De ruwbouw

Juli 2007

Volgens de plannen is het best van 2 waterkerende folies (folie 2 en folie 3) te gebruiken.  Folie 2 direct op de betonvloer en op de betonsteen, en folie 3 een 5-tal cm hoger bij de binnensteen, ongeveer 17 cm bij de buitensteen.  Dit is redelijk wat prutswerk : een laagje mortel onder de folie, een laagje erop en dan een doorgezaagde snelbouwsteen van 5 cm erop. 

Na een dag werk (in mijn eentje) was dit het resultaat :

Langzaam maar zeker ging ik de hoogte in …

Plaatsen van de bekisting waar een betonblok moet gegoten worden om een metalen poutrelle te laten op rusten.

Plaatsen van de lentelen boven vensters en deur.

De muren steken langs achter een meter uit, dat is om later brandhout tussen te stapelen.  Het dak zal ook een meter uitsteken, en daarom moet er een muurbalk in beton op de achterste muur gegoten worden, die ook een meter op de zijmuren doorloopt voor de stevigheid.  In de muurbalk komen betonijzers tijdens het gieten, alsook bouten die uitsteken om er later een balk op te bevestigen.

Na een week de bekisting afhalen voor de poutrelle.

8 thoughts on “De ruwbouw”

 1. Mooi werk! Ik heb de alle artikels eens doorgenomen en vindt dit echt heel interessant. Wij plannen iets gelijkaardigs en dit helpt ons aardig op weg.

  Welk materiaal heb je gebruikt voor de bekisting van de ringbalk? Betonplex vind ik nogal duur…

  Groeten,
  Carl.

 2. @Carl : ik heb van die groene waterbestendige vezelplaten gebruikt. Die zijn toch wat goedkoper dat betonplex.

 3. Andy,

  Een klein vraagje: welk hout heb jij gebruikt als metselprofiel? De aankoop van “echte” metselprofielen is redelijk hoog daarmee.

  Grts,

 4. @Kenny : dat waren gewoon planken witte den, goedkoopste hout dat er is, gewoon zoeken naar rechte planken in de hoop.

 5. Dag Andy,

  Wij gaan proberen ook zelf onze garage te metselen, en ik vroeg mij af hoe het zit met de folies aan de kant waar je tegen de muur van je uur aan bouwt? wat moet je daar voorzien aangezien je geen water langs die kant kan afvoeren?

  groeten

 6. @Stephen: er is een spouw tussen de muur van mijn buur en mijn eigen muur. Aan de bovenkant van de muur zijn er dekstenen, dus in feite kan er geen water tussen. De waterkerende folie zit gewoon onderaan tussen de snelbouwstenen, dezelfde breedte als de stenen. Dat is enkel tegen opstijgend vocht.

 7. Dag Andy,

  Knappe Blog! Ik had nog een vraagje in verband met folie1. Heb je die geplaatst voor je bijgebouw? Zoals je bij je huis die EPDM hebt gekleeft.

  groeten

 8. @Marnick: ik denk dat die folie1 de stippellijn is tussen de betonplaat en de betonblok van de fundering. Neen, dat heb ik niet extra geplaatst. De PE-folie van onder de betonplaat gaat van onder de betonplaat door aan de zijkant van de betonplaat naar boven tot de bovenkant van de betonplaat (niet te zien op tekening, wel hier de witte zijkant van de betonplaat is de plastic. http://doehetbeterzelf.com/?p=324). Dan is er folie2 die van op de betonplaat (onder de snelbouwsteen) langs de zijkant van de betonplaat naar beneden gaat en dan het stukje horizontaal doet van het funderingsbeton en stopt gelijk de buitenkant van de buitensteen. De zijkant van de betonsteen (oranje volle lijn verticaal) is een laagje mortel en ingesmeerd met zware verf voor funderingsmetselwerk.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.