  Op http://www.magische-tuinen.be vind je ook handige informatie over het planten en verzorgen van verschillende soorten planten!

  Ik kijk daar altijd eerst eens voor ik aan een nieuw project in de tuin begin 😉

 4. Hallo

  Vorige week heb ik eenstijlige meidoorn geplant met de bedoeling dat deze een dichte haag gaan vormen.
  De planten zijn 1.5m hoog. Ik lees hier dat je die hoort terug te snoeien tot een 30cm boven de grond. We zijn nu eind oktober, is het niet te laat om deze nu nog terug te snoeien? Wacht ik beter tot juni?

  Mvg

  Tijs

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.