Vensterbanken plaatsen

De laatste week heb ik weer veel prutswerkjes gedaan.  Een beetje pleisteren, rolluikkasten afwerken, mijn eendraadschema maken voor mijn elektrische keuring en ook mijn vensterbanken plaatsen.

koudebrug vensterbank

Waar de vensterbanken zitten (binnen en buiten) is er kans op een koudebrug. Op bovenstaande foto zie je de grijze dorpel zitten die langs buiten onder het venster zit, en langs binnen moet een vensterbank komen. Als die 2 elkaar raken, dan kunnen ze de koude doorgeven. De zwarte folie is een waterkerende laag, die tot boven de dorpel moet komen. Daartegen heb ik een strook isolatie gezet (met een mes heb ik voor het plaatsen een 2-3 cm diepe snede gemaakt (zie oranje lijn)).

Ik heb de strook isolatie vast gespoten met PUR en dan een horizontale snede gemaakt die 1 cm diep ging, zodat mijn vensterbank net onder het raamkader komt. Vervolgens de vensterbank plaatsen op spieën zodat die die waterpas zit en 0,5 cm onder het vensterkader zit. De achterkant heb ik onderaan opgespoten met PUR, de rest met mortel opgevuld. (sorry, foto vergeten)

Ik heb de strook isolatie vast gespoten met PUR en dan een horizontale snede gemaakt die 1 cm diep ging, zodat mijn vensterbank net onder het raamkader komt. Vervolgens de vensterbank plaatsen op spieën zodat die die waterpas zit en 0,5 cm diep onder het vensterkader geschoven zit (bovenkant tegen het kader). De achterkant heb ik onderaan opgespoten met PUR, de rest met mortel opgevuld. (sorry, foto vergeten)

Dit is het resultaat. Kleur op de foto komt niet tot zijn recht met al die witten vlakken. De vensterbank is ruwe natuursteen, gelijkaardige kleur als mijn vloer.

Dit is het resultaat. Kleur op de foto komt niet tot zijn recht met al die witte vlakken. De vensterbank is ruwe natuursteen, gelijkaardige kleur als mijn vloer.

4 comments

Skip to comment form

  • Reinier on 25/11/2015 at 20:31

  Netjes gedaan! Wat een mooi huis bouwt u, gewoon in uw eentje. Chapeau. Ik heb onlangs even uw complete blog gelezen, erg de moeite waard!

  • Andy on 25/11/2015 at 21:31

  @Reinier : de firma dankt u voor de appreciatie 😉

  • Chris on 23/02/2020 at 15:40

  Beste, inderdaad zeer netjes ! De vensterbank steekt onder het raamprofiel ? Dat kan ik niet zo goed zien op de foto’s

  • Andy on 23/02/2020 at 16:11

  @Chris: inderdaad, een cm zit die eronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.