Cavia’s gewond

Een goeie maand geleden ben ik een cavia verloren.  Die had wonden in zijn nek, ik had het vermoeden dat het van een vogel was (ekster of zo).  Op die moment is het er niet van gekomen om het op mijn blog te zetten.  Deze morgen ging ik de resterende vier cavia’s eten geven, en vond ik er twee met dezelfde wonden als die van een maand geleden.  Eentje was op sterven na dood (half uur later overleden), de andere is nog levend en ik ben ermee naar de dierendarts geweest.  Spuitje tegen de pijn en met antibiotica.  Ze weet ook niet goed door welk dier dit gedaan is.  Er zijn teveel wonden om door een kat gepakt te zijn, een vos zou die meegepakt hebben, het vermoeden is een roofvogel.  Iemand een idee ?

Ik heb de drie resterende cavia’s voorlopig opgesloten in hun kot, met een warmte lamp erbij zodat die gewonde snel kan genezen.  Over een week mogen ze misschien weer buiten.

Beiden wonden in hun nek. De linkse was al overleden.
Beiden wonden in hun nek. De linkse was al overleden.
Veel kleine wondjes bij elkaar.
Veel kleine wondjes bij elkaar.

Update 15-1-2014 :

de 2de gewonde cavia heeft het toch niet gehaald.  Ook al waren de wonden al goed aan het genezen, hij lag deze avond dood onder de lamp.

Update 17-1-2014 :

Vandaag met de twee resterende cavia’s naar de dierenarts geweest, want één heeft nogal veel wondjes op zijn rug.  Volgens de dierenarts is het van de andere cavia, waarschijnlijk omdat ze deze week in een kotje opgesloten zaten.  Vanaf deze avond lopen ze weer vrij buiten.

Update 19-1-2014 :

Zaterdag en zondag heb ik de “bullebak” cavia niet meer teruggevonden, op 4 verschillende tijdstippen het kot en tuin afgezocht, geen spoor te vinden.  Dus nog 1 cavia over op zondagmorgen.  Aangezien die nogal kaal is op zijn rug, heb ik de warmtelamp aangestoken.  5 minuten later lag die daar onder te genieten.  Om 15 u ga ik nog eens kijken en ligt die dood in het compartiment ernaast.  Dus geen cavia meer over.  5 exemplaren verloren in 2 maand tijd.  Om zot van te worden !

De wondjes op haar rug werden haar fataal.
De wondjes op haar rug werden haar fataal.

In het voorjaar ga ik nieuwe zoeken, en ik heb een bewakingscamera besteld in de Aldi, die ga ik installeren als ik die heb, om te zien of daar soms ratten rondlopen, of er soms een roofvogel in de buurt komt.

7 thoughts on “Cavia’s gewond”

 1. Andy, ik moet bij die beten en wonden eigenlijk spontaan aan ratten denken..

  Grtn

  Tom

 2. Oei, ik ga morgen dan mijn kippenplein eens grondig inspecteren of er ratten zitten. Misschien onder mijn takkenwal, maar toen ik die deze zomer verplaatst heb, heb ik geen sporen van ratten gezien.

 3. Zo erg, spijtig van de cavia’s! Wij hadden overlaatst ook een konijntje dood met wonde’s in de nek. Wij dachten toen aan een marter( fretje) die bijten soms ook zonder hun slachtoffer op te eten.

  groeten

 4. Zitten de cavia’s in een ren buiten? En is die overdekt? Vogels met een degelijk formaat zoals kauwen zouden dit ook kunnen doen. In principe best geen cavia’s in een open ren zonder toezicht zetten. Cavia’s zijn prooidieren en hebben de reflex om zich stil te houden zodra er gevaar is. En zo vormen ze wel een makkelijke prooi…

 5. @Hayes : neen, de ren is niet overdekt. Ze hebben wel verschillende dingen liggen om onder te gaan schuilen.

 6. hallo , heb hier ook een dode cavia gehad, zij zaten buiten , wij hadden hier ook een rattenplaag gehad dus die kwamen af op het eten van de cavias, rattennest gevonden en effectief vele restanten van eten gevonden in da nest ,
  andere cavia zit nu binnen

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.