Sanitair leggen

Na het bedenken waar ik overal kranen met warm, koud, regen- of leidingwater wil hebben, het uitrekenen hoeveel meter buizen ik nodig heb, waar ik overal collectoren nodig heb, inbouwdozen, en allerlei andere stukjes waarvan ik de naam niet ken.  Alles besteld, en afgehaald vorige vrijdag.  Zondag begonnen met de collectoren in elkaar steken.  Amaai, is dat een werk als je dat met vlas doet.  Ben er een halve dag mee bezig geweest, gelukkig bij de stoof (en niet in mijn koude bouwwerf zoals tussen kerst en nieuwjaar).

Een zicht op de onderdeeltjes die in elkaar moeten gestoken worden.
Een zicht op de onderdeeltjes die in elkaar moeten gestoken worden.
Klaar. Blauw is koud water, rood is warm water, en op de collectoren voor leidingwater zit telkens een terugslagklep op ieder circuit. Ik heb ook overal afsluitkraantjes opgestoken.
Klaar. Blauw is koud water, rood is warm water, en op de collectoren voor leidingwater zit telkens een terugslagklep op ieder circuit. Ik heb ook overal afsluitkraantjes opgestoken.

Die afsluitkraantjes zijn niet verplicht, terugslagkleppen wel als het leidingwatercircuit op een niet Belgaqua gekeurde mengkranen uitkomen.  Aangezien ik nog geen kranen heb, laat staan weet of ze gekeurd zijn, dan heb ik voor de veiligheid maar overal terugslagkleppen gestoken (met uitzondering voor de circuits voor regenwater).

Update 22-2-2015 :

Dit weekend de afvoerbuizen gelegd in de technische ruimte.  Er moet een afvoer zijn voor het condenswater van de balansventilatie, een voor het condenswater van de brander, en eventueel een voor een boiler op regenwater.

Alles moet door dit gat. Grote buis is afvoer toilet op het verdiep. Linkse buis is afvoer van douche, lavabo op het verdiep, en de rechtse buis is voor de afvoer van water uit de technische ruimte. Ik heb een sifon in die opening gestoken, zodat ik niet op elke afvoer een sifon moet steken.
Alles moet door dit gat. Grote buis is afvoer toilet op het verdiep (met onderdruk ventiel erop). Linkse buis is afvoer van douche, lavabo op het verdiep, en de rechtse buis is voor de afvoer van water uit de technische ruimte. Ik heb een sifon in die opening gestoken, zodat ik niet op elke afvoer in de technische ruimte een sifon moet steken.
Een beetje puzzelen voor de afvoer.
Een beetje puzzelen voor de afvoer.  Zorgen dat het water afloopt, dat de buizen niet te hoog zitten (dus boven de chappe zouden uitkomen).  Het rechtop staande buisje rechts in het midden zal ik afzagen zodat het net gelijk komt met de vloer.  Als er ooit een waterlek zou zijn, dan kan het water daar weglopen.
condensafvoer van balansventilatie
condensafvoer van balansventilatie
condensafvoer van de brander
condensafvoer van de brander
Boven heb ik de buizen voor het sanitair aangesloten. De krullen in de leidingen zijn omdat ik eventueel bad en douche zou kunnen overschakelen op regenwater (dan zou ik een boiler op regenwater tussen blauw en rood hangen).
Boven heb ik de buizen voor het sanitair aangesloten. De krullen in de vier leidingen zijn omdat ik eventueel bad en douche zou kunnen overschakelen op regenwater (dan zou ik een boiler op regenwater tussen blauw en rood hangen). Daarvoor moet ik dan warm en koud water op de collector ernaast kunnen hangen.  Van links naar rechts : koud regenwater – koud leidingwater – warm regenwater – warm leidingwater.

Update 1-3-2015 :

Ondertussen zijn alle buizen op de collectoren aangesloten.

De twee collectoren van het gelijkvloers
De twee collectoren van het gelijkvloers
Op het verdiep heb ik ondertussen ook de collectoren verbonden met de brander.
Op het verdiep heb ik ondertussen ook de collectoren verbonden met de brander.

Nu moeten alle uiteinden van die buizen verbonden worden met de aansluitingen voor de kranen.  Eerst meten hoe hoog de kranen (bad, douche, lavabo) moeten komen, uitslijpen, en dan de koppelingen maken.

Zit vrij simpel in elkaar : metalen montagebeugel, blauwe inbouwdoos met messing hoek, adapter voor henco buis.
Zit vrij simpel in elkaar : metalen montagebeugel, blauwe inbouwdoos met messing hoek, adapter voor henco buis.
Sleuven in de muur gemaakt, alles aangekoppeld, klaar om in te pleisteren en vast te vijzen.
Sleuven in de muur gemaakt, alles aangekoppeld, klaar om in te pleisteren en vast te vijzen.

Update 8-3-2015 :

Het sanitair ligt er.  De toevoer- en afvoerbuizen zijn ingepleisterd op op de grond voorzien.

lavabo in badkamer
lavabo in badkamer
Afvoer en toevoer in keuken
Afvoer en toevoer in keuken
van links naar rechts : vullen regenwaterput - uitgietbak - vaatwas afvoer - vaatwas toevoer
van links naar rechts : vullen regenwaterput – uitgietbak – vaatwas afvoer – vaatwas toevoer

Update 17/1/2016:

Donderdag is mijn watercircuit gekeurd !

Aangezien ik op ieder circuit een terugslagklep gestoken had, moet er niet naar iedere kraan afzonderlijk gekeken worden of die gekeurd was of niet, die kleppen waren voldoende als beveiliging.  Gisteren heb ik water op de leidingen gestoken, en een paar kleine lekjes aan de collectoren gefikst.  Dat gedeelte is nu in orde.

Vandaag water op de leidingen van CV gestoken, een paar grotere lekken aan de uiteinden van de collectoren.  Daar zat telkens een schroefstuk op met rubber dichting.  Blijkbaar is die rubber niet genoeg om dat dicht te krijgen.  Die dus allemaal gedemonteerd, en dichtingskoort tussen gestoken.

2 thoughts on “Sanitair leggen”

 1. HELP!

  Ik zie het water door de buizen niet meer!

  Wat is de levensduur van die plastic toestanden :-)?
  Kunnen die niet (ondanks de ribbels, stijfheid, etc.)platgedrukt, geklemd worden met de PUR of chape erover?

  Chance da ge ne gestudeerde gestructureerde mens zijt die helder kan denken als het leidingennet almaar drukker wordt. Wanneer test je op lekken 🙂

  Phil & co.

 2. @Phil : die plastic buizen zouden toch mijn leven moeten uitdoen… Ze worden moeilijk platgedrukt, zelfs met er op te staan begeven die niet.
  Testen op lekken durf ik niet 🙁 Heb schrik dat er op een collector hier of daar wat lekt door al die koppelstukjes.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.