Voegwerken

Maart 2008

Hiervoor heb ik een tijdje getwijfeld of ik het zelf ging doen of niet.  Uiteindelijk heb ik het geprobeerd op een stuk dat niet permanent zichtbaar ging zijn (waar ik mijn brandhout ga stapelen langs de achterkant, en het bleek goed te lukken (maar het is een onvoorstelbaar saai werk, mijn diepste respect voor mensen die dit dag-in dag-uit doen). 

1. Het voegmengsel aanmaken : je kan kant-en-klaar zakken met voegmengsel aankopen in de speciaalhandel in verschillende kleuren, maar weeral koos ik om het zelf te doen.  Hier moet je wel opletten dat je altijd exact dezelfde hoeveelheden gebruikt om geen kleurverschil te krijgen.  Ik wilde een bleke voeg en gebruikte hiervoor hetvolgende : 6 delen fijn rijnzand, 2 delen wit zand en 2 delen witte cement.  Mengen en water toevoegen zodat het juist nat genoeg is : als je een bolletje voegmengsel in je hand neemt en samendrukt, dan mag er geen vocht uitkomen, en moet je het kunnen samendrukken in een hard bolletje.

2. Met een druksproeier maakte ik de muur nat voor ik begon (professionele voegers doen dat niet denk ik) om een tragere uitdroging te krijgen van het voegmengsel.

3. De ochtend erop vernevelde ik opnieuw voorzichtig water op het stuk dat gedaan was, dat 3 dagen aan een stuk zodat het langzaam kon uitharden.  Ik deed ongeveer 1m2 per uur, ik denk dat professionele voegers een ganse zijgevel doen op minder dan een dag…

Eind mei waren de voegwerken gedaan (niet iedere dag gevoegd natuurlijk)…

2 thoughts on “Voegwerken”

  1. O ja, by the way, ik heb isolatie 6cm en een spouw (jij hebt je muren niet geïsoleerd zie ik?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.