Nieuw speeltje

Ik had iets nodig om snel wortels in blokjes te snijden om soep of spaghettisaus te maken. Dus heb ik me maar een deftige hakselaar gekocht. Een van de zwaarste modellen op 230V. Ik heb reeds ervaring met van die kleine modellen die je in doe-het-zelf zaken kan kopen, maar de frustratie daarbij is dat het veel te traag gaat en je tak per tak moet invoeren en er geen zijtakken mogen aanhangen, of je krijgt het niet door de toevoeropening.

Een Eliet Maestro City
Het is een merk van hakselaars dat de takken niet dwars doorsnijdt, maar overlangs door middel van 12 messen die 600 hakbewegingen maken per seconde.

Ik twijfelde tussen 2 systemen: een die de takken dwars doorsnijdt, of bovenstaande die overlangs kapt. Volgens de verkoper aan de telefoon (vanwege Corona, Covid-19 zijn winkels gesloten) is de andere sneller als je voornamelijk dikkere rechte takken verhakselt, maar is bovenstaande beter als je daarbij ook veel snoeisel van hagen verhakselt. Deze kan beter overweg met twijgjes en bladeren, maar evengoed met takken van 3,5 – 4 cm dik.

De eerste reden waarvoor ik een hakselaar wilde is om mijn snoeihout te versnipperen. Ik heb een grote tuin, met jaarlijks redelijk wat takken van snoeiwerken. Die stapel ik al jaren op 2 takkenhagen, maar ik heb de indruk dat dit toch redelijk wat ongedierte (ratten) aantrekt zo dicht van mijn kippenhok. Dus daar wil ik van af. Ik heb al een paar keer een hakselaar gehuurd, maar dat kost rond de 100€ per dag voor een deftig toestel, en dan stapel je weer maanden snoeihout tot het eens de moeite is om er een te huren. Nu kan ik dat telkens ik snoei ook direct versnipperen en is het opgeruimd. De tweede reden waarom ik er een wilde is status. Vrouwen worden zot van mannen met een oranje hakselaar. mijn moestuin. Ik plant jaarlijks kool, zonnebloemen en mais. Na de winter spit ik dan die afgestorven stengels onder. Ik zit hier met zandgrond en een jaar later spit ik dan die stengels weer naar boven. Het verteringsproces in de grond is hier heel traag in tegenstelling met de kleigrond in West-Vlaanderen waar ik vroeger tuinierde. Een jaar later was alles daar verteerd. Ik wil die stengels in het vervolg ook verhakselen voor ik die onderspit.

Voorbeeld van maïsstengels die ik na een jaar terug naar boven spit, amper verteerd.

Ik heb ondertussen mijn hakselaar al 2 keer gebruikt en ben tevreden over de snelheid van het hakselen en het eindresultaat.

Een hoopje fijngemalen takken.
Voor het verhakselen…
… en erna.
Van die paplaurier zit er amper nog een blad tussen dat niet versnipperd is.

Nieuwe slimme telefoon

Begin 2011 had ik mijn eerste smartphone gekocht: een LG-P500. Geen supermodel in die tijd, maar voor mijn toepassingen meer dan voldoende. Surfen, mail lezen, bellen, SMS-en, de krant lezen. Ik had en heb er geen nood aan om om de paar minuten “Ping, ping, ping, …” te horen van Facebook, Whatsapp en co omdat iemand een nieuw (nutteloos) bericht post. Dus mijn telefoon was maar af en toe online, bijgevolg ging de batterij lang mee (in het begin 5-7 dagen, tot voor kort nog 3 dagen, zelf na 9 jaar dienst !).

4 jaar geleden begonnen de eerste probleempjes: verschillende apps wilden niet meer werken en konden niet meer geüpdate worden omdat het besturingssysteem te oud was of omdat er te weinig geheugen vrij was. Dropbox en buienradar waren de eerste apps die ik moest missen. Vervelend, maar er viel mee te leven. Een 2-tal jaar geleden kon ik niet meer surfen. Het besturingssysteem kon niet overweg met “https” (enkel met “http”). Viel ook nog mee te leven.

Ik was af en toe al eens aan het uitkijken wat er op de markt was van smartphone voor een schappelijke prijs, maar ik was altijd ontgoocheld door de grootte van te nieuwe toestellen. Je moet tegenwoordig een laptoptas mee hebben om je smartphone te kunnen wegsteken. Ik wilde een klein toestel dat makkelijk in mijn broek- of hemdzak kan. Helaas waren die niet te vinden. Enkel oudere iPhones waren nog te doen van afmetingen, maar daar vielen de prijzen dan tegen. Dus was ik van plan om verder te doen met mijn LG-P500 tot de batterij versleten was.

Neen, de batterij is nog niet versleten, die gaat nog 2-3 dagen mee, maar sinds een 2-tal maanden wil de agenda niet meer werken. Het lukt niet meer om mijn google-agenda te synchroniseren. Het zal met het oude besturingssysteem te maken hebben (ik vermoed dat je met een Windows 95 ook bijna niets meer gedaan krijgt online). Daar kon ik helaas niet mee leven, die agenda is te belangrijk. Dus was ik toch verplicht van uit te kijken naar een nieuw toestel. En wat bleek: er is eind vorig jaar een nieuw klein model uitgekomen. Amper groter dan mijn huidige, en voor slechts 130€ 🙂 Voor mijn toepassingen zijn de specificaties voldoende, het is valbestendig en bijgevolg heb ik die meteen besteld.

Ondertussen werk ik er een paar dagen mee, en de eerste indrukken zijn positief. Hopelijk voor de volgende 9 jaar…

LG-P500Cubot Kingkong Mini
Scherm480 x 320, 3,2 inch 690 x 540, 4 inch
BesturingAndroid 2.3.3Android 9.0 Pie
Geheugen512 MB + 170 MB3 GB + 32 GB
Processor1 x 600 MHz4 x 1,3 GHz
Camera3 MP13 MP + 8 MP
Batterij1500 mAh2000 mAh