Maken van een plat dak met roofing

Augustus 2007

1. Plaatsen van de draagbalken.  Om de 45 cm een balk.  Deze worden vastgevezen aan een muurbalk die op de achtermuur rust.  Langs de andere kant steunen ze op de metalen poutrelle in het midden van de garage.

2. Als alle balken op hun plaats liggen, en er een paar dagen droog weer voorspeld werd, kon de dakbedekking geplaatst worden.  Beginnen met OSB platen op de balken te nagelen.

3. Een plat dak mag niet “echt” plat zijn, want dan blijft het water staan.  Voor een goede waterafvoer moet je een helling hebben van 1-2 cm per lopende meter.  Ik voorzie 2 afvoerpunten in 2 hoeken langs dezelfde muur.  De muur daar tegenover gelegen zal in het midden het hoogste punt zijn.  Op de foto hieronder zie je de rechterhelft van het dak, voor de linkerhelft is het idem, maar in spiegelbeeld.  Het hoogste punt is 17 cm hoog, middelste punt rond 8,5 cm, laagste punt is 0 cm.

Om al deze planken op de juiste maat te zagen ben ik begonnen met de plank die tegen de rode metalen poutrelle komt : hoogste punt is rechts op de foto : 17 cm , laagste punt is links vooraan op de foto : 8,5 cm.  Deze plank zagen en bevestigen.

De volgende plank is deze tegen de achterkant : rechts boven is het middelste punt : 8,5 cm, links bovenis het laagste punt : 0 cm.  Deze plank zagen en bevestigen.

Dan heb ik 3 koordjes gespannen : rechts een van de 17 cm (rechtsonder) naar de 8,5 cm (rechtsboven), een koord links van de 8,5 cm (linksonder) naar de 0 cm (linksboven), en nog een koord in het midden.  Voor alle tussenliggende planken kan je op die manier de hoogtes bepalen ter hoogte van de 3 koordjes en aftekenen op de planken.  Door de 3 punten een rechte tekenen en afzagen.

4. Vervolgens hierop weer OSB platen nagelen.

5. De afvoeropeningen niet vergeten…

6.  Het dampscherm eropnagelen.

7.  8cm isolatie op vastvijzen.

9. De kunstof afvoerstukken plaatsen, alsook de strips die van de 90° hoeken 45° hoeken maken, zodat de roofing niet kraakt door het in een 90° hoek te proberen krijgen.

10. Ik heb voor koudlijmroofing gekozen : deze kan gelijmd worden.  Enkel de 10 cm overlappende naden moeten nadien gebrand worden.  Eerst de rollen uitrollen op hun plaatsen en afsnijden.  Vervolgens omgekeerd over de andere helft van het dak leggen, de helft van het dak insmeren met lijm, en de stroken terugleggen en aandrukken.

11. Dit is het eindresultaat.  De randen moeten nog afgewerkt worden,maar het dak is toch al waterdicht.  De hoeken en afvoerstukken zijn ook wat snij- en prutswerk.  Bij de randafwerking zullen die nog wat versterkt worden, en zullen ook de snelbouwstenen met roofing gedekt worden.

12. De randen volledig afgewerkt (ondertussen ook al een laag geschilderd met Derbipaint E omdat roofing de eerste jaren een lichte bruinverkleuring van het regenwater kan geven).  De randen hebben een dubbele laag roofing gekregen.

In de hoeken is soms een extra lapje nodig om volledige dichting te krijgen.

Ook rond de afvoer waren een aantal extra lapjes nodig.  In de hoek is grote lap opengesneden om langs beide kanten goed aan te sluiten.  De kleinere stroken zijn om waar het opengesneden is, dicht te plakken.  Zoals je kan zien is eerst het onderste stukje geplakt, dan dat erboven, en dan dat op de hoek bovenaan.

109 comments

Skip to comment form

  • Bob Craen on 02/01/2017 at 23:07

  Prachtige uitleg. Zeer goede foto’s. Zeer begrijpbaar. Vraag: ik vermoed dat de metalen poutrelle een overspanning heeft van bijna 6 meter. Welke afmetingen heeft de balk, welk type balk?

  • Andy on 03/01/2017 at 10:51

  @Bob: de overspanning is 6,35m, de poutrel is HEA 240.

  • Bob Craen on 07/01/2017 at 13:55

  Waarom heb je een stalen poutrel gekozen en waarom geen houten verlijmde spant?
  Vriendelijke groeten
  Bob Craen

  • Andy on 07/01/2017 at 13:58

  @Bob: niet over nagedacht, was het voorstel van de architecte.

  • david on 25/04/2017 at 18:21

  wat is de lengte van de houten balken ?

  • Andy on 25/04/2017 at 20:06

  @David:
  Langs de ene kant is het 4m, langs de andere 5 m.

  • Jessica on 13/07/2019 at 10:02

  Beste, mag ik vragen welke dampscherm u hebt gebruikt?
  Merk, naam want ik kan nergens dezelfde dampscherm vinden.
  Alvast bedankt

  • Andy on 13/07/2019 at 14:01

  @Jessica: ik vind dit helaas niet meer terug welk merk van dampscherm dat was…

Load more

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.