Regenwaterput : drijvende aanzuigslang

Meestal zit de aanzuigslang in een regenwaterput tot op de grond.  Voordeel is dat je water kan opzuigen tot de put bijna leeg is, nadeel is dat na een regenbui er altijd wat vuil meespoelt door de filter dat gedurende een aantal uren of dagen rondzweeft in het water en langzaam bezinkt.  Als je op zo’n moment water tapt, dan zit er zwevend vuil in.   Een oplossing hiervoor is ervoor te zorgen dat de aanzuigslang zich vanboven in het water bevindt.  Hoe kan je dit doen ?  Met een drijvende aanzuigslang : kostprijs in de handel voor een stukje darm van 2 m, filter met terugslagklep en vlotterbal : rond de 120 Euro !

Zoals gewoonlijk vond ik dit een beetje véél te duur.  Hoe kon ik dit oplossen (zonder in te breken en zo’n ding te stelen) : ik moest iets vinden dat blijft drijven en dat ik makkelijk aan een darm met filter en terugslagklep (want dat kost niet zoveel) kon bevestigen zonder dat het ging rotten (touw) of roesten (ijzerdraad).  Na een paar dagen piekeren had ik een oplossing : als drijvend ding  :  een overschot van een buis, langs beide kanten een stop inlijmen met pvc lijm.  Als bevestiging van het drijvend ding aan mijn aanzuigslang : kosselbandjes (kabelbinders).

Zorg ervoor dat de darm niet tot op de grond kan komen als de put leeg raakt zodat je bij droog weer geen slib opzuigt.

6 thoughts on “Regenwaterput : drijvende aanzuigslang”

  1. ik heb ook een lege petfles als boei gebruikt, maar wel eentje met een handvatje aan, om gemakkelijk een kabelbindertje erdoor te steken. Het voorbeeld hierboven is niet zo goed omdat de pvc-lijm het water vergiftigd, bovendien kost het nog geld ook om die stoppen en die buis te kopen. Petflessen zijn er in allerhande maten…en gratis!

  2. Welk soort flexibele buis van 2 meter gebruik ik dan het best.
    Zijn die in de handel apart tot koop?
    Ik vind dat vlotsysteem ook duur

  3. Hoelang moet mijn flexibele darm zijn? Als die 30cm boven de bodem van de put hangt, is dit genoeg? of moet de darm tot op de bodem liggen en dan een krul terug naar boven maken?

  4. @Tom: als die 30 cm boven de bodem ligt, zal je nooit de put lager kunnen zuigen dan 30 cm. In een droge zomer kan dat toch van belang zijn. Bij mij kan de darm tot op de grond geraken als die leeg komt te staan.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.