Zwemvijver : de ingewanden

Een goede zwemvijver is niet zomaar “een put met wat vijverplantjes” in.   Een van de belangrijkste zaken is de filterzone, en dat kan maar goed werken als er voldoende watercirculatie is.  Een beetje uitleg :

A : Drainagebuizen die verbonden zijn met een vat E liggen onderaan het filtergedeelte.  Het filtergedeelte is gevuld met poreus substraat en beplant met vijverplanten.  In het poreus substraat leven allerlei micro-organismen die het organisch materiaal in het water omzetten in mineralen.  De planen nemen de mineralen op om te groeien.  Proper water stroomt via de drainagebuizen in het vat.

B : Het water wordt door één (bij voorkeur twee : zie vijverpompen in aandachtpunten) pomp(en) uit het vat E in het zwemvijvergedeelte gepompt.  Update : blijkbaar is het verboden om de pomp nat op te stellen bij zwemvijvers, dwz onder water in het filtergedeelte.   De pomp moet droog opgesteld staan naast de vijver.

C : Via een overloop stroomt het water terug in de filterzone.

D : Hier wordt lucht in het water en in de filterzone gepompt door een luchtpomp G.

F : Is een droge ruimte (boven of onder de grond) waar de luchtpomp kan gezet worden, alsook waar er aftakpunten voor elektriciteit H zijn.  De truc is om dit te verbergen zodat dit niet opvalt.  Hoe ik dit juist zal doen weet ik nog niet (tussen hoge planten, onder het terras, …).  I is een verliesstroomschakelaar (ik vermoed max 30 mA maar ik ben dit niet zeker) omdat je in vochtige omgeving zit.

J : Eventueel onderwaterverlichting kan optioneel ook voorzien worden…

K : Niet te vergeten : een overloop !

Ik heb de meeste leidingen met de losse hand getekend, maar meestal zijn dat rechte PVC buizen.

Het mooiste resultaat krijg je als alle buizen en leidingen weggewerkt zijn, en niet zomaar ergens over de rand liggen.  Daarvoor zijn foliedoorvoeren beschikbaar.  Na veel zoeken heb ik een aantal fotokes gevonden, maar ik heb nog geen 100% zekerheid hoe ze exact moeten geïnstalleerd worden (ik heb wel een vermoeden).  Ik heb een pdfke gevonden met wat uitleg op de website van Oase, maar ook andere merken hebben zoiets.  Hopelijk kan ik over een jaartje tot in detail uitleggen hoe het moet geïnstalleerd worden 😉

kabeldoorvoer

Voor het plaatsen en verwerken van EPDM folies heb ik nog een paar interessante dingen gevonden op de site van Firestone :   design, installatie en technische data van EPDM vijvers.

4 thoughts on “Zwemvijver : de ingewanden”

  1. Hallo, ik ben momenteel bezig met de voorbereiding van een zwemvijver. Ik zou werken met een filterruimte met lava en planten. De afmetingen zijn 3m x 7m 1,4m diepte. Ik vraag me af op welke hoogte de doorvoeren moeten zitten? Pers en zuigzijde? Ik heb al gehoord dat deze vanad de bovenkant 30cm lager moeten uitkomen? Bestaat hiervoor een regel? Alvast bedankt! 😉

  2. @Dimitri: het is de bedoeling dat het water zoveel als mogelijk door de lava stroomt, dus als het er langs boven op stroomt, langs onder afzuigen, of omgekeerd. Zuigzijde is natuurlijk zo laag mogelijk, want als het waterniveau zakt, dan zal die lucht aanzuigen.

  3. ik vraag me af hoelang de folie meegaat . ( Beschadiging vries, planten, slijtage) ???

  4. @Frank: EPDM is elastisch, dat kan veel verdragen. Ik denk dat ze 20 jaar garanderen.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.