Zwemvijver na 6 jaar

6 juli 2011 was de dag dat mijn zwemvijver klaar was voor gebruik.  Ondertussen zijn we 6 jaar verder en misschien vragen sommige lezers zich af hoe het er ondertussen mee staat.  Alles is mooi als het nieuw is, maar slijtage  en problemen die opduiken is iets waar weinig over te lezen valt.  Kan van belang zijn voor mensen die twijfelen om zoiets te plaatsen.

In die 6 jaar is:

 • de luchtpomp vervangen
 • zijn er 2 kindjes die niet konden zwemmen in de vijver gesukkeld terwijl de ouders er op stonden te kijken.  Gelukkig zonder erg voor de vijver.  De kindjes kwamen er met de schrik van af, en na een goeie knuffel van de mama was de vijver weeral het aantrekkingspunt.
 • het laatste jaar heb ik ontdekt dat sommige voegen aan het verbrokkelen zijn.  Waarschijnlijk door uitzetting en krimpen, vooral tijdens vorst, want die staan altijd net niet onder water
 • het debiet van het rondpompen van het water was aan het verminderen.  Mijn vermoeden was dat het doek rond de drainagebuizen aan het verstoppen was door fijn slib.  Tijd dus om de filterzone eens onder handen te nemen.
Een voeg die aan het uitbrokkelen is.  Ik heb hier de brokken al verwijderd, klaar om opnieuw op te voegen.  Wat er nu nog tussen zit is de mortel waarmee de stenen vast gemetst zijn.  Dat is nog steeds hard.  Ik schat dat slechts 1/10 voegen hier last van heeft.
De filterzone zoals die er na 6 jaar uit ziet. Goed vol gegroeid met planten.
Een serieus werkje: planten verwijderen en uitscheppen tot ik aan de drainagebuizen kan.
Een deftig stapeltje lava in mijn gazon. Dit is ongeveer 1/ van het totale volume lava in de filter.
Ik heb van alle drainagebuizen doek verwijderd. Dikwijls 10-20 cm per keer, lava verscheppen, en weer een stukje doek verwijderen.  Er zal op die manier wel meer fijn materiaal (aarde, slib) door de buizen spoelen en in de zwemvijver terecht komen, maar die moet ik toch al 3-4 keer per jaar stofzuigen (waterzuigen ?) om bezinksel (bladeren, algen, zand) te verwijderen, dus dat zou geen extra werk mogen zijn.
In totaal heb ik een 3-tal emmers met doek en koordjes verwijderd. Op een stukje doek heb ik wat water gegoten, en het bleef er gewoon op staan. Duidelijk dat die doek verstopt was.
Sommige wortels gingen tot op de bodem van de filterzone (1,5 m diep). Waar er wortels zitten bleef er duidelijk ook meer slib tussen de lavastenen zitten.
Langzaam maar zeker opschuiven naar de andere kant van de filter. Ik heb de put niet volledig uitgeschept, maar de lava verschept op het stuk waar het doek reeds weggesneden was.
Tijdens de werken werd de waterkwaliteit in het oog gehouden.
Ook de werfleidster kwam af en toe eens kijken of alles goed verliep.
En we schuiven langzaam op…
…tot we plots gedaan hebben.
De hoop lava die in het gazon lag ligt ondertussen ook weer in de filter, nu nog een deel plantjes terugzetten en klaar is kees !

Volgende post hieromtrent over een 6-tal jaar 😉

42 thoughts on “Zwemvijver na 6 jaar”

 1. Hoi

  Weeral een mooie reportage. Ik heb zelf ook en zwemvijver. Maar sukkel met de skimmerlijn.
  Mijn filterzone zit een 40 cm hoger dan het zwemgedeelte. ik werk met upflow in de lava. onderkant holle ruimte en water loopt dan boven over.
  Heb ook 2 wandskimmers gezet maar omdat ik veel bamboe en bomen heb staan rond de vijver heb ik ook veel bladafval in het water. De skimmers zitten onmiddellijk terug vol. Zou nu iets willen vinden zodat er toch veel blad kan gevangen worden maar dat er ook en goede doorstroom blijft nu verstoppen ze heel snel en krijgt de pomp geen water meer genoeg.
  Heb eventueel nog wel een strook naast de vijver waar ik iets zou kunnen doen.
  Als j etips zou hebben altijd welkom

 2. @ Dirk:
  zou je in plaats van ‘te kleine skimmerfilters’ geen filtermanden kunnen installeren onder de skimmers zonder filter ? En van daaruit water pompen naar je filterzone ?
  Of de strook naast je vijver gebruiken voor een overloopzone met een filtermand en vandaar pompen naar je filterzone.

 3. Goede middag ,
  Wij legden 2 jaar terug de vijver aan (dankzij uw raad en advies).
  Nu stroomde het water ook plots slecht door en dachten wij dus aan verstopte drainage buizen karcher erin gedaan maar helaas telkens weer gaat er te weinig water in de verzamelbuis waardoor pomp lucht zuigt…
  En toen dachten we , had Andy eigenlijk doek rond zijn buizen …? Dus uw blog terug opgezocht en toen kwamen we uw laatste post tegen !!!!! haha ongeloofelijk toch? Wij hebben in de verzamelbuis enkele gaten geboord als nood oplossing want we hebben een gite (en de mensen komen natuurlijk ook voor te zwemmen) en het water was groen gekleurd doordat het amper nog werd rondgepompt. Ben benieuwd wat het nu gaat doen anders zouden die drainage buizen nutteloos zijn als het ook kan met gaatjes in de verzamelbuis… Bon WE laten nog weten hoe het verder gaat

  Met vriendelijke groet ,
  Els ( La ferme créloup )

 4. @Els: ik denk dat die drainagebuizen wel van belang zijn. Het water zakt zo langzaam door de lava, wordt gezuiverd door de bacteriën die op de lava zitten, en gaat dan door de drainagebuizen terug naar de pomp. Uw voorlopige oplossing zal misschien wel een zomer helpen, maar niet voor eeuwig denk ik.

 5. Mooi werk. Zeker een bom aan info voor de uitvoering van ons project hier, waarvoor dank.

 6. Super blog! Wij zijn hier ook aan het plannen om een zwemvijver aan te leggen… Hoe zit het ondertussen met de doorstroming? Denk je dat het mogelijk is om direct met drainagebuizen te werken zonder omhulsel? Of is de waterkwaliteit nu slechter? Het filtergedeelte is zowiezo een kopbreker vind ik… Tegenwoordig kan je overal 3d gemaakte folie kopen (meerprijs), denk je dat dit veel strakker 8s dan zelf de folie leggen? Ze zeggen dat het perfect past, maar ik stel me de vraag, wat als de afmetingen 5 cm verkeerd opgemeten zijn… Dan zit je daar met uw 3d model… Of zou er “rek” opzitten… Niet makkelijk allemaal

 7. @Romain: doorstroming is prima, waterkwaliteit is optimaal. In het vervolg zou ik direct met drainagebuizen werken zonder doek rond, en ik zou ook een grovere korrel nemen van lavastenen. 3D folie zal wel strakker zijn, maar je moet het die firma laten opmeten hé, dan zijn zij verantwoordelijk voor eventuele fouten. Er zit wel een beetje rek op de EPDM, maar ik weet niet hoeveel.

 8. Hallo, Ik wil ook graag een zwemvijver aanleggen, maar wil dit ook zo veel mogelijk ecobewust doen en daarom liever geen kunststof en beton gebruiken. Wel één rechte muur met steppoxstenen om een lange vlonder deels op te laten rusten . Ik dacht aan kleimatten/bentonietmatten (OK, daar zit geweven kunstof bij). Ik weet dat het mogelijk is, want ik heb er ooit eens foto’s van gezien op internet. Toch vind ik er nu niets meer van terug. Heeft iemand daar ervaring mee?
  Moet er drainagebuizen onder, substraat zoals zand of grind, onder of boven? Waar plaats je best de pomp als er aan één smalle zijde een verhoogde plantenfilter komt? En als ook tegenover de lange vlonder een min of meer afgesloten waterplantenzone komt?
  Hoe en waar verstop je best de pomp?
  Samen met onze zoon, die wel met graafmachines kan omgaan, wil ik dit zelf avonturen. Het tekenen van een tuinplan voor de vijver lukt me wel, met een technisch plan heb ik meer moeite en dat heb ik wel nodig om mijn zoon te leiden.
  In tegenstelling tot gewone bouwarchitecten heb ik, tot nog toe, geen enkele tuinarchitect bereid gevonden tot gedeeltelijke overeenkomsten. Bij het bouwen van huizen is deze vorm van samenwerken een wettelijke mogelijkheid. Bij tuinaanleg bestaan hier geen richtlijnen rond. Het moet dus mogelijk zijn.
  Dank voor alle tips en hulp.
  Bigitte

 9. Hoi Andy

  Ik heb zelf ook een zwemvijver en zit met het probleem dat de planten niet willen groeien. Heb vorige zomer ook veel last gehad van groen water.
  Filter is opgebouwd in upflow met een holle ruimte onder.
  Ikhad een vermoeden dat het water niet goed verdeeld wordt onder de lava. hebdit nu getest met water met kalk in en idd het komt omhoog aan de ingang buis en loopt over de lava(staat 10 cm water boven de lava) naar de waterval.

  Heb jij een idee hoe ik het zou kunnen oplossen zodat het water overal komt in de lava?

 10. @Dirk: als ik het goed begrijp komt het via een buis direct omhoog, en vloeit het over de lava naar de waterval. Je zou misschien een tussenschot (met opening onderaan) kunnen zetten zodat het water niet “over” de lava kan stromen, maar door het tussenschot tegengehouden wordt en naar onder moet stromen, en dan door de lava terug naar boven moet komen.
  Als je op volgende foto enkel naar linker kant kijkt (rode zone), dan zie je dat het water geforceerd wordt van naar onder te stromen en voorbij het tussenschot terug naar boven kan (door de lava) en zo naar de waterval kan. (het groene stuk van deze afbeelding moet je wegdenken)
  https://lv.vlaanderen.be/sites/default/files/attachments/vetafscheider.png

 11. Ik zou een zwemvijver willen maken in Bulgarije.
  De temperatuur kan daar in de zomer aardig oplopen + 30° C en dit voor lange tijd, is dit een probleem voor een zwemvijver.
  Werkt het filtersysteem dan nog?
  Moet ik met bepaalde dingen rekening houden.
  In de winter is het soms tot – 20°C, geeft dit problemen?

 12. @Jef: +30° zal geen probleem zijn voor de vijver of de filter. Je zal enkel meer verdamping krijgen, dus regelmatiger de vijver moeten bijvullen. Als dat met grondwater is dat je bijvult en dat is misschien wat rijker aan voedingsstoffen, dan kan het zijn dat het water snel groen wordt. Als je met regenwater bijvult zou dat geen probleem mogen zijn.
  -20° is normaal ook geen probleem. Als je gemetste boorden hebt, dan kunnen de voegen wel hier en daar loskomen door het uitzetten door het ijs.

 13. Beste Andy,

  ik volg jouw blog al een tijdje en ik vind het fantastisch wat jij gerealiseerd hebt. Ik zou zelf ook een zwemvijver willen aanleggen, maar wil het milieu zo weinig mogelijk belasten met beton, kunststoffen….. (ons huis is een strobalenwoning), heb gisteren contact gehad met onze architect en die sprak me over bentonietmatten (had er nog nooit over gehoord) en nu lees ik vandaag toevallig een antwoord van ene Brigitte op 01/09/2018 die een beetje in dezelfde richting denkt als ik. Ik wil niemands privacy schenden maar denk je dat je mij in contact kan brengen met haar? Misschien staat zij ondertussen verder nu.
  groetjes
  Rik

 14. Hallo andy,

  ik wil ook een zwemviver maken.
  Enkele vraagjes:
  -Weet jij misschien waar ik het beste de materialen kan kopen.
  – weet jij waar ik een technische tekening kan krijgen voor met name het filtergedeelte, ik zie diverse potten en buizen lopen.

  groetjes en alvast bedankt!

  Gr

  Quido

 15. beste,
  wij zijn bezig met de aanleg van een zwemvijver,
  iemand een goed adres waar ik lavasteen kan kopen aan een goeie prijs ?
  Groetjes Bieke

 16. Hallo Andy, ik zie nu pas je artikel over hoe de vijver er aan toe is na 6 jaren. Is het geen idee om onder de lava een holle rruimte te voorzien waar de lava opligt, maar die je onderaan altijd kan reinigen? Onze vijver is ook +- 6 jaar en ik denk dat ik de lava ook eens moet gaan verscheppen.

 17. @Johan: dat is inderdaad een goed idee om dat nu te doen als je hem eens gaat uitscheppen. Misschien moet ik dat over een paar jaar ook eens doen.

 18. Beste
  Ik wil ook aanvangen met het bouwen van een zwemvijver. Mijn eerste vraag is eigenlijk wat het voordeel is van een lavafilter tegenover bvb een mechanische filtering in combinatie met een biologische zoals een beadsfilter? Als je alles zelf doet, behalve de folie die ik zou laten opmeten en 3D laten maken en plaatsen door een firma, zijn er dan richtwaarden naar budget? Wat is ongeveer het totale energieverbruik van een jaar ?
  Mvg jurgen

 19. @Jurgen: men plaatst meestal een zwemvijver als “natuurlijk zwembad” dat niet werkt met chloor om het zuiver te houden. Je hebt dan een filterzone met lavastenen waar ook vijverplanten in groeien. Dit maakt het allemaal een stuk “natuurlijker”. Als je werkt met mechanische filtering en een beadsfilter, dan is dat minder natuurlijk. Het zal ook een stuk duurder zijn.
  Wat het mij effectief gekost heeft staat hier: http://doehetbeterzelf.com/?p=1646
  Het energieverbruik: mijn pomp is er een van 130W x 24h x 365 dagen = 1.139 kWh per jaar (is ongeveer 600€). Als je een luchtpomp hebt komt daar ook nog ergens 100€ per jaar bij.

 20. Andy,

  Na 3 jaar plannen ben ik er eindelijk ook aan begonnen.
  Ik twijfel echter nog steeds over de afmetingen van de lavasteentjes.
  Gebruikte jij 2 verschillende lagen (onderaan grover dan bovenaan)?
  Met enkele jaren praktijkervaring, welke afmetingen zou jij nu kiezen?
  (de tip van een kelderruimte is al in de plannen opgenomen, kale drainagebuis ook)

  Mvg Dieter

 21. @Dieter: ik heb maar één formaat steentjes gebruikt. Als ik het zou herdoen, dan zou ik een groter formaat nemen van lavastenen. Ik heb de indruk dat die openingen tussen de stenen relatief snel dichtslibben met zand en organisch materiaal (zoals te zien op foto’s hierboven).

 22. @andy

  Bedankt!
  Ik denk dat je niet half beseft hoeveel “andy” zwemvijvers (in verschillende variatie’s) er de afgelopen jaren gebouwd werden 😉

 23. Onze zwemvijer is juist in dienst. Maar nu blijft er pesies heel veel fijn stof van de lavastenen afkome. Is dit normaal?

  Zo ja hoe lang duurt dit voor het water terug helder wordt

 24. @Nele: ik herinner me dat dit bij mij ook het geval was door de lava. Ik dacht dat dit niet lang opviel de vijver na een paar dagen groen geworden was, omdat die nog maar opgestart was. Dat heeft een 3-tal weken geduurd en toen was hij knalhelder. Een paar weken geduld dus.

 25. Ik dacht bij onze vijverfilter (downstream) ook een holle ruimte te voorzien in de vorm van plastic paletten.
  denkt u dat dit evt. een oplossing zou kunnen zijn, om de filter en drainage buizen vrij te houden van verstropping ? of om het onderhoud met enkele jaren te kunnen verlengen. Wel weet ik niet goed wat ik tussen de paletten en de lava steen zou moeten leggen, zo een worteldoek houd die dat slib ook niet tegen ?

 26. @Jaan: dat is een goed idee van een holle ruimte te voorzien. Zorg dat je ook toegang hebt om het af en toe leeg te zuigen. Er bestaan groene plastic netten die je in tuincentra of zo kunt krijgen. Als je er koopt met fijnere mazen dat je lava, dan kan je dat op je paletten leggen.

 27. De bouw van de vijver schiet goed op ondertussen, metsel en bezettingswerken zijn klaar. Volgende week komt de Epdm erin en kan de afwerking beginnen.
  Zal in de filterbak(downstream) een holle ruimte voorzien mbv. Plastic pallets bovenop betonblokken. Daarop een fijnmazig gaas, lavasteen met drainagebuis…heeft u een idee hoeveel meter drainagebuis ik moet voorzien om 2 pompen van 20m³ te voeden??Heeft u nog steeds een goed resultaat met de kale drainage buizen ?

 28. @Jaan: ik heb nog steeds een goed resultaat met de kale drainagebuizen. Ik heb geen idee van hoeveel meter drainagebuis je per pomp moet hebben. Best van er voldoende te nemen: een paar lussen op de bodem van je filterbak.

 29. Oké, ik bestel gewoon een rol van 200m heb een 20m nodig voor overloop en zie wat ik kwijt kan in de filterbak…beter te veel dan te weinig zullen we maar denken. Bedankt alvast ! Zit nog wel te twijfelen tussen kale buis of met kunststof vezels…

 30. We hebben al 4 jaar een zwemvijver Met vissen en een down systeem .
  Onze lava ligt op varkens roosters en naakte drainage buizen diameter 50mm de pomp heeft een debiet van theoretisch 27m .
  Het water is in zeer goede conditie
  Om het water en de vissen gezond te houden maken we gebruik van een UV lamp en ultrason systeem.
  Onze vijver heeft een volume van 58000 lieten en dit alles zelf ontworpen.
  De pomp is steeds berijdbaar omdat ze in een afgesloten pompput zit midden in de lava filter.
  Een goede raad die wij geven is ga kijken naar oude vijvers en nooit naar nieuw want dar moeten de gebreken nog boven komen .
  Onze vijver is gevuld met 100% regenwater en hebben onze vissen al meer dan 20jaar en komen uit onze vorige overbevolkte vijver (250 vissen weg gegeven) nu zitten er nog een 40 tal vissen in het grootste deel grote komen, de planter groeien weelderig.

 31. @jaan @johan en @Andy
  Vraag over de holle kamer onder het filtergedeelte. Vanwaar wordt het water weggepompt uit het filter? Sluit je de drainagebuizen dan aan boven het holle gedeelte of in het holle gedeelte, in de tekening van @Johan lijkt dat de pomp het water vanuit het holle gedeelte zuigt. Komt het slib niet op het fijnmazig gaas te liggen, waardoor je het zelfde probleem behoudt?

 32. @Edwin: het water wordt uit het holle gedeelte weggepompt. Het gaas op de rooster moet niet fijnmazig zijn. Het moet gewoon de lavastenen tegenhouden. De rest (zand, slib) moet eigenlijk kunnen doorspoelen. Als er na verloop van tijd veel slib in de onderste kamer staat, kan je dat er proberen uitzuigen met een zwaardere pomp. Mijn drainagebuizen zonder filterdoek errond hebben gaten van rond de 0,5 cm.

 33. Heb toch een vraag; hoeveel water is wenselijk boven de lavastenen. Misschien moet ik de vraag anders stellen; hoe diep moet men de planten onder water staan. Ik zie verschillende foto’s maar daar kan ik niet uitmaken of daar 0 cm water of 10 cm boven de stenen staat.

 34. @Martien: dat maakt niet zoveel uit. Eenmaal de planten geworteld hebben kunnen die tegen een stootje. Bij mij staat de lava enkel onder water als het flink geregend heeft. (Als er water verdampt is dat zichtbaar in mijn filtergedeelte, het niveau in de zwemvijver blijft constant door de overloop naar de filter). In de zomer staat het waterniveau in de filter soms 40 cm onder de bovenkant van de lavastenen.
  Als jouw waterniveau in de filter constant op eenzelfde niveau blijft staan, dan oogt het misschien mooier als het een paar cm onder water staat.

 35. Ik vraag mij af of de lavasteen van mijn zwemvijverfilter volledig onder water moet staan?
  De laatste tijd laat ik het waterpeil zakken en heb beter resultaat.
  Hoe diep mag het dan zakken?

 36. @Frans: neen, het moet niet volledig onder staan. Zolang het water zuiver blijft staat er genoeg water in de lavastenen. Bij mij is dat soms meer dan 50 cm diep.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.