Laat de zon in je portemonnee

Donderdag is een firma zonnepanelen komen installeren.  Ik had meegedaan met de groepsaankoop van Testaankoop, en was aangenaam verrast door de huidige prijzen.  5.337 € voor 3,78 kWp (DC-installatievermogen).

Aangezien ik het klein laagje bezinksel in mijn spaarpot liever wilde gebruiken om mijn huis aan de binnenkant verder af te werken, heb ik gezocht naar een lening op korte termijn om die 5.000€ te financieren.  Frustratie alom.  Wist je dat het goedkoper is om voor een auto te lenen dan voor een groene lening ?  Begrijpen wie begrijpen kan.  (in oktober 2016 was het bij Axa 2,45% voor energielening, 1,75% voor een autolening.  Bij fortis was het 3,20% voor energielening, 1,5% voor autolening).    Na wat googelen heb ik dan toch een bank gevonden die een energielening gaf aan 1,99%, af te betalen in 2 jaar.  Dus betaal ik voor 5.000€ in totaal 5.103€ terug in 2 jaar, is aanvaardbaar.

De profielen worden in elkaar gevezen op het dak.

Paneeltjes er op leggen.

Kabels aansluiten en verder afwerken.

De onderkant…

De achterkant met stenen tegen het wegwaaien.

Ik kan online de productie volgen. Gisteren toch wat zonnige momenten gehad, dus 2.66 kWh geproduceerd.  Momenteel valt er smeltende sneeuw, dus het is geen vette qua opbrengst (39W terwijl die gisteren pieken had van 1600W). Zou ik met mijn roofingbrander die sneeuw eraf branden ?

2 comments

    • Glenn on 18/01/2017 at 16:04

    Geeft de staat geen renteloze leningen hiervoor?

    • Andy on 18/01/2017 at 16:32

    @Glenn: de vlaamse overheid geeft energielening aan 2%, en voor mensen met een laag inkomen kan het aan 0% zijn. Maar een boel voorwaarden…
    http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/lenen/energielening

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.