Centrale verwarming leggen

Tijd om binnen te beginnen.  Er moeten verschillende dingen geïnstalleerd worden : centrale verwarming, sanitair, regenwaterrecuperatie, elektriciteit en ventilatie.  Het is best van met de centrale verwarming te beginnen, zodat deze buizen zo vlak mogelijk over de vloer liggen.  Indien ik eerst andere dingen zou leggen, en de verwarmingsbuizen in bulten erover, dan kan er in die bulten lucht blijven staan die je er moeilijk nog uit krijgt.  Voor sanitair is dat minder een probleem, omdat het water veel sneller stroomt.

De brander komt boven in de technische ruimte.  Daarnaast komt een collector waaruit warme leidingen (rood) naar de radiatoren vertrekken, en koude leidingen die terug komen naar een collector erboven (deze hebben een diameter 16 mm).  Op het linkse uiteinde van de collector zit een buis van diameter 26mm die naar een tweede collector op het gelijkvloers loopt.

Collector op de verdieping
Collector op de verdieping
coll
Collector op het gelijkvloers : rode buis met warm water die van de collector boven komt.  Blauwe buis (rechts) stuurt het koude water terug naar boven.  Links boven zit een bypass : een drukregelaar die open gaat als de pomp om een of andere reden druk zou steken, en geen enkele radiator warmte nodig heeft (of alle thermostatische knoppen dicht gedraaid zijn).  In dat geval wordt het warme water terug gepompt naar de brander, zal de brander detecteren dat het koude water even warm is als het koude, en stoppen met verwarmen.
Alle radiatorbuizen aangesloten...
Alle radiatorbuizen aangesloten…
... autostrade van koud en warm water. Vastgemaakt aan de betonvloer zodat ze niet omhoog komen als er PUR zal gespoten worden.
… autostrade van koud en warm water. Vastgemaakt aan de betonvloer zodat ze niet omhoog komen als er PUR zal gespoten worden.

Update 22-1-2015 :

Ondertussen hangt de brander aan de muur.  Deze zorgt voor de verwarming, maar ook voor sanitair warm water.

De brander met expansievat.
De brander met expansievat.
Van links naar rechts : gastoevoer - buisje voor condenswater - uitlaat warm chauffage water - toevoer koud chauffage water - uitlaat warm sanitair water - toevoer koud leidingwater.
Van links naar rechts : gastoevoer – buisje voor condenswater – uitlaat warm chauffage water – toevoer koud chauffage water – uitlaat warm sanitair water – toevoer koud leidingwater.

Dat zwart stuk op de toevoer van koud chauffage water is een magneet.  Dat haalt stukjes roest uit het water van het chauffagecircuit.  De witte horizontale buis is verbonden met het expansievat.  De flexibele buis is voor het vullen van het chauffagecircuit met leidingwater.  Op de toevoerleiding van het koud leidingwater zit ook een overdrukklep.

8 thoughts on “Centrale verwarming leggen”

 1. Waarom leg je de buizen van de centrale verwarming niet boven de PUR? (in de chape dus)
  Dan blijft alle warmte in het geïsoleerde volume.

 2. @Maarten. Dat zou ook een optie zijn, geen idee waarom ze dat niet doen. Ik heb wel 2 bemerkingen :
  – je kan de buizen moeilijk vastmaken aan de PUR. Als ze een vloeibare vorm van chape komen gieten, dan kunnen die buizen beginnen drijven.
  – Nu gaan de buizen in de PUR zitten, dus blijft de warmte in de buizen. Als ze in de chape zouden liggen, dan zullen ze al een deel van hun warmte aan de omliggende vloer afstaan voor ze aan de radiatoren komen.

 3. Ik zie dat je veel flexibele leidingen gebruikt. Echter bij koppelen gebruik je dan een haaks kniestuk. Dit kost later extra energie voor je pomp, die al het water door die haakse kniestukken moet pompen.

 4. @Tjibbe : dat valt echt wel mee van het aantal kniestukken. Ik weet dat je daardoor verlies aan stroming hebt, maar soms kan het niet zonder.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.