Plaatsen van de paslatten voor het metsen.

Juni 2007

Het mooiste resultaat is natuurlijk dit waar de muren rechtstaan, hiermee bedoel ik : waterpas.  Hoe doe ik (en vele anderen) dat ?  Plaatsen van paslatten en zorgen dat deze goed vast staan.

1. Eerst moet je bepalen waar de rand van de steen moet staan.

2. Dan kan je bijvoorbeeld een koord spannen boven de virtuele rand waar de steen moet komen.  Vervolgens plaats je de paslat waterpas tegen de koord (dit kan wat prutswerk zijn : eerst de onderkant van de paslat vastzetten, dan de bovenkant wat naar een kant duwen totdat de lat watepas staat).  Eenmaal de lat waterpas staat, deze met diagonale latten vastmaken aan kepers die in de grond geslagen zijn, zodat de paslat niet meer kan bewegen.

3. Doe dit op iedere hoek.  Paslatten die je aan een muur kan bevestigen kan je met metselaarshaken vastkloppen in de muur.  Denk eraan van blokjes tussen de paslat en de muur te steken zodat je makkelijk je koordje achter de plank krijgt.

een metselaarshaak

Klop de pin voorzichtig in de muur. 0,5 cm kan al voldoende zijn (afhankelijk van de sterkte van de voeg)

 

 Duw het dwarsijzer op de plank en klop het dwarsijzer voorzichtig vast vlak naast de pin.

Zo ziet de dorpel er uit wanneer de bekisting weg is, en het deksel van een afvoerbuis is losgemaakt.

2 thoughts on “Plaatsen van de paslatten voor het metsen.”

  1. Onze vloerplaat is 1 vlakke plaat. die vertrapping heb ik dus niet. 1 folie bevindt zich onder de vloerplaat. Ik vraag me echter af of ik nog 2 folies moet plaatsen en hoe?

    Gezien de vloeropbouw 6cm bedraagt, zal de eerste steen een heel lage moeten zijn om boven de cloer uit te komen én onder de bezetting?

  2. @Thijs : ja, je eeste steen zal er een van ongeveer 6 cm moeten zijn +1 cm mortel. Daarop een folie voor je 2de laag. Ofwel stenen op maat slijpen, ofwel kijken of ze zulke lage stenen verkopen.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.