Zwemvijver versie 1.1

Ben tevreden over mijn zwemvijver, ook al heb ik er vorige zomer niet zoveel kunnen van profiteren door het kwakkelweer in augustus.  Maar er was 1 ding waar ik halverwege de werken mee zat : de lengte van de darm om het water van de filter naar de vijver te pompen.  In mijn origineel idee ging dat ongeveer 7 m lang zijn.  Op het laatste moment heb ik dan de pompopstelling moeten veranderen omdat de pomp droog moet opgesteld worden.  Door dit “last minute foefelen” is de lengte van de darm uiteindelijk een 13 – 14 m lang geworden, met 5 koppelstukken.  Dit komt het debiet natuurlijk niet ten goede.  Indien de pomp met 5 m darm van diameter 50 mm verbonden is, dan verlies ik een kleine 20% debiet door wrijvingen met de darmwand.  Indien er een even lange darm van diameter 63 mm zou opgezeten hebben, dan had ik slechts een verlies van 5%.

Met mijn opstelling heb ik een vermoeden dat ik amper 50% van mijn debiet haalde.

Mijn oorspronkelijke opstelling : 14m darm.

Na de aanpassingswerken ziet het er als volgt uit :

Nog 6-7 m darm, grotere diameter over bepaalde stukken.

Een weekje thuis tussen kerst en nieuw is de ideale periode om daar wat aan te doen.  Aangezien ik dicht tegen de wand van de vijver moet graven, en redelijk diep (1,3m) moest ik een beetje water uit de vijver pompen (ook ongeveer 1,3m) om geen grote druk tegen de zijwand te hebben.  Gelukkig heb ik zandgrond en kon ik het gewoon in mijn tuin laten lopen.

Vervolgens kon ik de aan- en afvoerdarm naar de pomp terug opgraven en en heb ik die vlak voor de pomp samengevoegd, zodat ze samen als aanvoerdarm dienen.

Dubbele aanvoerdarm gemaakt.

Het volgende was een deel van mijn filterzone weer leegscheppen zodat ik de oude afvoerdarm kon afkoppelen, en in het oude pomphuis kon steken zodat deze als aanvoer werk kan doen.  Ik heb de originele aanvoerdarm lager gestoken, zodat deze minder snel lucht kan aanzuigen als het waterniveau zakt.  De nieuwe aanvoerdarm is langer en komt even diep in het waterniveau.

Twee aanvoerdarmen, hopelijk minder wrijvingsweerstand...

Nu kwam het ambetante stuk.   De oude aanvoerdarm die vlak naast de vijver loopt, ongeveer 1,3 m diep.  Graven en hopen dat ik die terugvind…

Joepiiii, gevonden : wit-geel geribde buis net aan het grondwaterniveau.

In de volgende fase is het woord “milj***de**ue” -en alle mogelijke varianten erop- veelvuldig gemompeld, gezegd, geroepen  en geschreeuwd geweest.  Op mijn knieën, hoofd en handen in de put moest ik dus die darm zien door te snijden.  Slijpschijf was uitgesloten omdat ik niet in EPDM folie mocht snijden die een paar cm verder lag (en bovendien ook niet zo veilig omdat er een beetje water in het putje stond, en daarbovenop nog eens niet haalbaar omdat die put te klein was om er met een slijpschijf te manoeuvreren rond mijn hoofd).  Eerst geprobeerd met een klein handzaagje.  Na een paar minuten was het water in het putje alweer gestegen, en zag ik de darm niet meer.  Water uitscheppen, en terug proberen zagen.  Paar minuten later stond de boel weer onder water.  Weer water uitscheppen, weer zagen.  Geen vooruitgang.  Dan met een cuttermes proberen.  Er was makkelijk een snee in de darm te maken langs de voorkant, maar aan de achterkant geraken was niet zo van de poes  (herinner je dat ik met hoofd voor, op mijn ellebogen leun in die natte put).  Krak, snijblad van het cuttermes afgebroken.  Een ander gaan opsteken.  Terug in de put.  Eerst water uitscheppen, dan nog wat snijden.  Snede wordt al groter.  Volgend probleem : het waterniveau in mijn vijver staat nog hoger dan de diepte van die darm, dus vijverwater loopt via de darm door die snede in het putje.  Nog sneller water uitscheppen.  Te de conclusie komen dat het er sneller inloopt dan ik kan uitscheppen.  Stoppen voor de dag en nog een halve meter water uit de vijver pompen (duur een paar uur, ondertussen donker).  ‘s Anderendaags met verse moed (lees : ferm tegen mijn goesting, maar ik kan niet meer terug) water uit de put scheppen, en terug beginnen snijden.  Na een paar keer water uitscheppen en een beetje snijden ben ik er bijna door.  Het laatste stukje met de handzaag doorgesneden en …  (ja, hoe moet ik dat uitdrukken ?  Een orgasme is er niets tegen, zo’n voldoening dat ik op dat moment kreeg).

Eindelijk, de boel is aangekoppeld.

Op bovenstaande foto zie je op die dikke pvc darm nog een tjoepke staan, dat is een toevoer om via een borrelsteen die in de darm zit lucht in de toevoer te pompen.  Nog afwachten of dat deftig gaat werken.  Op onderstaande foto zie je de borrelsteen voor ik die in de buis steek.

De borrelsteen die in de buis moet.

Het enige wat nu nog moet gebeuren is de vijver terug vullen.  Gelukkig staat het grondwater redelijk hoog, en pomp ik dagelijks een paar kubieke meter in de vijver.  Als het regenwater van de laatste dagen gaat in dezelfde richting.

Hopelijk staat die over een paar dagen terug vol, en kan ik testen of mijn debiet hoger is, er geen lekken zijn en mijn beluchting werkt...

8 thoughts on “Zwemvijver versie 1.1”

 1. Dit stuk heeft u een jaar geleden geplaatst. Ik neem daarom aan dat borrelsteen zijn werk goed doet?
  Ik heb alle blogjes over uw zwemvijver gelezen maar het is mij nog niet helemaal duidelijk hoe het zit met de beluchting. Zou u dat nog een vanaf het begin kunnen uitleggen. Waar, gaat de lucht nu hoe, in welke darmen?

 2. @Marianne : die borrelsteen werkt maar gedeeltelijk. Doordat het water nog naar beneden door de buis moet, komen er geen kleine bubbels in de vijver uit, maar grote. Ik heb de luchttoevoer naar die borrelsteen afgesloten. Enkel het filtergedeelte wordt nu belucht (zie http://doehetbeterzelf.com/?p=1820 (11de foto : die ronde schijven op die rode baksteen zijn de borrelstenen in de filterzone.))

 3. Is het een idee om zuurstofplanten in de zwemvijver zelf te doen. Zij geven immers ook veel zuurstof af aan het water. Voorbeelden noemde je zelf al: Voorjaarssterrenkroos, Gedoornd Hoornblad of Lidsteng.

 4. @Marianne : die zuurstofplanten kunnen geen kwaad, maar als het een echte zwemvijver is, dan zullen die storen bij het zwemmen. Bij mij blijkt het niet echt nodig van de vijver extra te beluchten. Het filtergedeelte wordt belucht, en dat water wordt in de zwemvijver gepompt, dus dat bevat voldoende zuurstof.

 5. Andy, Proficiat met je resultaat en de heldere beschrijving.
  Ik heb nog wat vragen over de beluchting. Je belucht uiteindelijk enkel de filter heb ik kunnen afleiden… Als ik het goed heb zijn de slangen naar de beluchtingsstenen zo van dat doorzichtig rubber… heb je die slangen dan in/door een hard PVC buisje van 40 of 50 gestoken om ze te beschermen (tegen de lava) klopt dat? heb je dan een doorvoer gemaakt (in je EPDM) voor dat hard PVC buisje? of enkel voor het rubber slangetje? Dat hard PVC buisje loopt anders toch ook vol water? Je filter zou dan leeglopen…

 6. @Joris : inderdaad, de doorzichtige slagen zitten in harde pvc buizen ter bescherming van de lava. De doorvoer in de EPDM is voor de harde pvc buis, en die loopt door tot boven het niveau van de overloop van de vijver. Op die manier loopt er nooit water uit via die buis. Door die buis heb ik dan de doorzichtige slangen gestoken en aangesloten op de luchtpomp.

 7. Hallo, kan iemand mij helpen. Wij(via een firma) zijn een zwemvijver aan het aanleggen. We hebben zelf het filtergedeelte gevuld met lavastenen en bij het vullen van het zwemgedeelte bleek dat dit niet helemaal waterdicht is. Het filtergedeelte liep gelijk met het zwemgedeelte vol met water.
  Is dit een probleem? De firma waar we mee samenwerken zegt van niet.
  Alvast bedankt

 8. @Tukkie: als de 2 gedeelten met een darm (via de pomp) met elkaar verbonden zijn, is het normaal dat beide delen zich vullen met water als je één van de delen met water vult. Het is de wet van de communicerende vaten.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.