Ik geloof nog in de Sint en krijg graag chocolade op 11 november : Sint-Maarten (of 6 december voor het gepeupel dat in Sint-Erklaas gelooft). Daarvoor moet er natuurlijk een schoorsteen zijn om dat binnen te brengen. Daar ben ik dit weekend aan begonnen.
Na aanraden van de architect heb ik gekozen voor het Cotherm systeem. De schouwbuis bestaat uit vuurvaste klei, er rond isolatie en daar rond een mantel van geëxpandeerd kleibeton. Een paar weken geleden werden 2 paletten geleverd.
Mijn kachel heeft een gesloten luchtcircuit en heeft externe luchttoevoer nodig, daarvoor had ik een toevoerbuis voorzien. Deze buis loopt onder de funderingsplaat naar de zijkant van mijn huis. Eerst de hoogte uitmeten waar die buis moet komen, en dan die installeren met bochten en verloopstukken.
Daarrond een sokkel metsen, en een betonplaatje op gieten. Daar moest ik op een juiste hoogte uitkomen zodat de buis voor de schouwaansluiting op de juiste hoogte kwam te zitten drie segmenten hoger. In het midden van die plaat laat ik een ondiep gat om meer roet te kunnen opvangen bij het vegen van de schoorsteen. Boven dat gat komt de eerste buis met roetdeur.
Het eerste stuk mantel en schouwbuis staan waterpas.
Een paar uurkes verder zit ik tegen het plafond. Ik ben gestopt omdat dit toch al redelijk wat gewicht is dat moet uitharden.
Tussen de mantel en schouwbuis moet ook telkens bijgeleverde isolatie gestoken worden, geschrankt van hoogte.
Update 2-3-2014 :
Vorig weekend een beetje in Centerparks gaan werken (kindjes van vrienden gaan demonstreren hoe de glijbanen werken. Ze snapten dat niet, nog eens tonen, en nog eens, en nog eens, en nog eens, tot ik er totaal verrimpeld terug uitkwam 😉 ).
Dit weekend nog een beetje voortgedaan aan de schouw. Voorlopig is dat ook voldoende tot de dakwerken in de buurt komen.

Op de foto staat die precies krom. Morgen toch eens kijken of die in werkelijkheid wel recht staat. Zoniet, dan blijft het zo…
Update 26-7-2014 :

Beneden op de grond is het een warme dag : rond de 30°, maar op zo’n hoogte is de vorst niet ver weg…

Net onder het dak moet er een verbreding op komen om de gevelsteen op te metsen. In die schouw “kit” is een inox bak voorzien met afloop voor eventueel regenwater dat door de stenen trekt.

Als ik me goed herinner moest ik van de architect lood schuin inmetsen 15 cm boven de latten van de dakhelling. De laatste laag moeten Ytong stenen zijn omdat deze een eventuele koudebrug opvangen.

Zo ziet het er uit net voor het lood erop gaat. Geen idee of dit 100% correct is, maar het het naar mijn eigen logisch redeneervermogen gedaan 🙂

Eenmaal de gevelsteen gemetst ziet het er zo uit bovenaan. Dat inox ding is de metalen uitzetvoeg die in de vuurvaste potten schuift.
Hierop moet nu nog een beton afdekplaat komen van 120 kg, en schoorsteenzuigers, maar daarvoor heb ik een kraan van mijn leverancier nodig na het bouwverlof.
Update 29-9-2014 :
Ondertussen heb ik met de hulp van de kraan op de vrachtwagen van de leverancier van bouwmateriaal de 109 kg zware deksteen op de schoorsteen gekregen. Nadien nog de schoorsteenafzuiger erop vastgezet met lijm. De schoorsteen is ondertussen ook al gevoegd.
9 comments
Skip to comment form
Dag Andy,
Ik heb juist heel uw blog gelezen.. Wat een prestatie zeg!!:)
Zeker als je dit helemaal alleen doet 😉
Ook een super goeie blog met Goede tips..
Grtzz stino
Jaja kindjes moeten veel uitleg hebben met handen én voeten, anders snappen ze het niet hé 😉
Wanneer beginnen de dakwerken??
@ Ann-Sophie : nu begin ik met de gevelsteen, en erna het dak. Vermoedelijk na de zomer…
hallo Andy, en dan nog tijd om met de moto te rijden,aan energie zal het je ook niet ontbreken, amaiii, johnny.
@ Johnny : de moto ziet momenteel wit van het stof 🙁
Eindelijk een blog dat een een beetje duidelijkheid schept.
Thanks, heb weer iets opgestoken.
Volgende zomer begin ik er zelf aan…
@Hans: graag gedaan !
Moet je de schouwpotten metsen met vuurvaste mortel?
@Rik: ja inderdaad, dat heb ik met vuurvaste mortel gedaan.