Mortel maken…

Mortel maken is vrij eenvoudig : 3 delen rijnzand, 1 deel cement en (ongeveer 1 deel) water.  Goed mengen met de hand, makkelijker is met een betonmolen, of voor kleine hoeveelheden met een boormachine met mortel- of pleistermenger. 

Deze samenstelling vind je overal terug, maar met zo’n mortel werken zal je doen vloeken.  Probleem is dat het zand zwaarder is dan water, en heel snel bezinkt in het mengsel.  Daarom moet je een scheut mortelverbeteraar in het mensel doen (zeep kan ook gebruikt worden).  Dit zorgt ervoor dat er kleine luchtbelletjes gemaakt worden in de mortel waardoor het zand niet meer bezinkt en makkelijk te verwerken is.

Bastaardmortel bevat daarbij nog eens gehydrateerde kalk waardoor het iets elastischer en sterker is.  De kalk houdt het water langer vast waardoor het beter kan uitharden. 1 deel cement, 0,3 delen gehydrateerde kalk, 4 delen zand en water (met mortelverteteraar).  Dit is de samenstelling die ik gebruik.

mortel- of pleistermenger

6 thoughts on “Mortel maken…”

  1. Onze samenstelling: 3 delen scheldezand, 1 deel rijnzand, 1,33 deel cement, een scheutje zeep, en een deel water. Lijkt me ook ok te zijn om te metsen of zou je voor de snelbouw iets anders aanraden?

  2. @Ann-Sofie : proberen zou ik zeggen. Ik werk met enkel rijnzand 02, maar de leverancier zei dat het iets beter gaat als je daar een derde lommelzand tussen mengt.

  3. Geen zeep, dat verlaagt de sterkte van de hechting aanmerkelijk!
    Gebruikt alleen mortelolie of mortelverbeteraar.

  4. Tips van mijn metser:
    1. zeep gebruiken? Voeg voor mortel geschikte bellenvormende verbeteraar toe. Dit kost vrijwel niets en werkt uitstekend.
    2. om mortel beter tegen stenen te laten plakken bij het metselen, of om bijv dorpels beter te laten hechten aan de mortel: voeg (naar smaak?!) tegellijm toe; niet meer dan zo’n 5% op het geheel. Mag meer, maar dat kost ook meer. 🙂

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.