Stofgezogen

Ja, ik weet het, het moet gestofzuigd zijn, maar het is eigenlijk geen stof dat ik gezogen heb, maar slib uit mijn vijver.  Is het dan geslibzuigd, of slibgezogen ?  Nadat vorig najaar het water in een week tijd van grasgroen naar helder veranderd was, is er een laagje bezinksel ontstaan in mijn vijver (wierkes, samen met zand, bladeren en vuil dat in de vijver gewaaid is).

De groene smurrie op de bodem...

Toen ik op internet zocht naar vijverstofzuigers vond ik 2 systemen : iets gelijk een industriële stof/water-zuiger met een voorraadvat, of een systeem met een filter.  Beiden zijn voor dit doel niet echt geschikt.  De filter zou na een paar seconden verstopt zijn, en die met het voorraadvat zou na een minuut volstaan met water.

Ik heb dus weeral zelf iets in mekaar proberen flansen.  Mijn eerste pogingen met een waterpomp lukten niet zo goed, omdat die pomp snel verstopt zat met grotere stukjes vuil.  Dus een beetje zitten piekeren hoe ik mijn vuilwaterpomp kon aanpassen om daarvoor te gebruiken.  Voordeel van een vuilwaterpomp is dat die een groot debiet heeft (dus grote zuigkracht), en dat grote stukken vuil makkelijk door de pomp gaan.  Ik heb een vuilwaterpomp van de Aldi waar ik de bodemplaat van kan losvijzen.  Bijgevolg kan ik direct aan de opening waardoor het water gezogen wordt.

Kwaliteit van den Aldi !

Dag gat heb ik met een vijl een 2-tal mm groter gemaakt, zodat de buis van 32 mm er in klemde (heb ook een mm van de buitenkant van de buis moeten vijlen).  Het gevolg is dat ik een aanzuigdarm kan aansluiten op die vuilwaterpomp.

Voila, een zelfgemaakte slibzuiger.

Op onderstaande foto zie je mijn hele constructie.  Een pvc buis van 4 m (diameter 32 mm) met daarop een stofzuigerkop, en langs de andere kant verbonden met mijn flexibele buis die op mijn vuilwaterpomp aangesloten wordt.

Mijn slibzuiger
De stofzuigerkop had ik met ductape aan de buis geplakt (hier al terug los gemaakt).

Het moeilijkste was de lucht uit de buizen krijgen.  De pomp zelf hang ik aan een koord onder water in de vijver, en de buizen liet ik in de vijver zakken om te vullen met water.  Eenmaal alle lucht eruit kon ik die onder water aansluiten op de pomp, en zuigen maar…

Het eindresultaat: alle slib en smurie is weg...

Het enige nadeel is dat je op die manier veel water wegpompt uit de vijver.  Ik heb het in 3 keer gedaan.  Twee keer de avond voor ze regen voorspeld hadden, dus was de vijver tussendoor terug aangevuld.  Vandaag heb ik het laatste stuk gedaan, en de vijver terug aangevuld met grondwater.  Laat de zomer maar komen !

6 thoughts on “Stofgezogen”

 1. Bedankt om je kennis en ervaring te delen! Je duidelijk geïllustreerd en overtuigend artikel om een waterstofzuiger zelf in elkaar te knutselen wist mij te bekoren. Ik heb mij ondanks mijn technische beperkingen er aan gewaagd, van het knutselen genoten en succes geboekt! Leuk! Daarbij ook aardig wat centen uitgespaard!
  Ja hoor, laat de zomer maar komen!

 2. Verrassend goede oplossing. Nog makkelijker is het om in het aanzuiggat van de pomp een pvc verbindingsmof voor 32 mm buis te monteren. Die is buitenwerks ongeveer 45 mm doorsnee en het gat van de pomp is net iets groter. Als je om de mof dan een laagje of 3 ductape wikkelt, klemt de mof goed in het aanzuiggat en dan heb je een opening van 40 mm. Je kunt dan een aanzuigslang gebruiken van 40 mm doorsnee binnenwerks.
  Nog te vinden of te maken is dan een aanzuigvoet of korf die die 40 mm niet al te veel beperkt.
  Aan te raden is om in de mof de drie nokjes weg te vijlen zodat de doorstroomopening daardoor niet wordt belemmerd.
  Voor de uitstroomopening kan je een slang nemen die om de metalen uitstroomrand past. Dan heb je een uitstroom met een diameter van 50 mm binnenwerks en dat werkt goed.

 3. werkt dit ook bij lange algen op bodem stropt dan de slijkpomp niet
  hoe lang heb je de pvc buis ge maakt

  laat nog iets horen
  ga ik zelf een maken

 4. @Danny:
  normaal verstopt dit niet door lange algen. Ik heb wel meer last van eikels niet in het water vallen, daardoor verstopt de boel.
  Die PVC buis is zo lang zodat ik tot op de bodem van het diepste deel geraak. Als je vijver niet zo diep is, dan moet de buis niet zo lang zijn.

 5. Ik gebruik een bijna identiek systeem om mijn zwemvijver te “stofzuigen”. Dompelpomp, zwembaddarmen maar een wel een grotere stofzuigvoet speciaal voor zwembaden. De uitloop van de pomp gaat bij mij naar mijn seeve (zeef) die normaal het water van mijn skimmers zuivert voordat het naar het plantengedeelte gaat. Het waterverlies wordt op die manier tot 0 herleid.
  Die zeef is iets wat ik iedereen kan aanraden. Het vuil (bladeren, dradalgen, stuifmeel enz) schuift gewoon van de zeef en het water loopt erdoor.

 6. @Bart: hoe is je zeef gemaakt of waar gekocht ? Ik gebruik zeven met vliegengaas, maar dat verstop toch snel hoor, als er algen in zitten.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.