Twee nieuwe cajas

Vorig najaar zijn 2 van mijn cavia’s overleden wegens ouderdom (ik had ze van 2017) en had ik nog één van de zussen over. Aangezien het groepsdieren zijn heb ik 2 nieuwe jonge meisjes gezocht als gezelschap voor de gepensioneerde cavia. Zo te zien vechten ze niet, dus ik denk dat het goed komt.

Rechts het oudje, links de 2 pubers…

Bloedluizen

De kippen doen het goed. Na een maand hebben ze bijna al hun pluimen terug. De 2 kleinste zitten nog in hun verpluimfase, maar het komt goed !
Ik heb nieuwe slaapstokken gemaakt in de hoop om de bloedluizen beter onder controle te kunnen houden. Ik heb pvc buizen genomen van diameter 40 mm en daar om de paar cm gaten in geboord. De buizen heb ik langs de buitenkant met grof schuurpapier ruw gemaakt.
Op een uiteinde heb ik een gleufje geslepen zodat ik de buis kan vastzetten op een vijs. De buis in de pvc houders klikken een beetje voorbij de vijs en dan in het gleufje wat terugschuiven. Zo kan de buis niet draaien als de kippen er op slapen.
Voor ik de buis op het kader klik, schuif ik 2 blaadjes opgerold keukenpapier in de buis. Langs elke kant een blaadje er volledig inschuiven.
Iedere week (in de zomer 2 keer per week) haal ik de buizen van het kader en duw de blaadjes keukenpapier met een stok uit de buis. Zoals je hier kan zien zitten er in mei al veel bloedluizen in de slaapstokken. Ik gooi die blaadjes keukenpapier in een emmer water met wat detergent in zodat de bloedluizen verdrinken.

Volgende poging

In mijn vorige post had ik gemeld dat de vos tegenwoordig gewoon overdag komt zijn eten halen. Kippen buiten laten lopen is dus niet meer mogelijk, maar als ‘dierenvriend’ wil ik mijn beestjes toch een beetje vrijheid geven. De enige oplossing is dan een kooitje bouwen zodat de kippen toch een paar vierkante meter hebben om buiten te spelen.

Dit was het plein dat mijn kippen vroeger konden gebruiken: 5,4 m op 18 m.
Dit is het kooitje dat ik voor mijn kippen gemaakt heb om wat buiten te kunnen: 5,4 m op 18 m. Volledig overdekt met chape netten en 40 cm betonplaat onder de draad. Kostprijs: 1500€. Vanaf nu zijn de eieren hun gewicht in goud waard.
De binnenkant. Ik heb in het verste stuk nog gras gezaaid, dus daar mogen ze de eerste weken niet in.
Ik heb sinds vrijdag 5 gebruikte kippen (de 5de wilde niet op de foto om privacy redenen). Het zijn afgedankte industriële legkippen die je via ‘red een legkip‘ kan adopteren. Ze zien er momenteel weinig knuffelbaar uit, maar over een maand of 2 zullen die wel een nieuw kleedje aan hebben.
De vos is ondertussen al een paar keer gepasseerd ‘s nachts (als ze veilig in hun kot zitten), maar nog niet overdag. Benieuwd of hij er op een of andere manier zal in slagen om aan de kippen te geraken…