Dak vervangen op kot

Langs achter in mijn tuin heb ik een oud kot staan waar ik mijn werkmateriaal zet.  Slijpschijf, boormachine, grasmaaier, nagels, vijzen, tangen, hamers, overschotten van planken, platen, noem maar op…  Al sinds ik hier woon is er een plaats in dat kot waar het een beetje binnendruppelt als het regent.  Geen erg, daar zet ik dus niets dat niet tegen water kan.

Vorige zomer had ik echter gemerkt dat het op meerdere plaatsen binnen begint te druppelen.  Planken die beschimmeld zijn, werktuigen in plastic stapelbakken die onder water staan (en dus geroest zijn (zoals tangen, zagen) en reservestukken die definitief kapot zijn (zoals reserve zekeringen voor elektriciteit)).

Origineel was het een dak met dakpannen.  Maar het dak helt onvoldoende voor dakpannen, dus zal het daar snel binnen gedruppeld hebben.  De originele eigenaars hebben er dan roofing op gebrand, en dat zal ongetwijfeld zijn jaren dienst gedaan hebben.  Maar er waren dus op verschillende plaatsen scheuren in gekomen, waardoor het nu terug binnen regent.  Vorig jaar in september had ik dan de gaten dichtgemaakt met nieuwe lappen roofing.

Het lappendeken van roofing na een jaar. Opnieuw verschillende scheuren te zien.

Aangezien het na een jaar opnieuw binnen regent, heb ik maar beslist van een volledig nieuw dak op te leggen.  Het houtwerk langs de binnenkant heeft ook zijn beste tijd gehad.

Veel van het hout is aangetast door houtworm, tegen de muur is het volledig rot.
Een namiddag roofing aftrekken. Het ging vlotter dan ik verwacht had, waarschijnlijk omdat de roofing al zo oud en verweerd was.
Een dag pannen afhalen, 2 keer een volle remorque naar het containerpark.
Onder regelmatig toezicht van Toni heb ik het gebinte afgebroken.  Het afdakje met dakpannen langs de linkerkant laat ik voorlopig staan.  Het enig probleem hier is dat die balkjes waarop de pannen liggen met nagels vasthangen aan de rotte muurbalk op de nok.  Geen probleem, ik slijp die nagel wel door met de slijpschijf zodat ik die balk kan vervangen.  Mijn verwachting is dat door het gewicht van de pannen dat dak onder een hoek van 45° tegen die muur blijft leunen.  Na 3 van de 15 balkjes losgeslepen te hebben, bleek het dak licht (1 cm) weg te hellen van de muur.  Voor de veiligheid best stutten !
Met 3 schoren had ik de boel stevig gestut. Alle nagels doorgeslepen en alles bleef staan. Toen ik de balk met de koevoet los wrikte had ik een moment waarbij ik Tobias H. kan citeren: “oo-oooww”. Het afdakje is naar beneden gezakt, ondanks de stutten.

Het afdakje zal ik dan ik de komende weken ook maar afbreken (en niet meer vervangen).  Momenteel dient het om brol onder te stockeren, maar het is dan een extra reden om een deel van die brol weg te doen…  Eerste prioriteit is het kot terug regenproof te krijgen.

Het gebinte is weg. Nu de muren klaarmaken voor de nieuwe balken die ze woensdag leveren.

Update 19/08/2017:

Het nieuwe gebinte is geïnstalleerd. Vrijdag leveren ze de dakplaten, dus tegen eind volgende weekend zou ik terug in het droge moeten zitten.

Deze balkjes zullen het wel een paar jaar uithouden.
Toch wel indrukwekkend, zo’n stukje rotte balk.

Update 25/8/2017:

Laat de regen maar komen ! Mijn nieuw dak (2de keuze: lichte beschadigingen aan de onderkant) ligt erop.
Zo ziet de binnenkant er uit. 3 cm isolatie aan de onderkant van de platen.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.