Gescheiden riolering

Mijn nieuwbouw was nog altijd op de oude riolering aangesloten uit gemakzucht/geen tijd. Nu begint het tijd te worden om daar iets aan te doen.

Vandaag kwam een grondwerker een sleufje graven van 60 cm breed en ongeveer 40 m lang. Als dat gedaan is kan ik zelf aan de slag.

Na minder dan een uurtje graven zaten ze bijna aan straat.
En toen kwamen ze aan de met steenpuin gevulde regenwaterput. Voor de aandachtige lezers, dit dateert van 22 mei 2013 toen mijn huis afgebroken werd. Vierde en vijfde foto op deze post. Dan moest er ook nog gezocht worden naar de oude riolering vlak aan de rooilijn, want die zat niet op de plaats waar ik dacht, maar 2 meter naar links…
Voila, klaar om mijn nieuwe riolering te leggen.
Er zijn verschillende barsten in de oude riolering aan de rooilijn waardoor afvalwater sijpelde. Een gat maken om te zien hoe dat er van binnen uit ziet. Voor 3/4 vol met afvalwater. Bizar ! Moet dat normaal niet vlot weglopen ? Met een rioolrat proberen door te spoelen, maar op 1,5 m ver bots ik op iets waar ik niet voorbij geraak. Ik zal maandag eens bellen om te horen of er daar een sifon zit onder straat.
Toch eventjes testen of er een sifon zit door water te laten lopen. Normaal moet het water dan even hoog blijven in de buis. Helaas, de buis loopt gewoon over. Dat wordt bellen naar Farys en op hun antwoord wachten voor ik kan verder doen.

Update 23/4/2019:

‘s Anderendaags was het water in de buis gezakt (door de barsten eruit gelopen), en kon ik een foto maken in de buis.

Er zit daar precies een klep op het einde waardoor het water niet meer weg kan. Buren hebben een paar maand geleden ook een verstopping gehad, en dan is een firma met hoge druk die klep er komen uitspuiten. Als doe-het-zelver ga ik dus ook eerst proberen van die klep/verstopping eruit te krijgen. Met een metalen baar een paar keer geklopt, en ze was eruit.
De klep is er voor een deel uit, voldoende om het water door te laten. Probleem opgelost !
Mijn twee huisaansluitputten: rood voor afvalwater, grijs voor regenwater. De rode gaat rechtstreeks in de oude buis (nieuwe buis in de oude buis gestoken tot aan die klep). De grijze is met een y-verbinding op de rode aangesloten zolang er geen gescheiden riolering in de straat ligt. Als ze ooit gescheiden riolering aanleggen in de straat, dan zal die grijze afgekoppeld worden en afzonderlijk aangesloten worden
Buisjes aanleggen tot achteraan het huis. Vooraan is de afvoer van het huis en de septische put op de rode aangesloten.
Aansluiting van het huishoudelijk afvalwater, en links een controlebuis.
Op mijn regenwaterbuis zit een sifonput om geen geurhinder (vanuit de straatriolering) te hebben in mijn regenwaterput.
Ik voorzie ook een paar controlebuizen om de 20-25 meter (T-stuk tot aan de oppervlakte) om bij eventuele verstopping in de toekomst, er in te kunnen met een rioolrat op de hogedrukreiniger.
Dichtgooien en goed compacteren met een trilplaat
Ik ben van plan van nog een regenwaterput in mijn voortuin te steken als reserve, dus voorzie ik ook al een overloop van de regenputten achter mijn huis naar de voorkant. Deze ligt hoger dan de riolering met een kleiner verval, zodat ik aan de bovenkant van de put zou uitkomen voor mijn huis.
Hier en daar een schepje zand, aantrillen met een trilplaat, en je ziet er niets meer van 🙂
Ik heb maar voorlopig iets op die controleputjes gelegd. Dat moet afgewerkt worden als mijn oprit definitief aangelegd wordt.

2 comments

    • Kris on 05/05/2019 at 10:51

    Gaan ze nog iets aan de barsten in de riolering komen doen? Hoe heb je de aansluiting daar gemaakt?

    • Andy on 05/05/2019 at 19:22

    @Kris: ik heb een nieuwe pvc buis in de gebarsten beton buis gestoken tot aan de aansluiting van de riool, dus spelen die barsten in de riolering geen rol meer, mijn afvalwater loopt direct in de aansluiting naar de straatriool.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.