Houtkachel is online

Ondertussen zijn we weeral een weekje verder, en is mijn houtkachel operationeel in mijn garage.  De voorbije week had het weer gesneeuwd, waardoor de werken een beetje vertraging opgelopen hadden.  Maar ik heb al 2 dagen gestookt in de garage, waardoor de temperatuur van  5 °C naar een aangenamere 19°C gegaan is.  Het duurt een tijdje voor die kille muren en vloer ook een aangename temperatuur krijgen.

Om die kachel te installeren heb ik de schoorsteenbuis van mijn centrale verwarming (op gas) gebruikt.  Het enige probleemke is dat het deze week nog koud was, en ik mijn centrale verwarming in huis ook nog nodig had.  Dus hoe hebben we dat opgelost ?

Door de linkerschoorsteen komt de buis van de brander.
Door de linkerschoorsteen komt de buis van de brander.

Ik heb de buis, die uit verschillende stukken van een meter bestond, uit de schoorsteen gehaald, en een gat dwars door de muur gemaakt om een stuk van een meter terug op de brander aan te sluiten.  (Dit zorgt niet voor een super goede trek, maar het moet maar een paar weken werken.)

De kortste weg naar buiten...
De kortste weg naar buiten…

Vervolgens de schoorsteenbuizen voor de afvoer van mijn gaskachel gebruikt.  Ik wilde niet door het dak gaan, dus een gat langs de achterkant van de garage die anderhalve meter verder omhoog gaat.

De constructie langs de achterkant van mijn garage.
De constructie langs de achterkant van mijn garage.

 

Twee aluminium staven vastgevezen aan vier betonblokken houden de schoorsteen op zijn plaats.
Twee aluminium staven vastgevezen aan vier betonblokken houden de schoorsteen op zijn plaats.
Laat de kachel maar branden !!
Laat de kachel maar branden !!

 

2 thoughts on “Houtkachel is online”

  1. Nu vroeg ik u lange tijd geleden waarom uw garage niet aan de muren geisoleerd werd. Dat zou tijdens bouw slechts een redelijk te overzien meerwerk zijn geweest. Nu zit u komend jaar(en) in een slecht geisoleerde garage te wonen. Toch niet ideaal dacht ik zo?

  2. @Peter : zelfs met niet geïsoleerde muren is mijn garage beter geïsoleerd (dak + hoge rendementsglas) dan mijn huis waar ik 6 jaar gewoond heb, dus die paar jaar in een tussenoplossing is geen groot probleem.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.