Het filtergedeelte

!!!!!   Update van onderstaande uitleg :   !!!!!

Blijkbaar is het afgeraden, om niet te zeggen, verboden om een natte pomp-opstelling (dwz dat de pomp zich onder water bevindt in het filtergedeelte)  te gebruiken bij zwemvijvers.  Ik had me voor mijn ontwerp gebaseerd op 2 boeken over zwemvijvers van Jean Vanhoof, waarin staat dat zowel een natte als een droge opstelling mogelijk is.  Blijkbaar is dat ondertussen verboden, omdat er (ook al zijn die pompen gemaakt om onder water te staan) ooit iets kan mislopen waardoor er elektrocutie kan optreden.

Ik had dus gans mijn opstelling gemaakt, tot ik de opmerking kreeg van Dirk dat dit eigenlijk niet meer mag…  Na een dag en nacht vloeken en piekeren heb ik toch geopteerd om de boel aan te passen en te kiezen voor de veiliger (maar omslachtiger) oplossing.

Als pomphuis heb ik een pvc buis gekocht van 1 m met een diameter van 40 cm en 2 afsluitkappen.

Dit pomphuis is dus eigenlijk overbodig geworden, aangezien de pomp droog moet opgesteld worden buiten de vijver.  Ik zal het echter nog gebruiken omdat de drainagebuizen erop aangesloten zijn.  De drainagebuizen kan je bijvoorbeeld ook aansluiten op T-stukken, die samenkomen in een buis met grotere diameter waarop de pomp aangesloten is.  Een aantal zaken in onderstaande beschijving zijn dus overbodig geworden.

Het pomphuis in wording

Ik heb ook een drainagebuis van diameter 50 mm gekocht, en hiervan heb ik ongeveer 16 m onder het zwemgedeelte gebruikt, de overige 34 m heb ik in 4 stukken gesneden.  Om deze met het pomphuis te verbinden heb ik dus 8 gaten nodig van diameter 50.  Proberen met 1 gat :

Past perfect…

Vervolgens nog 7 andere gaten geboord, geschrankt van hoogte (om de stevigheid van de buis te behouden).

8 gaten van 50 mm voor de drainagebuizen

Hoger in het vat heb ik een gat geboord waar dan een buis komt waardoor de elektriciteitskabel van de pomp moet, alsook de darmen voor de beluchting van de filterzone en zwemvijver.  Iets boven de gaten voor de drainagebuizen heb ik kleinere gaten geboord en 2 pvc buizen ingestoken om daar de pomp te laten op rusten.  Deze buizen heb ik vastgelijmd.

Bovenste gat voor leiding en luchtdarmen, kleine gaatjes voor basis pomp.
Zo ziet de binnenkant er momenteel uit. De 2 buizen die erdoor lopen zijn dus overbodig geworden.

 

Enkel nog een deksel onderdaan de buis lijmen, en nu kan het pomphuis in het filtergedeelte geplaatst worden.

Het is aangeraden om een beschermlaag in het filtergedeelte aan te brengen zodat de lavastenen de folie niet kan doorboren.  Dit kan door er beschermdoek in te leggen, ik heb er overschotten van EPDM-folie ingelegd die mekaar een beetje overlappen.   De onderste folie is dus waterdicht, de folie erop niet.

De drainagebuizen aansluiten in lussen (zowel voor- als achterkant van de buis komen in het pomphuis terecht.  Je kan die vastlijmen, ik heb er een kosselbandje doorgestoken zodat ze er niet meer uit kunnen schuiven (die boebel van het bandje zit in de weg om nog door het gat te kunnen).  De doorzichtige darm die op onderstaande foto naar beneden loopt, is voor een beluchtingspunt in het filtergedeelte.

Drainagebuizen aangesloten…
Dit was mijn oorspronkelijke opstelling, maar dit mag om veiligheidsredenen niet meer.

Ondertussen staat er al 25 cm regen- en grondwater in de vijver (in het diepe deel is dat ondertussen al 75 cm 🙂  ).

Bijna 2 traptreden water…

De pomp moet dus droog opgesteld staan, buiten de vijver.  Volgens de handleiding van mijn pomp (Messner eco-X Plus 15000) kan die droog opgesteld worden, maar moet die voor zwemvijvers 2 m verwijderd zijn van de waterkant, en moet deze zicht onder het waterniveau bevinden omdat de pomp niet zelfaanzuigend is.  Ik ben dus op voldoende afstand en diepte begonnen met een putje.

 

In het midden van de put is een gat voorzien zodat water kan weglopen moest er ooit water lekken in de put (ook verplicht volgens handleiding pomp).

 

De zuig- en persslang heb ik met het filtergedeelte verbonden (via een put naast het filtergedeelte een opening in de wand van stabilize gemaakt, 2 doorvoeren geplaatst (niet simpel zulle !).

Twee extra doorvoeren geplaatst. De flap die er nog half voor hangt is ter bescherming van de onderliggende EPDM voor wanneer ik lava in het filtergedeelte stort.

Update 25/6/2011 :

Ondertussen is het filtergedeelte aangepast, de buizen in de filter zijn aangesloten.

Zuig- en persleiding zijn aangesloten, alsook de beluchtingsbuizen liggen er.
Het filtergedeelte, klaar om gevuld te worden met lava.

Op onderstaande foto zijn 2 gele darmen te zien.  Die van de grote PVC buis naar de wand is de aanzuigleiding, de andere die een bocht van 90° maakt is de persleiding die het gefilterde water naar het zwemgedeelte pompt.  Links heb ik daar een Y-verbinding opgestoken, en heb ik een darm van de beluchting aangesloten.  De bedoeling is dat er lucht bij het voorbijstromend water gepompt wordt, en meestroomt door de darm tot in het zwemgedeelte, en daar dus voor beluchting zorgt.  Afwachten of dit zal werken. (update 2017: die beluchting van het voorbijstromend water werkt niet naar behoren, dus dat heb ik al snel afgekoppeld.  Ik heb ondertussen ook het doek van rond die drainagebuizen verwijderd, want dat begon te verstoppen na 6 jaar.  Zie de post hierover.)

Luchtdarm aangesloten op de persleiding.
De luchtdarm is aangesloten op zo’n verbindingsstuk die ik in een schroefdeksel gelijmd heb.

De laatste week heb ik nog 2 andere zaken gehoord die ze toepassen in het filtergedeelte.  Beide zaken hebben eigenlijk dezelfde functie : het verwijderen van vuil dat zich onderaan de filterzone na verloop van tijd verzameld.  Dit zou ervoor zorgen dat de drainagebuizen na verloop van tijd beginnen verstoppen, en de filtratie minder goed werkt.  Ik heb nog nergens info gevonden hoe snel de bodem van de filterzone dichtslibt.    Is dit een kwestie van 1-2 jaar, of eerder 5-10 jaar ??? Geen idee…

Een eerste mogelijkheid is het installeren van een rooster onderaan.  Dit rooster wordt op stenen gezet (15-20 cm van de bodem).  Daar komt een laag grove lavastenen (16/32) op, en de rest van de filterzone wordt gevuld met fijnere lavastenen (8/16).  Ergens in het midden staat een buis verticaal tot onder het rooster, zodat je met een (dompel)pomp het slib van onder het rooster kunt wegzuigen.  Dit lijkt me een goede oplossing, maar ik denk dat zo’n inox of galvanise roosters nogal duur zijn.  Toch vraag ik me af of je dit slib voldoende kan wegzuigen via die buis.

Een tweede mogelijkheid is een optie inbouwen zodat je water kunt pompen in je drainagebuizen (pers en zuigleiding omkeren) zodat het slib dat zich rond de drainagebuizen bevindt, opwoelt en naar boven komt drijven.  Via de overloop in de filterzone stroomt dit dan naar de riolering.  Dit is een relatief goedkope oplossing, maar hier heb ik een bedenking dat zwaarder sediment (zand, leem) waarschijnlijk nooit tot boven zal geraken, dus dat je dat niet zult kunnen wegspoelen.  In mijn geval is mijn overloop niet aangesloten op de riolering, wel op een infiltratiebox in de grond, dus is dit geen optie voor mij.

Na 2 nachten piekeren of ik dit ook zou toepassen (tijd drong want ze gingen lava leveren) heb ik beslist van geen rooster te leggen, maar een stuk blote (zonder doek of vezel rond) drainagebuis onderaan de filterzone te leggen, die aan beide uiteinden met een hoek van 45° verbonden is met een buis die tot aan het oppervlak komt.  Het idee is dat ik water uit die buis kan wegzuigen met een pomp (ik kan de darm tot in de drainagebuis duwen), en dat door de druk van het bovenstaande water het slib in de drainagebuis geperst wordt en meegezogen wordt.  Afwachten of dit zal werken, maar het is maar een kleine kostprijs om het nog snel te installeren.  Probleem was echter dat ik nergens een stuk drainagebuis kon kopen per lopende meter, dus heb ik een dikwandige PCV buis gekocht van diameter 110 mm, en er zelf gaten van 4 mm in geboord.  Bochten van 45° erop, en op het einde stoppen om de buis af te sluiten.

Mijn zelfgemaakte drainagebuis.
Een boel gaatjes geboord…

Ik had al 80 cm water in mijn filtergedeelte gepompt voor de lava geleverd was, en toen ik de (volgens de firma gewassen) lava erin kieperde, dan werd het water nogal bruin troebel.  Via mijn zelf gemaakte drainagebuis heb ik dan al direct dat bruin sopje er kunnen uitzuigen.  Op onderstaande foto zit een pomp onder die zwarte kuip, en zuig ik daarmee het vuil water uit de dikke grijze buis.  Na mijn volgende levering lava zal ik de filterzone toch een paar keer spoelen op die manier voor ik het laat rondpompen naar het zwemgedeelte.

Hier ben ik al water uit mijn zelfgemaakte drainagebuis aan het zuigen…
Al voor de helft gevuld met lava.
Je ziet de sporen van het vuil langs de zijkant nog…

Tijdens het vullen heb ik ervoor gezorgd dat de drainagebuizen niet op de bodem liggen, maar 15 à 20 cm erboven.  Dat zal ervoor zorgen dat  ze niet zo snel in een laag slib terechtkomen, en in de onderste 15 cm kunnen zich dan anaërobe bacteriën ontwikkelen die oa voor denitrificatie kunnen zorgen.

Update 29-6-2011 :

Ondertussen heb ik 8-9 m3 lava in mijn filterzone gekieperd, de boordstenen zijn gemetst, behalve de hoeken die in verstek moeten gezaagd worden.

Stom hé, eerst een put graven en dan weer opvullen 😉
Nog eens een overzichtsfoto.

Mijn put waar mijn pomp moet inkomen is ook klaar.  Ik denk dat ik een klinkerdeksel zal opmetselen en vullen met aarde en beplanten met bodembedekkers.  Links zit een buis die voor de luchttoevoer zorgt voor de luchtpomp.  Daar moet nog een U-bocht opkomen zodat het niet kan binnenregenen.

Hier komt de vijverpomp en luchtpomp in terecht.

Blijkbaar is “gewassen” lava toch nog zo proper niet (ofwel is het geen gewassen lava en ben ik in de zak gezet).  Ik heb ondertussen mijn lava al 3 keer gespoeld in de filterzone (bovenaan water op sproeien, onderaan via mijn zelfgemaakte drainagebuis (zie hoger) uitzuigen.  Dit is het water na de 2de spoelbeurt :

Zo proper is dat toch nog niet…

Morgen ga ik het nog minimum 2 keer spoelen.  Het zal me extra water kosten, maar liever zo dan een zwemvijver vol troebel bruin water…

Update 13/07/2011 :

Ondertussen heb ik ook de overloop geïnstalleerd.  Bij mij loopt het niet naar de riolering, maar in een “gaasbox” in de grond zodat het water langzaam in de grond kan trekken.  Eerst een put gegraven zodat de gaasbox erin past, en aansluit op de buis van de overloop.

De gaasbox met de overloopbuis die er een paar cm in steekt.

Vervolgens de gaasbox er weer uit halen, en in beschermdoek verpakken.  Dit zorgt ervoor dat de aarde niet in de gaasbox kan.

De gaasbox in zijn geotextiel ingepakt, met de opening voor de overloopbuis.

Gans de boel terug in de put steken…

Mijn overloop is klaar.
Om de druk van de bovenstaande grond op te vangen, heb ik er nog een oud stuk plaat opgelegd.

Na 25 liter regen in een paar uur is dit het resultaat :

Mijn put staat al volledig onder…

Een paar uurkes later was alles weggetrokken.  Bij grote stortvlagen zal dat niet voldoen, maar dan staat er maar een paar uur teveel water in mijn vijver hé.

Update 23-07-2011 :

Ondertussen is mijn filtergedeelte afgewerkt.  Vijverplantjes heb ik gerecupereerd van een vijvertje dat in mijn voortuin lag, daar waren ze al goed uitgebreid.  Ik heb de plantjes niet te dik gezet, ik zal zien hoe snel (of hoe traag) die groeien, en dan volgend jaar beslissen of ik er nog bij plant of niet.

Mijn filterzone afgewerkt.

Zoals je op bovenstaande foto kan zien, heb ik bij de twee overlopen van het zwemgedeelte naar de filterzone een vijvermand voorzien die in een evengrote bloempot zit waarvan de onderkant afgesneden is.  Op die manier loopt het water in de mand, en blijft vuil (bladafval, takjes, …) in die mand achter.  Regelmatig eens uitkuisen en op die manier hoop ik van niet mijn hele filterzone te moeten aflopen om vuil op te rapen.

Hier blijft het vuil in achter.

Update 29-11-2011 :

Door de lange warme herfst zijn nog steeds niet alle blaadjes van de bomen gevallen, maar de laatste weken vallen er toch steeds meer van de bomen.  Mijn filtermandjes doen goed hun werk, om de paar dagen eens de mand eruit halen en uitkieperen, en zo ligt niet heel mijn filterzone vol met bladeren.

Mijn filtermandjes werken…

28 thoughts on “Het filtergedeelte”

 1. Hallo

  Ben je blog al enkele weken aan het volgen daar ik zelf een studie bezig over het zelf aanleggen van een zwemvijver in mijn tuin. En het moet gezegd: met veel respect voor je werk!

  Waar echter mijn haren van recht komen is je pomp-opstelling… Je doet dit met een pomp die zich in het water bevind zoals ik kan afleiden uit je foto’s… Volgens je stekker is dit op 230v.

  Ik zou je dit ten stelligste afraden! In een zwemvijver/zwembad dient er steeds een pomp in droogopstelling geplaatst te worden. Indien je toch een natte pomp gebruikt zou dit op veilige laagspanning moeten zijn.

  Het risico ligt hem namelijk niet echt in de pomp, maar wel in de kabels die zich dan ook in het water bevinden.

  Mocht je dit niet meer kunnen aanpassen, zou ik je toch ten stelligste adviseren om hier een differentieel schakelaar van 10mA te plaatsen bij je zekering voor de zwemvijver.

  Zou zonde zijn om alles perfect te maken en hier toch wel een gevaarlijke fout te maken.

  Verder veel succes met de bouw van je zwemvijver.

  Greetz

  Dirk

 2. Ik heb mijn pomp in een droogopstelling geplaatst. Het idee er achter is volgende: waar water toekomt aan de technische ruimte heb ik een bolkraan diameter 50 gestoken. Idem waar water weer naar zwemdeel wordt gestuwd. Indien nodig kan ik beide kranen dichtzetten en om het even wat in de technische ruimte verwijderen/vervangen/bijplaatsen. Denk maar aan een technisch defect of bvb tijdens extreme vorst in de winter. Dan kan ik bvb m’n pomp er vantussen halen en op een “warmere” plaats zetten.

  Misschien heeft iemand iets aan deze tip.

  Het enige Andy waar ik een beetje m’n twijfels bij heb is de gele darm die van je pomphuis naar je zwemdeel gaat. Is deze stevig genoeg om het gewicht van de lava te dragen? Op foto ziet ze er eerder “licht” uit.

  Als het aan mij lag stak ik daar een stukje pvc buis tussen en 2 bochtjes van 45°. Maar ‘t is dan ook mijn zwemvijver niet hé 🙂

 3. @ Dirk : Ik ben hier nu efkes mijn kluts kwijt. Verliesstroomschakelaar was ik van plan om te plaatsen. Ik begrijp uw argumenten van kans op een snok te krijgen van 230V, maar die pompen zijn speciaal gemaakt om onder water te zitten, met speciale kabels en de motor is waterdicht in epoxyhars gegoten. De kabel zal in het stopcontact zitten boven het waterniveau. Langs de andere kant staat in de handleiding (zopas gelezen) dat die pompen niet mogen gebruikt worden bij een zwemvijver. Het mag wel in visvijvers gebruikt worden, maar ik denk dat koi-liefhebbers ook niet willen dat hun beestjes plots bovendrijven door een stroomstoot. In de 2 boeken over zwemvijvers die ik van Jean Vanhoof heb, staat dat een natte opstelling wel kan. Ik heb gemaild naar het bedrijf van Vanhoof dat zwemvijvers installeert om hun mening te vragen, hopelijk krijg ik (snel) antwoord. Een droge opstelling maken zal mij redelijk wat extra werk kosten.

  @ Tommy : ik kan die pomp ook makkelijk uit het pomphuis krijgen hoor. Die gele darm is zeker stevig genoeg om te weerstaan aan de lava. Ik was van plan op om die buis te gebruiken ipv 2 bochten van 45°, maar die buis is zo taai en hard, dat ik die niet kort genoeg kon draaien in een hoek van 90°. Bijgevolg ging die bijna vanboven op mijn lava liggen, ipv eronder.

 4. Die pompen zijn idd gemaakt om onder water te zitten, maar dan bij niet-menselijk gebruik van de watrepartij. Bij zwembaden is het allemaal wettelijk geregeld en dien je zowiezo een droge opstelling te gebruiken.

  Zwemvijvers zijn momenteel een grijze zone in de wetgeving maar reken er maar op dat hier binnenkort (als we eindelijk een regering hebben) wijzigingen in zullen optreden.

  Koi liefhebbers zullen het inderdaad niet graag zien gebeuren dat hun beestjes bovendrijven… Niettemin zijn het ‘dan maar’ vissen en geen mensen.

  Ik heb zelf al een defecte pomp gehad die mijn vijver onder stroom stak… Ik zou dit niet graag zien gebeuren als mijn dochter er in aan het zwemmen is…

  Messner heeft een redelijk ruim gamma met pompen in droogopstelling of zelfs de combinatie. Misschien eens kijken of je kan ruilen of zo… Zal zowiezo wel heel wat meer werk geven…

 5. @ Dirk : de pomp die ik heb kan ook droog opgesteld worden. Ik zal de boel aanpassen en hem hem droog opstellen. Een redelijke streep door mijn tijdsrekening, maar beter van de eerste keer in orde doen hé.

 6. Lijkt me een schitterend idee 😉 De rest zit al goed in elkaar, nu niet sneuvelen in de details hé 🙂 Ge zijt zowiezo al een voorbeeld voor mij 🙂

  Uiteindelijk is het misschien nog makkelijk op te lossen hé… Die buis verlengen waar je nu je pomp in zitten hebt zodat de pomp en bekabeling boven de waterlijn zitten. Nadien in de buis wat pvc verbindingen maken voor aanzuig en terugvoer en dan werkt het ook weer.

  Nadien die buis aankleden langs de buitenkant zodat ze niet direct opvalt.

  Op zich zal dat dan nog wel meevallen qua werk denk ik 🙂

  Ik blijf het hier alleszinds volgen want ik leer hier veel te veel bij 🙂

 7. en … ? Putje kunnen graven van ‘t weekend?

  EPDM morgen gaat hier niet door wegens kans op neerslag. Is een weekje verzet.

 8. @ Dirk : de buis verlengen zodat de pomp boven water zit is geen optie omdat : 1. dat lelijk zou zijn; en 2. omdat de pomp niet zelfaanzuigend is, dus onder de waterlijn moet staan.

  @ Tommy : putje is gegraven (zie update) en ik heb redelijk gevloekt om die doorvoeren er in te krijgen, hopelijk zijn ze waterdicht, want de 2de zit op een plaats waar mijn folie van de hoek dubbel geplooid was, dus moest ik door 3 lagen EPDM.

 9. De controlebuis is niet volledig overbodig he Andy.

  Ik heb hier ook één gestoken met de gedachte dat indien ooit nodig er een domplpomp kan ingestoken worden en de boel kan leeggetrokken worden zonder de gewone pomp er op.

  Zie je … altijd optimistisch zijn 🙂

 10. er bestaat een oase pomp op laagspanning voor zwemvijver in natte opstelling, ik denk er dus over op deze te plaatsen. Opmerkingen?

 11. tof… mooi opgelost, heel leuke site…
  hoe stuur ik u een foto van een schematische voorstelling ?

 12. Beste Andy, ik heb quasi dezelfde opstelling als jou. Maar ik weet nog niet welke vijverpomp ik moet aanschaffen. Welke gebruik jij en hoeveel m3 water staat er in je vijver?

 13. @Emanouil: Ik heb de Eco-X-plus-15000.
  Zie: http://doehetbeterzelf.com/?p=773
  Mijn vijver is rond de 80 m3. Die pomp verplaatst theoretisch 15m3 per uur, dus in 5 uur tijd verplaatst die het volledig vijvervolume 1x. Normaal moet het vijverwater 3-5 keer per 24 u verplaatst worden. Mijn pomp zou dat dus 4,8 keer keer verplaatsen in 24u. (maar dat zal minder zijn door debietsverliezen door weerstand door de buizen.

 14. Onlangs een ander huis gekocht met een heerlijke grote tuin. Een zwemvijver gaat nu echt tot de mogelijkheden behoren. Ik denk aan iets van 16×5 m voor het zwemgedeelte, een aan de onderkant gescheiden deel voor de waterlelies (ca 6m2) (zoo mooi, maar wil het zwemgedeelte vrij houden), en natuurlijk een moerasdeel van ca 30m2. Het zwemgedeelte met een diepte van 1.50m is genoeg. Voor het rekenwerk neem ik aan dat alles 1.50m diep is, zodat het geheel een volume van 180m3 zal hebben. Een pomp die 30m3 per uur kan verwerken zou genoeg moeten zijn.

  Om bij Messner pompen te blijven lijkt de MESSNER M 33.000 een goede kandidaat. De specificatie geeft aan dat dit een 620Watt pomp is. Omdat de pomp 365 * 24 uur draait levert dit een behoorlijke energienota op…. Of een noodzaak voor een eenmalige investering in zonnepanelen. Dit verlangt 5400 KWH op jaarbasis.

  Uw pomp staat genoemd voor 15000 liter. Echter bij een opvoerhoogte van 2 meter is dit gereduceerd tot 1600. Ik verwacht dat bij een zwemdiepte van 1.50m een hoogte verschil van 2 meter een redelijk realistische aanname is. Ben ik (veel) te ruim in mijn berekening ? Vanwaar deze (energiezuinige met 100W) pomp voor uw volume van 80m3?

 15. @Paul: ga jij een opvoerhoogte hebben van 2 m ? mijn pomp zit 0,5m onder het waterniveau en het water wordt ongeveer op dezelfde hoogte in het zwemgedeelte gepompt. Alle leidingen zitten ongeveer 0,5m diep. De opvoerhoogte is dus 0 m.

  Stel dat ik de helft van mijn debiet verlies door wrijving in de buizen, dan heb ik 7,5 m3 per uur, is 180m3 per 24h, is 2,5 keer het volume per 24u. Mijn water is in ieder geval knalhelder.

  De pomp die jij voorstelt is niet echt een goede keuze voor een zwemvijver, het is eerder voor fonteinen. Ik denk dat je beter naar Eco-tec of eco-x pompen kijkt. Die zijn energiezuinig. Als je bijvoorbeeld een pomp van 30 m3/h wil hebben, dan kom je er niet met één Eco-X2-plus (max is 25m3), maar je zou er bijvoorbeeld 2 van 15 m3 kunnen installeren. Dan zal je een energieverbruik hebben van 210W in plaats van 620W voor uw Messner M33. In de winter kan je dan bijvoorbeeld ook één pomp uitschakelen, omdat het water kouder is en er minder algengroei is.

 16. @Andy

  ik zie mijn denkfout. Ik ging er van uit dat het water afgevoerd wordt via een buis onder de vijver waarna dit aan de oppervlakte, via het moerasgedeelte, weer terug komt. Een hoogte verschil van ca 2 meter. De wet van de communicerende vaten was ik helaas even vergeten. Tja ouderdom en gebreken 😉
  Twee pompen lijkt inderdaad een voordeel te bieden. Bij uitval van één is er altijd nog circulatie. En zoals je zelf al zegt, in de winter kan één pomp het vast alleen af.
  Dan alleen nog een derde pompje om een waterstroom te realiseren. Het geluid van kabbelend water kan ik zeker waarderen.
  Deze derde zal natuurlijk veel minder vaak draaien. Een gemiddeld verbruik over het jaar door van 200W (ca 1750 KWH) komt een heel stuk prettiger over 🙂

 17. Dag Andy, enkel lof voor jouw blog !
  Heb een vraagje over de beste plaats voor een zwemvijverpomp.
  In functie van maximaal rendement, waar staat de pomp het best ? In de veronderstelling dat de aanvoer voldoende van diameter is en de pomp voldoende onder de waterspiegel, is het dan niet het best om de stuwleiding zo kort mogelijk te houden ?
  Met andere woorden een lange aanzuigleiding en een korte stuwleiding ?
  Wat is jouw mening ? Bedankt op voorhand !

 18. @RonDV: korte stuwleiding zal inderdaad het best zijn, en de aanvoerleiding en groter dan de maximum diameter die je kan aansluiten op je pomp, en net voor je pomp verkleinen naar de gepaste diameter zodat je weinig wrijvingsverlies hebt.

 19. @RonDV: graag gedaan. Ik heb ondertussen een update over mijn filterzone na 6 jaar: ik heb de doeken van rond de drainagebuizen verwijderd, want die raakten verstopt. Zie nieuwe post over zwemvijver na 6 jaar: http://doehetbeterzelf.com/?p=4108.

 20. Andy,

  al 2 jaar gebruik ik jou website om mijn ideale zwemvijver te plannen en te herplannen. Prachtig initiatief!
  Voorjaar 2020 is het voor mij eindelijk zover dus ik kan nu meer concreet beginnen uittekenen.

  Ik worstel momenteel in mn hoofd met de diameters van de aanvoer en stuwleiding.
  De pomp die ik in gedachten heb heeft zowel voor aanzuig en stuwkant een diameter van 2″. (+/- 50 mm)
  Ik kan echter niet anders dan mijn aanvoerleiding ongeveer 8 meter te maken en mijn stuwleiding ongeveer 17 meter.
  Ik zou deze uitwerken in verlijmbare flexibele PVC darm om geen extra bochten te moeten maken.

  Zou ik volgens jou toekomen met leidingen van 63 mm (en vlak voor de pomp naar 50 mm overgaan) of zou ik de leidingen groter moeten nemen?
  Ik lees op fora van koi-liefhebbers dat ze werken met aanvoerleidingen van 110 mm, wat met toch wat veel lijkt.

  Mvg

  Dieter

 21. @Dieter: het verschil tussen 63 en 50 is niet veel en de afstanden zijn redelijk groot (8m en 17 m). Ik zou toch opteren voor een grotere diameter om zo weinig mogelijk stroming te verliezen. Ik ben geen specialist in die ‘stromingskennis’, maar het zou kunnen dat je een groot stuk van uw debiet van de pomp kwijt geraakt door die stromingsverliezen, en dus geen xx verversingen per uur krijgt. Misschien eens informeren of er ook iets van 80-100 mm bestaat ?

 22. Beste, hoe zit het na 8 jaar met je zwemvijver en de staat van de lavafilter? is deze nog niet dicht geslibd of iets dergelijke? Heb jij een holle ruimte vorzien onde de lavafilter die je kan reinigen? dank u, Johan

 23. Zeer late reactie maar zie hier net de discussie ivm pomp droog zetten.
  Wij hebben net een zwemvijver gemaakt thuis en de pomp zit ook gewoon in de buis in het filtergedeelte hoor.
  De kabel loopt via een wachtbuis door een doorvoer tot buiten de put en zit hier droog in een stopcontact.
  Dirk was dus 9 jaar geleden mis dat dit wel wettelijk zou gaan veranderen lijkt me 😀

 24. heb je alleen het planten gedeelte als filter of ook nog een aparte filter erbij

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.