Eventjes een pauze in de dakwerken want op 4 november komen ze mijn deuren en vensters plaatsen, en daarvoor moet ik mijn dorpels plaatsen, en wil ik ook nog het slijpwerk voor elektriciteit en verwarming uitgevoerd hebben, zodat het meeste stof kan buiten waaien voor er vensters in zitten.
Voor de vensters begint het met het plaatsen van een waterkerende laag. Deze kan in de mortel gelegd worden, maar ik heb die EPDM vastgelijmd met contactlijm.

De dorpel op spieën plaatsen, één aan de voorkant en twee aan de achterkant. Langs de voorkant zorgen dat er 1 cm plaats onder is, langs achter hoger opsteken zodat het lichtjes afhelt naar buiten (0,5 cm verschil tussen voor en achterkant). Zorgen dat die in de lengte waterpas ligt.

Tweede helft van de dorpel ernaast leggen, en zelfde werkwijze. Hier wel passen zodat ze op alle mogelijke manieren recht liggen (waterpas in de lengte, even hoog vooraan en achteraan, rechte lijn aan de voorkant).

Dezelfde werkwijze voor de hoge ramen en voordeur. Hier is het wel belangrijk dat de binnenrand van de dorpel overeenkomt met de 0-lijn (vloerpas).
Tegenwoordig moet er ook iets gedaan worden aan de koudebrug bij de dorpels. Op onderstaand schema van de architect zie je hoe dit kan opgelost worden.

Schuifraam : links van de ytong steen zit een strook isolatie, de ytong heeft een isolerende waarde, maar zorgt ook voor de ondersteuning van het venster omdat de dorpel dat niet alleen kan dragen zonder extra ondersteuning (zou kunnen los komen doordat er langs achter isolatie onder zit met weinig draagkracht). Op deze tekening is dit niet zichtbaar, maar mijn type schuifraam heeft een voet van 19 cm, te beginnen tegen de achterkant van de gevelsteen. Ik heb 9 cm dorpel achter de gevelsteen, dus nog 10 cm ytong steen er achter die even hoog komt als de bovenkant van de dorpel (niet zoals op de tekening).

In plaats van Ytong stenen (Lamda=0,125) gebruik ik Foamglas Perinsul L blokken (Lamda=0,05) want deze isoleren nog een stuk beter. Deze metsel ik zodat de bovenkant gelijk komt met de bovenkant van de dorpel (achter de 2de waterkerende folie). Rode baksteen is enkel om de boel op mijn plaats te houden tot de mortel uitgehard is.

Aan de voor- en achterdeur is het ietsje anders : hier moet de isolerende steen 2 cm onder de bovenkant van de dorpel komen zodat daarop nog kan betegeld worden. (Ook hier klopt de tekening niet exact, want mijn deur dorpels hebben een opstaande rand aan de binnenkant.)
15 comments
Skip to comment form
Met wat heb je die voeg opgevuld tussen die twee tegeneenliggende dorpels?
@Rin : ik heb me vroeger laten vertellen dat je dat met pure cement (geen mortel) moet opvullen, maar ik heb dat gedaan bij mijn garage, en 3 maand later was dat er al tussen uit gebrokkeld. Nu zal ik het dichtspuiten met kleurloze silicone.
welke contacktlijm gebruik je , ik heb nog een heleboel epdm over en ga die gebruiken tussen de dorpels moet dit ook ingepakt worden aan de zijkanten?
grt patrick
ik heb het vroeger nog gedaan gewoon in de mortel 3delen zand en een deel cement ,nooit problemen gehad ,maar met die folie ben ik niet vertrouwd
@Patrick: de contactlijm was ‘CONTACTLIJM: HERTALAN KS137’
https://www.hertalan.nl/producten/epdm-lijm/productaanbod.aspx
Andy
bedankt voor de info
Wat doe je met een arduinen ‘dorpel’ boven een groot schuifraam? Dan zijn 2 stukken van zo’n 1,75m. Het huis is houtskeletbouw en we hebben geen idee hoe we dat moeten voorzien, zodat deze boven de schuifraam kunnen komen…. Of toch maar beter de arduin erboven vergeten en een strik maken met de facadesteen?
@Ester: geen flauw idee hoe je dat zou moeten uitvoeren 🙁
Dag Andy,
ik zit momenteel in dezelfde fase als jij in deze post.
Sommige mensen zeggen wel dat je een breuklijn kan krijgen als je tegelt over een isolerende blok en chape.
Blijkbaar kan een zwevende chape nog bewegen en dit kan spanning op je tegel veroorzaken als de perinsul blokken niet bewegen.
Heb je hier meer informatie over? Ik vind hier niets van terug op het internet.
Had je chapper of architect hier over gesproken?
bedankt!
@Simon: de architect of chapper hebben daar niet over gesproken. Aan de achterdeur is alles in orde, aan de voordeur heb ik een barst in de voeg van de tegel. Die komt ongeveer overeen met waar de 2de perinsul blok eindigt. Ik meen me te herinneren dat aan de voordeur ik meer miserie had om die blokken netjes vast te zetten door die epdm folie die wat tegenwerkte.
In mijn living heb ik op 1 tegel een klak-geluid als ik erover loop. Ik denk dat dit door de zwevende chape is, het is net op een versmalling van de keuken naar de living waar een uitzetvoeg zit. Daar zie ik geen barst, maar ik hoor wel telkens iets als ik erover loop.
@Simon en Andy: ik zit nu ook in die fase, ik vertrouw het idd ook niet om een ytong te metselen en weet nie hoe ik je dit best correct uitvoerd. Zou het niet beter zijn als de ytong even hoog gemetseld wordt als de PUR, zodat men dan over de ytong kan chappen tot tegen de dorpel? Indien jullie een andere oplossing hebben laat maar weten!
@Elias: als je de ytong even hoog laat komen als de PUR en erover laat chappen tot tegen de dorpel, dan zal die chape een koudebrug zijn. Maar ik weet ook geen oplossing. Zolang die verschillende onderdelen (chappe, Ytong, persulin) een andere uitzetting hebben, heb je kans op barsten.
Dag Andy, ik zie dat je de perinsul even hoog als de arduin hebt geplaatst achter de arduin van de ramen. Maar als je dat doet dan kan er toch geen tegel over gevloerd worden? Je arduinen zitten toch even hoog als de afgewerkte vloer. Moet de perinsul daar ook niet 2cm onder zitten zoals bij je voordeuret opkant? Dit is al een oude b’og dus hoop dat je het nog leest. Mvg
Author
@Jordy: het raamkader is breder dan dat van de voordeur, dus het rust grotendeels of volledig op die perinsul en een beetje op de dorpel. Het zou kunnen dat ik langs de binnenkant een cm of 2 heb moeten afsnijden nadien om te tegelen, maar ik weet dat niet meer zeker. Met een cuttermes was het makkelijk uit te snijden.
Mooie post. duidelijk!
Ik zit met een renovatie en zie her en der verschillende methodes maar ondanks dat je ook meldt dat er kans is op tegelbreuk, vind ik deze nog altijd de beste oplossing.
Ten tijde van de bouw bij jou was er van een waterkerende folie achter de slag nog geen sprake van geen neem ik aan?