‘t Is af…

…of toch zo goed als.  Er moeten nog een aantal kleine dingen gebeuren, zoals de gleuf naast de boordstenen van de zwemvijver  terug opvullen met aarde, vijverplanten in het filtergedeelte zetten, rommel opruimen errond, en de borders terug wat in orde zetten, maar dat is peanuts in vergelijking met het werk dat ik de laatste maanden verzet heb om de zwemvijver aan te leggen.

Ik heb specialisten gevraagd om het geheel te komen uittesten, op onderstaand filmpje kan je ze ergens anders een zwembad zien testen, ze doen het grondig :

De laatste dagen heb ik leidingwater in de zwemvijver laten lopen, het stond al halfvol met grond- en regenwater. Ondertussen is er al 24 m3 leidingwater ingelopen, aan een tempo van 2,5 cm stijging per uur. Nog een 10-tal cm en de vijver staat vol. Het waterniveau zal tot aan de onderkant van de boordstenen komen, zodat de zwarte folie nooit zichtbaar is. Dit kan ik bereiken door de overloop naar de filterzone op de juiste hoogte te plaatsen. Op onderstaande foto zijn nog 2 gaten zichtbaar tussen de boordstenen naar de filterzone. Daartussen moet ik nog tegels metsen zodat de bovenkant van de tegels gelijk ligt met de hoogte die ik wens van het waterniveau. Aangezien het water continu uit de filterzone in de zwemzone zal gepompt worden, en op natuurlijk wijze overloopt naar de filterzone, zal het water altijd even hoog staan in het zwemgedeelte, maar na verloop van tijd (door verdamping) zakken in de filterzone. Af en toe bijvullen zal de boodschap zijn.

Zo ziet het er ondertussen uit :

Mijn eigenste zwemvijver...
De andere kant...

Als ik met niet vergis, had mijn collega Bart 2 maand geleden voorspeld dat ik op 9 juli voor de eerste keer ging zwemmen in mijn plonsbadje.  Mijn antwoord was dat het al half juni ging zijn.  Maar door de vertragingen is het in juni niet meer gelukt.  Om ervoor te zorgen dat hij ook ook niet bij het juiste eind had, heb ik vandaag, 6 juli, voor de eerste keer gezwommen in het water dat ondertussen 22 °C warm is …

Een sierlijke duik...
... en full power naar de overkant.

Het water is natuurlijk behoorlijk groen, omdat er al meer dan 14 dagen grond- en regenwater instaat.  Morgen zal ik de argexkorrels uit mijn filter van het vijverke in mijn voortuin overbregen in mijn filterzone, zodat de bacterieculturen die daarop leven, direct aan het werk kunnen om het water proper te krijgen.  Normaal zou het binnen 14 dagen helder moeten zijn (heb ik me laten vertellen).  Dit is het water nu :

Een beetje groen
En dit is het water in september. Het heeft toch meer dan 14 dagen geduurd voor het helder was. Toch een kleine 2 maand, maar dan is het plots in een week tijd van troebel naar helder veranderd.

Update 13/7/2011 :

Mijn overlopen tussen het zwemgedeelte en de filter zijn ondertussen op de juiste hoogte gemetst.  Deze zorgen er dus voor dat het waterniveau in het zwemdeel altijd even hoog zal staan, want het water wordt vanuit de filter in het zwemgedeelte gepompt, en stroomt natuurlijk over in het filtergedeelte.

Door ze op die hoogte te metsen, zal het water altijd tot de onderkant van de boordstenen komen, zodat de EPDM niet zichtbaar zal zijn in het zwemgedeelte.
Een van de 2 overlopen

Deze mandjes die achter de overloop staan, zal ik nog wat wegcamoufleren, maar deze zullen dus alle drijvend materiaal (bladafval) opvangen, zodat niet alles terechtkomt in het filtergedeelte.  Op die manier zal ik enkel af en toe de mandjes moeten leegmaken.

Het systeem in werking.
Het water staat op niveau in het zwemgedeelte.
Nu nog het filtergedeelte wat beplanten...

23 thoughts on “‘t Is af…”

  1. leuke foto zo nog net met de voetjes boven water.

    Hopelijk moet je niet steeds bijvullen met leidingwater.

  2. proficiat met de voltooing. Hopelijk nu genoeg warm weer dat je na de harde labeur ook wat geniet van de zwemvijver kunt hebben. Qua bijvullen: het regenater van het dak van de gargae (?) opvangen en dat gebruiken is geen optie?

  3. Het regenwater van de garage wordt opgevangen in mijn regenwaterput, en het is de bedoeling om uiteindelijk daarmee bij te vullen, maar aangezien het zoveel regent de laatste maanden, komt daar maar weinig bij…

  4. Knap! Er is toch ergens een aansluiting voor ne frigo voorzien rond de zwemvijver??

  5. raar … idem hier. Is ook 19°. Vorige vrijdag (met het betere weer) bijna 22°.

    Ik ben er wel gerust in als het even wat mooi weer is dat de temp redelijk snel zal stijgen.

  6. Sorry hoor Andy…ik had 6 Juli voorspeld…en ik heb nog gelijk gekregen ook! 🙂

    Die foto met die voetjes is leuk…auto-ontspanner en tot 10 tellen?

    Misschien kan je nog een paar liggende zonnepanneeltjes schakelen tussen je filterzone en zwemvijver…altijd warm(er) water :-). Alhoewel, Poiseuille zal niet content zijn met al die extra meters tubing…

  7. Proficiat met dit project! Zeer interessant voor kandidaat zwemvijverbouwers! Bij je garageproject heb je een mooi overzicht van de kosten geplaatst. Zou ook interessant zijn bij dit onderwerp. Ben je dit nog van plan te doen?

  8. Hey andy,

    Mijn zwemvijver naar jou voorbeeld is ondertussen sinds eind vorig jaar af.
    Ook ik had kraakhelder water. In het begin van het jaar wat last gehad van draadalgen in het filtergedeelte (ik heb mijn steentjes onder water gezet ipv zoals bij jou boven water), maar deze zijn ondertussen weg…

    Enkel bij de eerste warme dagen van de afgelopen week begon mijn water terug een beetje te vertroebelen (niet overdreven dramatisch, gewoon een groenere troebele gloed in de onderste 40 cm, maar genoeg om me zorgen te maken over het effect in de zomer)…

    Is jou vijver sinds zijn eerste heldere periode altijd helder gebleven, of heeft hij ook zijn minder heldere momenten?
    Gebruik je producten om bepaalde waterwaarden te verbeteren en/of zweefalgen/draadalgen tegen te gaan?
    Een uv lamp had jij niet in gebruik he?

    Ik maakte daarstraks de fout om op een forum met koi-liefhebbers een vraag te stellen….had ik beter niet gedaan 😉

  9. @Dieter:
    een uv-lamp heb ik inderdaad niet.

    De eerste maanden van het jaar had ik terug wat meer draadalgen als het zonnig was. Die groeien het snelste op het organisch materiaal in het water. Voor de planten in de vijverfilter is het op dat moment nog te koud om te groeien. Nu heb ik geen last meer van draadalgen, maar wel van andere algen die tegen de wanden en op de bodem groeien. Maar deze bezinken en mijn water blijft helder. Ik schep die regelmatig uit met een net (http://doehetbeterzelf.com/?p=4569).

    Ik heb vorig jaar in september een moment gehad dat het terug eventjes vertroebelde. Ik had gans de zomer een donkere folie opgelegd om de verdamping tegen te gaan en haalde het enkel af als ik erin zwom. Ik denk dat de algen niet konden groeien door de donkere folie en als ik die eraf haalde half september zijn die beginnen groeien op de voedingsstoffen in het water. Dat heeft maar een paar dagen geduurd en dan had ik weer veel bezinksel op de bodem.

    Het is belangrijk van bezinksel van algen in de vijver regelmatig weg te halen. Als je het laat liggen, dan sterven die af, ze geven hun voedingsstoffen vrij en dan kunnen nieuwe algen terug groeien. Op zo’n moment kan je terug troebel water krijgen. Ik borstel regelmatig de algen van de zijwanden met een borstel met lange steel, na een nacht bezinken schep ik die dan uit met mijn net.

    Ook in de filterzone moet je alle dood materiaal verwijderen (bladafval, afgestorven vijverplanten).

    Ik denk dat je dat hebt voorgehad. Door afsterven en verteren krijg je voedingsstoffen in het koud water, er groeit niets omdat het te koud is, plots wordt het wat warmer en meer zon en het eerste dat dan bloeit zijn de algen.

  10. @Dieter:
    nog vergeten op uw vraag. Ik heb vroeger nog product gebruikt tegen draadalgen, maar dat was vorig jaar niet meer te krijgen (een of andere zink verbinding). Als de draadalgen niet groeien, dan groeien er andere algen, dus het probleem verdwijnt niet volledig. Andere algen zijn niet zo “ambetant” als draadalgen. Ik heb ooit eens kalk toegevoegd aan mijn water omdat het te zuur was, maar dat is al 5 jaar geleden denk ik. Nadien heb ik nooit meer iets van producten gebruikt.

    Het is kwestie van zo weinig mogelijk organisch materiaal in je water te hebben zodat er geen voedingsstoffen kunnen vrijkomen en dus geen algen groeien. Je kan dat niet volledig verhinderen, er valt van alles uit de lucht, ik zit met 3 goudwindes in het water en momenteel 2 eenden die er af en toe in kakken.

  11. @Andy:

    bedankt voor de reactie. (mijn laatste reactie is blijkbaar niet doorgekomen).
    Ondertussen het water idd al weer wat helderder…vermoed idd dat ik wat geduld moet hebben en regelmatig de bodem mijn proper maken.
    Gisteren vijver bijgevuld met grondwater. Even afwachten hoe de vijver hierop reageert.

  12. @Dieter:
    in mijn grondwater zit er veel nitraat, dus gebruik ik dat zo weinig mogelijk. Als ik daarmee bijvulde kreeg ik de volgende dagen weer groen water. Heb vorig jaar ontdekt dat de waarschijnlijke oorzaak een gebarsten en verstopte riolering was. Mijn afvalwater trok gewoon langzaam in de grond. Dit is nu vernieuwd. Hopelijk bij jou beter.

  13. @andy:

    🙂 Check…terug naar af…vijver na dag of twee serieus groener na gebruik grondwater.
    Gewoon bijvullen met leidingwater of gebruik je regenwater?

  14. @Dieter: na à weken zal het weer helder zijn. Ik gebruik regenwater. Naar het schijnt zou leiding water het beste zijn voor de vijver, maar dat heb ik er niet voor over. Heb meestal regenwater genoeg.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.