«

»

Feb 06 2010

Mortel maken…

Mortel maken is vrij eenvoudig : 3 delen rijnzand, 1 deel cement en (ongeveer 1 deel) water.  Goed mengen met de hand, makkelijker is met een betonmolen, of voor kleine hoeveelheden met een boormachine met mortel- of pleistermenger. 

Deze samenstelling vind je overal terug, maar met zo’n mortel werken zal je doen vloeken.  Probleem is dat het zand zwaarder is dan water, en heel snel bezinkt in het mengsel.  Daarom moet je een scheut mortelverbeteraar in het mensel doen (zeep kan ook gebruikt worden).  Dit zorgt ervoor dat er kleine luchtbelletjes gemaakt worden in de mortel waardoor het zand niet meer bezinkt en makkelijk te verwerken is.

Bastaardmortel bevat daarbij nog eens gehydrateerde kalk waardoor het iets elastischer en sterker is.  De kalk houdt het water langer vast waardoor het beter kan uitharden. 1 deel cement, 0,3 delen gehydrateerde kalk, 4 delen zand en water (met mortelverteteraar).  Dit is de samenstelling die ik gebruik.

mortel- of pleistermenger

4 comments

Skip to comment form

 1. Ann-Sophie

  Onze samenstelling: 3 delen scheldezand, 1 deel rijnzand, 1,33 deel cement, een scheutje zeep, en een deel water. Lijkt me ook ok te zijn om te metsen of zou je voor de snelbouw iets anders aanraden?

 2. Andy

  @Ann-Sofie : proberen zou ik zeggen. Ik werk met enkel rijnzand 02, maar de leverancier zei dat het iets beter gaat als je daar een derde lommelzand tussen mengt.

 3. cindy

  Weet iemand hoe dat komt dat ik barsten in men cementen vloer

 4. Andy

  @Cindy : dat zullen waarschijnlijk krimpscheuren zijn, die ontstaan tijdens het drogen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>