Mortel maken…

Mortel maken is vrij eenvoudig : 3 delen rijnzand, 1 deel cement en (ongeveer 1 deel) water.  Goed mengen met de hand, makkelijker is met een betonmolen, of voor kleine hoeveelheden met een boormachine met mortel- of pleistermenger. 

Deze samenstelling vind je overal terug, maar met zo’n mortel werken zal je doen vloeken.  Probleem is dat het zand zwaarder is dan water, en heel snel bezinkt in het mengsel.  Daarom moet je een scheut mortelverbeteraar in het mensel doen (zeep kan ook gebruikt worden).  Dit zorgt ervoor dat er kleine luchtbelletjes gemaakt worden in de mortel waardoor het zand niet meer bezinkt en makkelijk te verwerken is.

Bastaardmortel bevat daarbij nog eens gehydrateerde kalk waardoor het iets elastischer en sterker is.  De kalk houdt het water langer vast waardoor het beter kan uitharden. 1 deel cement, 0,3 delen gehydrateerde kalk, 4 delen zand en water (met mortelverteteraar).  Dit is de samenstelling die ik gebruik.

mortel- of pleistermenger

5 comments

Skip to comment form

 1. Onze samenstelling: 3 delen scheldezand, 1 deel rijnzand, 1,33 deel cement, een scheutje zeep, en een deel water. Lijkt me ook ok te zijn om te metsen of zou je voor de snelbouw iets anders aanraden?

  • Andy on 30/09/2013 at 22:04

  @Ann-Sofie : proberen zou ik zeggen. Ik werk met enkel rijnzand 02, maar de leverancier zei dat het iets beter gaat als je daar een derde lommelzand tussen mengt.

  • cindy on 15/12/2013 at 21:24

  Weet iemand hoe dat komt dat ik barsten in men cementen vloer

  • Andy on 29/12/2013 at 19:23

  @Cindy : dat zullen waarschijnlijk krimpscheuren zijn, die ontstaan tijdens het drogen.

  • Rien on 05/10/2020 at 10:21

  Geen zeep, dat verlaagt de sterkte van de hechting aanmerkelijk!
  Gebruikt alleen mortelolie of mortelverbeteraar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.