De ruwbouw – verdieping

Ik had geen goesting om steen voor steen met een ladder naar boven te slepen, dus heb ik een 70ste hands speeltje gekocht : een bouwlift.  Het heeft wat voeten in de aarde gehad om het bij mij thuis te krijgen.  De banden waren versleten, band ontploft op de oprit van de autostrade, lift achtergelaten, ‘s anderendaags stond ander band ook plat, twee banden afgevezen, naar bandencentrale, twee nieuwe banden opgelegd, via alternatieve wegen van Aalst naar Gent gereden, die lift schudden en schokken achter aan mijn auto, zweet in mijn bilspleet als ik thuis aankwam ermee 🙂

Mijn nieuw speeltje. Gans bovenaan zie je de kop die op mijn trekhaak moet.
Mijn nieuw speeltje. Gans bovenaan zie je de kop die op mijn trekhaak moet.

Lift goes up – lift goes down – lift goes up – lift goes down – lift goes up – lift goes down, …  (overgenomen van een serie waar het zinnetje “bed goes up – bed goes down, … een paar keer voorkomt).

Zoals Ann-Sophie het zo mooi zegt : veel regen op de goeie dagen en droge, zonnige perioden op slechte dagen.

Tijdens de week is het te vroeg donker om nog iets te doen,  vrijdag heb ik me met wat andere zaken bezig gehouden, en ook de paslatten geplaatst.  Zaterdag was ik niet thuis, voor zondag voorspelden ze eerst veel regen, dan ging het eerder droog zijn, dan ging het later op de dag in Oost-Vlaanderen beginnen regenen.  Kortom, ik wist niet of ik kon beginnen en ging uitgeregend zijn.  Ook buienradar bleef twijfelachtig, soms verschenen en buien die over Gent passeerden, maar dat bleken dan maar een paar druppels te zijn.  Uiteindelijk ben ik dan toch om 14 u begonnen met metsen, want ik wil voor blijven op Ann-Sophie haar bouw, want die staat maar een paar uurkes achter 😉

Zover sta ik al na een paar uurkes metsen.  De updates zullen tegenwoordig niet meer zo spectaculair zijn als een paar weken geleden.  Vroeg donker, slecht weer…

Mijn eerste drie molentjes mortel zijn verwerkt. Hopelijk regent het niet weg vannacht.
Mijn eerste drie molentjes mortel zijn verwerkt. Hopelijk regent het niet weg vannacht.

Update 11-11-2013 : Vandaag vrouwendag, wapenstilstand, en Sint-Maarten in sommige delen van België…

Na ettelijke keren “lift goes up – lift goes down”, is de stand van zaken hieronder te bewonderen.  Door de vele regenvlagen het voorbije weekend gaat het niet zo snel vooruit als ik zou willen.

Ik mag er niet aan denken dat ik al die stenen met een ladder naar boven zou gedaan hebben. Links moet er nog een rij stenen op, en dan moet er een ringbalk gegoten worden in beton.
Ik mag er niet aan denken dat ik al die stenen met een ladder naar boven zou gedaan hebben. Links moet er nog een rij stenen op, en dan moet er een ringbalk gegoten worden in beton.
Zicht op de achterkant. In de achtergevel komt een groot raam van 2,4 m breed.
Zicht op de achterkant.  In de achtergevel komt een groot raam van 2,4 m breed.

Tijdens een zware regenbui heb ik gezien dat mijn waterspuwers hun werk doen :

Mijn waterspuwers aan het werk !
Mijn waterspuwers aan het werk !

Die waterspuwers zijn gewoon stukjes elektriciteitsbuizen die ik op de betonplaat ingemetst heb op de laagste punten, zodat het water kan weglopen.  Anders blijft dat op de plateau staan, en loopt het op de duur via het trapgat en schoorsteengat in huis.  En op die manier moet ik niet in het water staan om te metsen.  Nadien kan ik die dan uittrekken of afzagen, maar voorlopig blijven ze de hele winter zitten om het water af te voeren.

Update 17-11-2013 :

Ondertussen is de achter- en rechterkant hoog genoeg.  Voor de winter ga ik de topgevels niet meer opmetsen, omdat de kans groot is dat die omwaaien tijdens rukwinden.  Nu ben ik aan de voor- en linkerkant bezig.

Links moeten er ook 5 rijen snelbouwstenen komen
Links moeten er ook 5 rijen snelbouwstenen komen
Ook hier heb ik waterspuwerkes ingemetst...
Ook hier heb ik waterspuwerkes ingemetst…

Update 24-11-2013 :

Slechts 1 dag gemetst dit weekend, maar ondertussen is zijmuur langs de kant van de oprit ook af.  Enkel nog de voorste muur iets verhogen, en dwarsmuren metsen.  Maar mijn stenen zijn bijna op, zal nog eens een bestellinkje moeten plaatsen.

Vandaag net genoeg mortel om de linkse muur ook op de eindhoogte te krijgen.
Vandaag net genoeg mortel om de linkse muur ook op de eindhoogte te krijgen.
Zicht vanop de oprit.
Zicht vanop de oprit.

Update 1-12-2013 :

De voorgevel is gemetst, met uitzondering van de topgevel (en de opening om er met het materiaal vanop mijn lift door te geraken).

Beetje een raar zicht : na 4 rijen komt een groot venster, het stuk links en rechts dat niet gemetst is moet met beton opgegoten worden als ringbalk.
Beetje een raar zicht : na 4 rijen komt een groot venster, het stuk links en rechts dat niet gemetst op rij 6 is moet met beton opgegoten worden als ringbalk.
Het trapgat is ook iets veiliger geworden. Er staan al 2 muren rond. Nu kan ik al eens met een bak bier boven staan, zonder groot gevaar van "met mijn kliks en mijn klaks" naar beneden te vallen.
Het trapgat is ook iets veiliger geworden. Er staan al 2 muren rond. Nu kan ik al eens met een bak bier boven staan, zonder groot gevaar van “met mijn kliks en mijn klaks” naar beneden te vallen.
Nog eventjes het zicht vanuit de achterste kamer op het trapgat.
Nog eventjes het zicht vanuit de achterste kamer op het trapgat.

Update 8-12-2013 :

Dit weekend heb ik de bekisting voor de ringbalk langs een kant van het huis klaargemaakt.  Ben er de zaterdagnamiddag en zondagvoormiddag mee bezig geweest.  Het zal niet de meest efficiënte manier van werken zijn, maar in mijn eentje is het prima gelukt.  Ik moet een ringbalk van 25 cm hoog gieten, ik heb waterbestendige vezelplaten in stroken van 31 cm laten zagen, gaten geboord om de 2 voegen op 3 cm van de bovenkant van de steen, en in de planken op 3 cm van de onderkant.  Pluggen in de gaten, en de planken vast gevezen op de muren.   Ik weet dat er zo van die speciale klemmen bestaan om die bekisting vast te zetten, maar om dat in mijn eentje te installeren, dat zag ik niet zitten.

Enkel als het op de naden niet goed uitkwam, heb ik een extra vijs bij de naad ingevezen.
Enkel als het op de naden niet goed uitkwam, heb ik een extra vijs bij de naad ingevezen.
De wapening ligt er ook al in, hier en daar een stok om die op de juiste afstand van de rand te houden, die stokken gaan eruit tijdens het beton gieten.
De wapening ligt er ook al in, hier en daar een stok om die op de juiste afstand van de rand te houden, die stokken gaan eruit tijdens het beton gieten.
Nu is het wachten tot volgend weekend, en als het niet vriest kan ik een halve kubiek beton draaien en gieten.
Nu is het wachten tot volgend weekend, en als het niet vriest kan ik een halve kubiek beton draaien en gieten.

Update 15-12-2013 :

Zaterdag de eerste ringbalk gegoten.  Een 4-tal uurkes beton draaien en overscheppen de de bekisting.  Hard werken !!

De bekisting is vol met beton. Die "brugjes" heb ik zelf gemaakt met overschotjes hout, zodat de bovenkant even breed blijft als de onderkant van de bekisting.
De bekisting is vol met beton. Die “brugjes” heb ik zelf gemaakt met overschotjes hout, zodat de bovenkant even breed blijft als de onderkant van de bekisting.

Zondagmiddag :  ik heb de bekisting al afgedaan en begonnen met installeren langs de andere kant, beton is al redelijk goed uitgehard, en het blijft vochtig en fris buiten, dus dat kan langzaam verder uitharden.

Als dat er niet proper uitziet !
Als dat er niet proper uitziet !
Het zicht vanop de grond.
Het zicht vanop de grond.

Update 29-12-2013 :

Ondertussen is vorige week de andere ringbalk gegoten, en ben ik begonnen aan andere binnenmuren.

De andere ringbalk is ook al lekker hard.
De andere ringbalk is ook al lekker hard.
Het begin van de technische ruimte en badkamer.
Het begin van de technische ruimte en badkamer.

Update 4-1-2014 :

Vandaag nog een beetje verder gemetst…

Twee rijtjes gemetst op mijn verjaardag.
Twee rijtjes gemetst op mijn verjaardag.

Update 12-1-2014 :

Dit weekend slechts 5 uurkes gemetst.

We staan weer een beetje verder...
We staan weer een beetje verder…

Update 19-1-2014 :

Langzaam maar zeker !
Langzaam maar zeker !

Update 2-2-2014 :

Dit weekend nog goed kunnen doorwerken, en behalve een klein muurtje in de traphal is het snelbouwwerk op de verdieping voorlopig gedaan.  Topgevels en afwerking zullen voor tegen de zomer zijn, gelijk met het einde van de gevelsteen.

Zicht van de voorkant
Zicht van de voorkant…
... en de achterkant
… en de achterkant

Update 6-7-2014 :

Nu de koppels van het dak er staan, kan ik ook de topgevels opmetsen.  Tussen de regenbuien van dit weekend heb ik toch al een paar rijen aan de achtergevel kunnen werken.

Het venster is duidelijker zichtbaar. Nu moet daar een betonnen balk op gegoten worden.
Het venster is duidelijker zichtbaar. Nu moet daar een betonnen balk op gegoten worden en dan kan ik het bovenste topje ook metsen.

Update 13-7-2014 :

De betonbalk boven het raam is gegoten.
De betonbalk boven het raam is gegoten.
De achter topgevel staat er in de snelbouwsteen. De ontbrekende stukjes om de 80 cm zijn om planken van het overstekende dak door te steken.
De achter topgevel staat er in de snelbouwsteen. De ontbrekende stukjes om de 80 cm zijn om planken van het overstekende dak door te steken.
De voorgevel is ook aan het niveau van de betonbalk.
De voorgevel is ook aan het niveau van de betonbalk.

Update 26-7-2014 :

De bekisting maken om de betonbalk te gieten.
De bekisting maken om de betonbalk te gieten.
Zo zie te binnenkant eruit
Zo ziet te binnenkant eruit.
De wapening erin, ik heb er een paslat tegen geklemd zodat de balk recht blijft tijdens het gieten.
De wapening erin, ik heb er een paslat tegen geklemd zodat de balk recht blijft tijdens het gieten.
Voila, volgestort met beton.
Voila, volgestort met beton.
En de rest van de gevel is ook opgemetst.
En de rest van de gevel is ook opgemetst.
De binnenmuren zijn ook gelijk gemetst. 14 cm onder de bovenkant van de daklatten, zodat er nog isolatie tussenkan.
De binnenmuren zijn ook gelijk gemetst met de helling van het dak, 14 cm onder de bovenkant van de daklatten, zodat er nog isolatie tussen kan.

Hierbij is de ruwbouw van de verdieping afgerond 🙂

12 thoughts on “De ruwbouw – verdieping”

 1. Wij hebben ons ook zo’n bouwlift aangeschaft, voorlopig nog niet nodig gehad 🙂 gelukkig ging dat wel makkelijker om naar huis te transporteren. Verder tja wat kan ik zeggen, al werk je 6 maand niet meer aan uwen bouw, dan nog zul je voor zitten op ons 🙂 dus nog gene schrik!

 2. Hup Andy hup… nog efkes doorduwen en ge zit droogjes binnen onderdak. Dan kunt ge uw stoofke aanzetten en het geheel langs binnen laten drogen, terwijl ge zelf aan een jeneverke (of 4) nipt, met nen dikken wollen sjaal rond uw nek en een feestmuts op: eerst die van de Sint (neem een gewolde), dan die van de kerstman (keuze genoeg) en dan een feestmuts voor ouwejaar (of ga je dat alleen vieren… neen toch hé… komt maar af als ge zin hebt)
  Phil & co.

 3. Knap werk!

  Maar hoe ga je de vochtkeringen boven de raam- en deuropeningen bevestigen? Ik zie dat je die nergens ingemetseld hebt.

 4. Leve het aanhoudende herfstweer… 🙂
  Deze week nog eens 10 graden, er kan nog wat extra bij waar nodig.
  Als je er een zeil overlegt kan je al even het gevoel ontwikkelen te wonen in je zelf gemetselde huisje.
  Mooi vooruitzicht!

 5. En wanneer komt de meiboom op het dak?
  Kwestie van een feestje tussenin… .
  Dan kunnen we een boogschiet-oefeningetje houden 🙂 in de hoop de topgevel niet te raken, of net te testen op stevigheid… al twijfelt geen grijs haar op mijn hoofd daaraan wat betreft die stevigheid.

  Blijvende bewondering poit!

 6. @ Phil : ik vind geen meiboomtak. Je mag er mij altijd eentje brengen en vastmaken.
  Feestje heb ik ook al aan gedacht, maar aangezien je niet komt helpen stenen aanbrengen, gaat alles wat trager dan gehoopt, en zal er waarschijnlijk geen tijd zijn voor een feestje 🙁 Ik zit 4 weken achter op mijn imaginair werkschema…

 7. Dag Andy

  Voor mijn garage heb ik 2 lange balken laten berekenen in zijgevel(breed raam) en voorgevel (poort+deur) en die zijn op 45cm hoog berekend. In plaats van de resterende stukken muur verder te metsen, overweeg ik van de balken ineens de volledige lengte van de muren te bestellen en de andere 2 muren ook te voorzien van een balk. Zo krijg ik een ringbalk maar ik weet niet of ik nu best de andere muren dezelfde balk bestel Y/N? Welke type/hoogte van balk heb jij daar zitten?

  mvg

  Thijs

 8. @Thijs : ik heb een betonnen ringbalk van 25 cm hoog, en daarop ligt een balk van 6 cm dik. Ik denk niet dat het kwaad kan van overal die balk te voorzien als je het niet ziet zitten van dat stuk te metsen.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.