Balansventilatie installeren

Dit weekend er terug ingevlogen met het installeren van de balansventilatie systeem D (dus met warmterecuperatie).

De unit zelf : Zehnder ComfoD 350R. Bij de bevestiging aan de muur heb ik er een strookje EPDM tussen gevezen, om eventuele trillingen op te vangen.
De unit zelf : Zehnder ComfoD 350R. Bij de bevestiging aan de muur heb ik er een strookje EPDM tussen gevezen, om eventuele trillingen op te vangen.

Na wat gepuzzel ben ik eruit geraakt hoe ik de verdeelkasten kan plaatsen.  Eerst moet ik een stuk dak isoleren.

Dit stukje isoleer ik met overschot van mijn muurisolatie.
Dit stukje isoleer ik met overschot van mijn muurisolatie.
Een plaat tegen vijzen, en daarop een luchtverdeelkast bevestigen.
Een plaat tegen vijzen, en daarop een luchtverdeelkast bevestigen.
Voor de 2de verdeelkast is er nog plaats naast de unit.
Voor de 2de verdeelkast is er nog plaats naast de unit.
De binnenkant van de verdeelkast. Afhankelijk van het aantal aansluitingen de mousse er uit halen, en aansluitpunten in bevestigen. De diameter van die openingen moet nog aangepast worden, afhankelijk van de grootte van de ruimtes waar het uitkomt of afzuigt.
De binnenkant van de verdeelkast. Afhankelijk van het aantal aansluitingen de mousse er uit halen, en aansluitpunten in bevestigen. De diameter van die openingen moet nog aangepast worden, afhankelijk van de grootte van de ruimtes waar het uitkomt of afzuigt.
De onderkant van de aansluitpunten. Hier komen de darmen in en met 2 klepjes vastgeklikt.
De onderkant van de aansluitpunten. Hier komen de darmen in en met 2 klepjes vastgeklikt.
Alle buizen zijn aangesloten. Rood is afzuigen (uit badkamer, wc, keuken), blauw is inblazen (in slaapkamer, living).
Alle buizen zijn aangesloten. Rood is afzuigen (uit badkamer, wc, keuken), blauw is inblazen (in slaapkamer, living).

De opening in de vloer (technische schacht) is heel nipt om alles erdoor te krijgen, maar het is gelukt.  (In mijn volgende bouw zal ik dat gat toch wat groter maken 😉   )  Dank zij de hulp van Ineke is het trekken en duwen van die buizen door alle mogelijke openingen relatief vlot gegaan.  Allez, ‘t is te zeggen, Ineke heeft niet geholpen, maar ze wilde verder schrijven aan een publicatie, dus heeft ze haar vent het huis uit gestuurd (met de hint om bij mij te komen helpen) om niet te veel afgeleid te worden.  Dus veel dank aan Thomas VG voor de hulp !

De balansventilatie zuigt verse lucht van buiten aan, en blaast vuile lucht naar buiten. Dus moest ik ook twee dakdoorvoeren steken.
De balansventilatie zuigt verse lucht van buiten aan, en blaast vuile lucht naar buiten. Dus moest ik ook twee dakdoorvoeren steken.
Die doorvoer zit aan een blad lood vast. Ik heb een extra strookje isolatie rond de buis gedaan.
Die doorvoer zit aan een blad lood vast. Ik heb een extra strookje isolatie rond de buis gedaan.
Twee dergelijke doorvoeren gestoken.
Twee dergelijke doorvoeren gestoken.
Terwijl ik dan toch op het dak zat en het zonnig was, heb ik ook al de doorvoer van de centrale verwarmingsketel gestoken.
Terwijl ik dan toch op het dak zat en het zonnig was, heb ik ook al de doorvoer van de centrale verwarmingsketel gestoken.  Van de twee doorvoeren voor de ventilatie is de bovenste voor de afvoer vuile lucht, de onderste aanzuig verse lucht.
Buizen in de living en de keuken.
Buizen in de living en de keuken.
Hier komen de buizen uit de technische opening. Het spant hier nogal !
Hier komen de buizen uit de technische opening. Het spant hier nogal in dat gaatje !
De buizen netjes bevestigd in de nok voor de bovenste verdieping. Met dank aan Thomas VG hiervoor.
De buizen netjes bevestigd in de nok voor de bovenste verdieping. Met dank aan Thomas VG hiervoor.
De aanvoerleiding door het dak is ook bevestigd, de afvoer moet nog gebeuren, maar daarvoor heb ik nog een paar onderdelen nodig.
De aanvoerleiding door het dak is ook bevestigd, de afvoer moet nog gebeuren, maar daarvoor heb ik nog een paar onderdelen nodig.

7 thoughts on “Balansventilatie installeren”

 1. Ziet er weer goed uit!

  Wat ik mij afvroeg(ik mag zelf binnenkort ook met de balansventilatie bezig…)

  U heeft niet voor alle ruimtes aan en afvoer? Bij systeem D komt er toch amper lucht van buiten? En ik ga er van uit dat u uw huis net zo luchtdicht maakt als uw garage(met afgekitte ramen en al).

  Dat het toilet de aanvoer uit de naastliggende ruimte lijkt me reëel, maar hoe doet u dit in de andere ruimtes? Ik zag op de foto wel dat de living een aan- en afvoer heeft(of zelfs meer?)

  Ik hoor graag uw gedachten, en uitgangspunten

  Griet,

  Ron

 2. @Ron : aanvoer is op het gelijkvloers voorzien in slaapkamer (2), living (2).
  Afvoer is voorzien in keuken (1) berging (1), wc (1) badkamer (1).

  Bij systeem D wordt er evenveel lucht naar binnen gezogen als er naar buiten geblazen wordt (door de 2 openingen in het dak). Via de warmtewisselaar wordt de koude lucht van buiten opgewarmd met de warmte uit de lucht die naar buiten gaat. Iedere deur moet op 1 cm van de grond hangen, zodat er langs daar voldoende lucht kan circuleren tussen de ruimtes.

 3. Andy,

  Waar heb je de zehnder gehaald?
  Ik begin er deze zomer aan. Passiefhuis met wel wat doe het zelf.
  Ik vind niet direct een firma die de zehnder kan leveren zonder te installeren.
  Ze mogen het wel komen afstellen.
  MVG
  Robin

 4. De buitenluchttoevoer- opening en de luchtafvoer-opening bevinden zich te dicht bij elkaar! Verdunningsfactor in acht nemen. Hier zijn rekenregels voor. NEN 1087 en NEN 1078 etc.

 5. Hallo Andy,
  Hoe tevreden ben je nu je het systeem een aantal jaren in gebruik hebt? Ik twijfel op dit moment om ook een wtw-systeem te plaatsen met Hybalans leidingen. Vraag me toch af hoe het zit met het geluid dat uit de buizen komt.

 6. @Rein: Ik ben daar wel tevreden over. Het geluid in de (standaard) laagste stand is ok. Als ik in bed lig kan ik het een klein beetje horen, maar niet storend om er niet van in slaap te vallen. De toevoer is in de slaapkamer net boven mijn hoofd, zo ver mogelijk weg van de deur. Misschien had ik het beter wat meer in het midden van de kamer gestoken, dan ging ik het nog minder horen.
  Ik stofzuig maandelijks de filters, na 2 jaar heb ik ze vervangen (zou volgen de boekskes zeker jaarlijks moeten gebeuren).
  Waar je wel rekening mee moet houden (en je nergens leest):
  – de lucht in huis is een stuk droger met een balansventilatie. Je moet daar wel aan wennen in het begin. Voordeel is dat de was snel droog is als je die in huis ophangt (geen droogkast nodig). In de winter bereikt die droogte zijn maximum (koude droge lucht wordt binnen gezogen en opgewarmd via de warmtewisselaar. Doordat die opwarmt droogt die lucht nog meer uit). Als het begint te vriezen buiten krijg ik zelf soms last van te droge lucht. Ik verminder dat probleem door er een timer op te zetten. In de winter gaat die uit om 00u ‘s nachts en terug aan om 6u ‘s morgens. Dat is niet volgens de voorschriften van de “theoretische mannekes die de tabellen en regeltjes” volgen, maar die zijn dan ook alle realiteitszin kwijt ;-). Je moet daar eens op googelen “ventilatie uitschakelen”… Volgens die commentaren is de kans dat je nog wakker wordt de volgende morgen zo goed als onbestaande door CO2 opstapeling 🙂 Ik laat mijn slaapkamerdeur open ‘s nachts en heb er geen probleem mee.
  -Tijdens warme dagen in de zomer kan je huis snel opwarmen. Bij mij schakelt de warmtewisselaar zich uit rond de 18-19°C. Stel dat het buiten 30° is, dan wordt die warme lucht zo in huis geblazen en kan je na 2 dagen met een binnentemperatuur zitten van 30°. Tijdens warme weken in de zomer staat mijn timer omgekeerd: slaat af om 8u ‘s morgens en terug aan om 22u. Op die manier kan ik de binnentemperatuur draaglijk houden.
  – Onder de balansventilatie hangt een sifon. Ik had eerst een standaard sifon hangen, maar die kwam snel droog te staan door de droge lucht en dan trekt die valse lucht via die sifon. Ik heb die dan vervangen door een grote zelfgemaakte sifon van 30cm hoog (door zelf stukken buis en bochten aan elkaar te lijmen). Nu heb ik geen last meer van vals aangezogen lucht.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.