Zwemvijver : geschatte kostprijs

Het is niet zo makkelijk om een exacte kostprijs te berekenen voor een zwemvijver omdat het nogal zoeken is naar prijzen van alle dingen die je nodig hebt.  Toch doe ik een ruwe poging, maar wie weet zit ik er dan volgend jaar 1000 Euro naast (in mijn voor- of nadeel).

 • afvoeren grond : ik moet ongeveer 95 m3 grond afvoeren (rekening houden dat er 15% volumetoename is bij het uitgraven).  Een container is 9 m3,  dus moet ik er ongeveer 10 afvoeren.  Prijs per container : 270 Euro.  Prijs werkuren kraanman : 300 Euro.  Totaal ongeveer 3000 Euro.
 • wanden verstevigen met stabilize :  aangezien ik op zandgrond zit, zou ik 15 cm van de wand manueel afgraven en mengen met 1/8 deel cement en daarmee uitkofferen (Ja, dat zal redelijk wat werk zijn, maar anders moet ik 16 m3 extra zand afvoeren, en 16 m3 stabilize aanvoeren (dubbele kost dus) en ik heb toch tijd zat, dus geen probleem). 2 m3 cement weegt 2500 kg en kost ongeveer 300 Euro.
 • EPDM folie : kost 8,7 Euro per m2 en ik heb 172 m2 nodig, dus ongeveer 1500 Euro
 • randstenen : ik heb mijn goesting in stenen nog niet gevonden, dus weet ik ook de prijs niet, maar als ik een prijs van 20 Euro/m2 neem, een rand van 30 cm breed en een terras, dan zou 500 Euro een ruwe schatting kunnen zijn.
 • lava : 17 m3 : ongeveer 500 Euro
 • vijverplanten : ook hier smijt ik met mijn klak : 500 euro aan plantjes
 • ander materiaal : pompen, darmen, leidingen, elektriciteit, mortel, …  Ook hier denk ik snel aan 500 Euro en meer te zitten.

Totaal zit ik dus al ruw geschat aan : 6800 Euro…  Miljaarde, nu hoop ik echt wel dat ik er minstens 1000 euro in mijn voordeel naast zit volgend jaar !!  Het probleem is dat ik de meeste van die prijzen op internet gezocht heb, dikwijls eenheidsprijzen,  indien in grotere hoeveelheid gekocht en in speciaalzaken kan dat goedkoper zijn.  Nogmaals, dit is echt wel een ruwe schatting van de prijs, werkuren niet inbegrepen omdat ik het zelf zou doen  !

7 thoughts on “Zwemvijver : geschatte kostprijs”

 1. Ik heb mijn zwemvijver helemaal zelf aangelegd. Afmetingen zwemgedeelt 6x3x1,5m; afmetingen helofytenvijver 5×1,2×0,8 – voor de helft gevuld met kleikorrels. Totale waterhoeveelheid 30m3, 6000L/H pomp. EPDM rubber gebruikt en op maat gemaakte folie voor zwemgedeelte. Bankirai gebruikt voor versteviging en afwerking. Met de uitgegraven aarde heb ik terrassen gemaakt. Kostprijs naar boven afgerond: 6000Euro.

 2. @Frank: Waar heb jij je technische info verkregen? Wil namelijk zelf ook zwemvijver aanleggen en zoek zoveel mogelijk ervaring van mensen.

 3. Frank,

  ik overweeg ook sterk om mij een zwemvijver aan te leggen.

  Zelf al een aantal leveranciers gecontacteerd die een totaalconcept doen maar echt jong, niet normaal welke prijzen daarvoor moeten gehanteerd worden. Ofwel moet ik mijn droom maar opbergen ofwel zelf de boel in handen nemen. Ik opteer dus voor het laatste maar heb echt niet veel verstand ter zaken als het over zwemvijvers gaat.

  Bestaat er ergens nuttig informatie hoe je er best aan begint, waar je rekeing mee moet houden, tips, warnings, ect…

  Op het internet vindt ge massa’s info maar ik heb tot nu toe nog niet het ganse plaatje gevonden van a tot z.

  Alvast dank voor feedback.

  Grtjes.

  filip.

 4. @ Filip :

  Ik heb al mijn informatie ook maar via samenraapsels gevonden via boeken en internet (en een poging gedaan om alles op een rijtje te zetten op mijn site (heb je trouwens alle post over zwemvijver gelezen op mijn blog ?)). Hopelijk kan ik binnen een paar maanden alles illustreren met foto’s van mijn eigen zwemvijver hoe ik het aan het aanleggen ben.

 5. Zelf wilde ik ook eerst een zwemvijver, maar de koste vond ik nogal duur en zo handig ben ik zelf ook niet. Uiteindelijk ben ik gegaan voor een houten zwembad die half is ingegraven. Koste een stuk minder en heb er heel veel plezier van.

 6. Heeft er iemand een idee welk debiet je moet rekenen voor het skimmen van het oppervlak? Mn idee is om met een aparte skimmerpomp te werken die ook het water door de uv filter stuurt. Welke filter steek je dan best voor die pomp?

 7. Frank, heb jij beton laten gieten voor de bodem of was dat niet nodig?

  alvast bedankt voor de info,

  mvg
  Sophie

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.