Nieuw dak voor de kippen

In 2005 had ik een nieuw kippenhok gebouwd. Voor het dak had ik bitumen golfplaten gebruikt. Ziet er schoon uit in de winkel, maar het is de grootste brol die je kan krijgen. Als de zon er op zit begint dat door te hangen, krult hier en daar op, komt los op de plaatsen waar het vastgenageld is, de nagelgaten vergroten door uitzetten en krimpen met het gevolg dat het regelmatig binnen regent. In de 16 jaar dat het er op ligt heb ik al dikwijls moeten repareren, ondersteunen en terug vastnagelen. Tijd om de boel eens grondig aan te pakken.

Zoals je ziet hangt het door, liggen er stenen op om het opkrullen tegen te gaan.
Het water netjes in de goot laten lopen was soms ook een uitdaging.
Ik heb in de buurt 2de keus metalen panelen met 4 cm isolatie kunnen kopen (hier en daar een krasje maar voor de rest zijn die prima). Na een dag werken liggen ze erop (oude afbreken, deel gebinte vervangen, platen op maat zagen en vastvijzen).
Nog een dag later hangt de dakgoot er terug aan. De kippen gaan frisser zitten in de zomer en warmer in de winter. Nu het hout van het kot nog eens behandelen tegen de weersinvloeden en dan kan het er weer 15 jaar tegen.

2 thoughts on “Nieuw dak voor de kippen”

  1. Inderdaad, bitumen golfplaten gaan niet lang mee. Maar ze hebben wel één groot voordeel: Geluid. Mijn hond werd een beetje dol wanneer het regende op zijn dakbedekking. Na plaatsing van bitumen golfplaten op zijn hok, bleef ie rustig tijdens een regenbui. Pech voor mij: nu moet ik elke 10/15 jaar die dakbedekking vernieuwen…
    Nog 1 ding : gordingafstand voor bitumen platen is max 30 cm – dan gaan die platen toch iets langer mee hoor.
    Nu goed, je kippen zitten weerom perfect – goed gedaan !

  2. @Koen: het geluid bij die platen met isolatie valt goed meer hoor. Maar inderdaad, mijn gordingafstand was te groot. Dan nog vind ik het brol 😉

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.