Parels voor de zwijnen

Ik woon op een boogscheut van de Sint-Bernadettestraat in Sint-Amandsberg. Er is daar een sociale woonwijk die volgende zomer met de grond gelijk zal gemaakt worden en dan komen er nieuwe sociale woningen. Daaromtrent is er de laatste jaren veel protest geweest omdat de bewoners wilden dat blok per blok zou afgebroken en herbouwd worden zodat de bewoners in hun wijk zouden kunnen verhuizen naar nieuwe woningen en dus in hun vriendenkring/wijk konden blijven. Helaas is dat volgens de stadsdiensten om een of andere reden niet mogelijk. Begrijpen wie kan…

Ondertussen staan al veel woningen leeg of zijn ze gekraakt en zijn graffiti kunstenaars actief in de wijk. Ik ben er vandaag eens doorgelopen en daar zijn pareltjes te zien ! Misschien moet ik er de komende maanden nog eens doorlopen voor dat alles verdwijnt of dingen overspoten worden door andere…

Nieuw speeltje

Ik had iets nodig om snel wortels in blokjes te snijden om soep of spaghettisaus te maken. Dus heb ik me maar een deftige hakselaar gekocht. Een van de zwaarste modellen op 230V. Ik heb reeds ervaring met van die kleine modellen die je in doe-het-zelf zaken kan kopen, maar de frustratie daarbij is dat het veel te traag gaat en je tak per tak moet invoeren en er geen zijtakken mogen aanhangen, of je krijgt het niet door de toevoeropening.

Een Eliet Maestro City
Het is een merk van hakselaars dat de takken niet dwars doorsnijdt, maar overlangs door middel van 12 messen die 600 hakbewegingen maken per seconde.

Ik twijfelde tussen 2 systemen: een die de takken dwars doorsnijdt, of bovenstaande die overlangs kapt. Volgens de verkoper aan de telefoon (vanwege Corona, Covid-19 zijn winkels gesloten) is de andere sneller als je voornamelijk dikkere rechte takken verhakselt, maar is bovenstaande beter als je daarbij ook veel snoeisel van hagen verhakselt. Deze kan beter overweg met twijgjes en bladeren, maar evengoed met takken van 3,5 – 4 cm dik.

De eerste reden waarvoor ik een hakselaar wilde is om mijn snoeihout te versnipperen. Ik heb een grote tuin, met jaarlijks redelijk wat takken van snoeiwerken. Die stapel ik al jaren op 2 takkenhagen, maar ik heb de indruk dat dit toch redelijk wat ongedierte (ratten) aantrekt zo dicht van mijn kippenhok. Dus daar wil ik van af. Ik heb al een paar keer een hakselaar gehuurd, maar dat kost rond de 100€ per dag voor een deftig toestel, en dan stapel je weer maanden snoeihout tot het eens de moeite is om er een te huren. Nu kan ik dat telkens ik snoei ook direct versnipperen en is het opgeruimd. De tweede reden waarom ik er een wilde is status. Vrouwen worden zot van mannen met een oranje hakselaar. mijn moestuin. Ik plant jaarlijks kool, zonnebloemen en mais. Na de winter spit ik dan die afgestorven stengels onder. Ik zit hier met zandgrond en een jaar later spit ik dan die stengels weer naar boven. Het verteringsproces in de grond is hier heel traag in tegenstelling met de kleigrond in West-Vlaanderen waar ik vroeger tuinierde. Een jaar later was alles daar verteerd. Ik wil die stengels in het vervolg ook verhakselen voor ik die onderspit.

Voorbeeld van maïsstengels die ik na een jaar terug naar boven spit, amper verteerd.

Ik heb ondertussen mijn hakselaar al 2 keer gebruikt en ben tevreden over de snelheid van het hakselen en het eindresultaat.

Een hoopje fijngemalen takken.
Voor het verhakselen…
… en erna.
Van die paplaurier zit er amper nog een blad tussen dat niet versnipperd is.