Er is iets in mijn straat waarvan de voorbijgangers denken : wat is dat nu ? Op wat trekt dat nu ? Waar dient dat voor ? Dat is toch iets belachelijks ! Is die niet beschaamd ? …
Jawel, dat “item” staat al een paar jaar in mijn voortuin. Ik weet dat het op niets trekt, maar ondertussen doet het wel zijn werk. En het moet er nog blijven staan tot mijn zwemvijver aangelegd is. Ik heb in de vorige eeuw gestudeerd voor laborant gespecialiseerd in de milieuzorg. Bijgevolg heb ik een beetje achtergrond over hoe water gezuiverd kan worden. Toen ik mijn huis een 5-tal jaar geleden kocht, kreeg ik van de huurders de overschot van een pot vissen-eten voor in de vijver voor de deur. Daar stond water in dat zo groen was als het gazon, en tot mijn verbazing zaten er ook vissen in. Een post op een andere blog over een groene vijver heeft me overhaald om mijn schandaal publiek te maken. Het gaat dus gewoon over een zelfgemaakte vijverfilter, die ik bij wijze van experiment gemaakt heb om te zien of ik dat water helder zou krijgen. Aangezien dat water niet in een paar dagen gezuiverd is, staat het er al een paar jaar, maar deze zomer had ik de ganse tijd helder water.

Ja, in het begin stond dat zelfgemaakt takkenscherm er nog niet rond. Dan was het nog belachelijker…

En zo ziet het schandaal er van boven uit :

Hoe werkt het eigenlijk ? In de poriën van de argexkorrels groeien bacteriën die de voedingsstoffen uit het water halen. Om een zo hoog mogelijk rendement te hebben moeten alle argexkorrels dus in contact komen met het water, maar ze mogen ook niet continu onder water staan, omdat de bacteriën zuurstof nodig hebben om hun werk te doen. Om dit gedaan te krijgen heb ik een omgekeerde sifon geïnstalleerd. Het water wordt continu in het vat gepompt en stijgt langzaam tussen de argexkorrels, tot het in de bocht van de sifon komt. Als die vol is, dan begint het eruit te lopen, en zuigt het automatisch (gelijk een hevel) al het water uit het vat (en komt er terug lucht tussen de argexkorrels). Eenmaal het vat leeggeheveld, dan vult het zich langzaam terug door de pomp en zo gaat dat altijd maar door.

De truc is echter om dit vat ergens te verbergen achter of onder iets, zodat je dat niet ziet naast je vijver. Bij mij lukte dat niet zo goed (allez, ik heb er geen moeite voor gedaan…)
Ziet er wel goed uit uw vijverke! maar euh ik zie wel geen vissen. 🙂
De vissen zijn 2 winters geleden als voedsel aanzien door een reiger… Er zitten wel 2 kikkers in.
ZEER interessant.
Ik had wel een bio filter staan met lagen mousse en plastiek prulletjes in, maar de binnenkant van dat ding was zowat om de week zo groen als wat.
Met heel wat werk tot gevolg om al die laagjes mousse uit te spoelen.
Maar toen ging de pomp natuurlijk stuk…
Steek ik in het voorjaar eens wat werk in.
@Hoow : Ik had daar in het begin ook filters inliggen (voor een dampkap), om zo snel mogelijk al dat groen eruit te krijgen. Het heeft lang geduurd voor het eruit was, maar nu werkt het al sinds de zomer zonder. Ik vrees dat het wel enkele maanden kan duren voor je proper water hebt (bacteriën moeten de tijd krijgen om zich te ontwikkelen op die argexkorrels of plastic prulletjes). Best zo snel mogelijk de boel op starten, als je wacht tot het voorjaar, en het wordt snel warmer, dan kunnen de wieren weer explosief ontwikkelen en zit je weer voor maanden met een groene soep.
Doe ik er dan fout aan om al die filters en plastiek prulletjes wekelijks helemaal af en uit te spoelen?
Beter dat het in die filters ook een groene soep gedoe is?
Die filters zou ik wel regelmatig uitspoelen, die houden normaal veel wierkes tegen, dus heb je een fysische verwijdering ervan. Die plastic prullekes zou ik nooit afspoelen.
bij mijn filter staan die plastiek prullekes (misschien moet ik ze wel vervangen door argex) wel constant onder water.
uw systeem waarbij dat wisselend onder water staat lijkt wel logischer.
Zal dat eens bekijken of er aanpassingen mogelijk zijn.
Het water uit de filter gaat bij mij wel eerst in een grote opgemetste bak waar keien inliggen (moet ik eens een deel uitscheppen om uit te zoeken hoe diep en hoe opgebouwd)
en vanuit die bak loopt dan een watervalletje in de vijver.
K zal idd de boel nog voor het voorjaat proberen weer in gang te steken. Dat er nu veel minder vissen inzitten zal ook wel een voordeel zijn.
Die plastiek krullekes verkopen ze bij van die zuiveringssystemen voor vijvers. Dat zal ook wel goed werken (is gewoon kwestie van een zo groot mogelijk oppervlak te hebben waarop bacteriën zich kunnen vasthechten). Als het water voldoende zuurstof bevat, kan dat geen kwaad denk ik dat die continu onder water staan. Geen idee of het continu onder water staan slechter of beter is dan het wisselend onderstaan. Voor mijn zwemvijver zal het ook continu onder water staan. Kwestie van continu stroming te hebben.
Andy,
Zou je moeten patenteren!
Wat is het debiet van de pomp?
Wat is de diameter van de siphon?
Groetjes,
Henk
@ Henk :
ik denk dat de diameter van de sifon rond de 3 cm was, debiet van de pomp was 2000l/uur.
Hoi Andy,
Ik heb vandaag een filter gemaakt op uw voorbeeld. Daarvoor heb ik een oude vuilnisbak gebruikt. Het geheel staat naast mijn waterval. Om de drie minuten is er een lozing van 1 mijnuut. Geweldig. De waterval ruist en bruist en is dat weer even stil. Dit verveelt niet om naar te kijken. Resultaat weet ik nog niet, ik neem aan dat dit geheel een paar weken moet draaien alvorens er resultaten te zien zijn. Heel erg bedankt voor het idee en de uitleg ervan.
filmpje te zien op : https://www.youtube.com/watch?v=KBlFs7pwuQo&feature=youtu.be
Ron.
@Ron : dat kan inderdaad een paar weken duren voor je helder water hebt. Ben benieuwd !
Hoi Andy,
De vijver is echt helder geworden. Dus het werkt! Zijn er nog meer ‘volgers’ die uw principe hebben toegepast?
Ron.
@Ron : blij van te horen dat het werkt. Geen idee of er nog zijn die dit toegepast hebben.
Hoe hebben jullie de vaten waterdicht gekregen bij de doorvoer van de pijp?
@Phil : als ik me goed herinner : pvc lijm
Hoi @Phil, ik heb een witlofdoorvoer gebruikt met een beetje kit. Zie ook onderstaande link. Ron.
http://pvchoogeveen.nl/index.php?dispatch=products.view&product_id=29994
Ps. Deze link is puur ter illustratie, niet noodzakelijk een aanbeveling van die site.
Jongens, help!!!! Het ziet er fantastisch uit! Ik ben geen duizendpoot, maar kan je zo’n wondemiddel eens van haartje tot draadje aan me uitleggen? Ik ben wanhopig met m’n vijver, wat m’n hobby is. Begin van het begin, met wat moet ik beginnen? Er steekt een UV lamp (zelfs 2) tussen en zo’n Ion (kopergeval) tussen. Niks help, in tegendeel. Al m’n echte Koi’z zijn dood. Enkel nog Ghoste kois en die kruipen weg en eten niet meer vanaf ik dat ding wat hoger zet. De Goudwindes hebben er blijkbaar minder last van, al eten ze minder en zijn ze minder actief. Blijkbaar worden ze dan aan de lever aangevallen. Echt ik heb hulp nodig, maar dan echt hulp. De vijver is precies kervelsoep. Wie wil me stap voor stap helpen voor dit probleem? Elke hulp is welkom.
alvast merci. Misschien ziet iemand hier een uitdaging???? Lut
@Lut : Heb je enkel van die UV lampen in je vijver of ook nog een ander filtersysteem ?
Wat een geniaal bedenksel! Ik heb er ook een gemaakt met spulletjes die ik nog in de schuur had liggen en het goedkoopste vijverpompje die ik kon vinden.
Mijn vijvertje is nog nooit zó helder geweest.
Ik heb wel de sifon wat smaller gemaakt omdat de opbrengst van mijn pomp niet erg groot is (750 l/u) en daardoor het filter bijna vol water bleef staan. Ook heb ik er een schep bacteriën uit een potje in gedaan om de boel op gang te brengen.
Bij elkaar heeft het 30 euro gekost, probeer daar maar eens een fatsoenlijke pomp en filter voor te kopen!
Hallo,
Onze visvijver is +- 10cub en maakte gebruik van een bio-filter aangekocht in de winkel. Uiteindelijk is de conclusie dat deze het niet aankan. Zo ben ik op gegaan om zoiets zelf te maken, en ben ik op zoek gegaan. Uiteindelijk heb ik een kopie gemaakt zoals u kan zien op onderstaande link. Voor de ingang maak ik gebruik van een pvc buis 40mm en de uitgang 50mm, 63mm zou nog beter zijn. Het is belangrijk dat er bij de terugloop genoeg lucht mee kan.
Indien u meer uitleg wenst, aarzel niet mij te berichten.
Link: http://www.youtube.com/watch?v=mNCvWW1hpIA
Succes!!
Kan iemand uitleggen wat de diameters van de slang pomp is en wat de diameter van de uitgaande buis/sifon is.
Volgens mij is dat belangrijk om het hevelen te laten werken. Het hevelen werkt toch alleen als de hele sifon gevuld is met water en met een te grote diameter stroomt het water alleen uit de buis en gaat het niet hevelen
@Fred : de diameter van de toevoer is 15-18mm, afvoer is rond de 40 mm. Het klopt dat je voldoende debiet moet hebben om het te laten werken.
Het ziet er goed uit! Ik zit er ook over na te denken om iets soortgelijks te maken.
Maar eigenlijk voel ik er weinig voor om 24/7/365 te filteren, aangezien de vijver het grootste gedeelte van het jaar acceptabel helder is (je Jan dan ca 60cm diep kijken). Je kan helaas niet dieper kijken door zwerfvuil (geen alg volgens mij).
Maar kan iemand mij uitleggen of dit filteren inderdaad continu moet draaien? Of kan je hem zonder water rustig wegzetten om later weer terug te plaatsen?
En wat doen jullie met de korrels? Periodiek vervangen? Reinigen?
En natuurlijk: hoe groot zou een dergelijk filter moeten zijn voor een vijver van ca 5m3?
Vast bedankt voor de aandacht!
@Frank : continu staan draaien is niet nodig als je al helder water hebt, maar het systeem wegzetten en later terug plaatsen is ook geen goed idee. Het duurt een paar weken vooraleer het systeem optimaal werkt. Als je het systeem een maand terug wegzet, dan duurt het weer een maand voor het optimaal werkt. Je kan dan beter een timer opzetten en het bijvoorbeeld 2 keer per dag een (paar) uur laten draaien.
De korrels moeten niet vervangen of gereinigd worden, dat is slecht voor de goede werking. Indien je een of andere filter voor plaatst, dan kan je die wel reinigen als die vuil is.
Als je vijver nu al proper is, dan hoeft het geen al te groot vat zijn. Het formaat van mij zou voldoende moeten zijn. Als er veel vissen in zitten, dan moet het groter zijn, want die produceren veel afvalstoffen.
@Andy, dank je zeer voor het vlotte antwoord. Met een timercis een prima idee.
Je zegt dat het vat van jou groot genoeg kan zijn, maar ik kan niet afleiden uit de foto’s en/of het bijschrift wat de grootte van het vat is.
Als ik dan een grove gok moet doen: je vijver is 3m3 met een filter van 50liter?
Mijn filter zou dan dus ca. 80liter moeten zijn?
Mijn vijver is pas schoongemaakt, maar er zit veel zwerfvuil in. Daardoor heb ik een zicht van ca.40cm. Dat zou ik graag vergroten naar ca 60-80cm.
Ik denk niet dat het zweefalg is, omdat de kleur van het water meer bruin dan groen is.
Ik hoop dat het hier genoemde filter uitkomst biedt, aangezien de speciaalzaken graag UVlampen verkopen met veel te dure filters..
@Frank : je schatting van het volume is goed.
De bruine kleur kan ook wijzen op andere wieren. In het begin was mijn vijver groen van kleur, dat is plots gedraaid naar bruin, en dan langzaam proper geworden.
Als uw vijver vissen bevat, dan zou ik 80 liter of meer nemen als filter, als er geen in zitten is 80 voldoende.
De truc is om dat vat ergens te verbergen, dat het wat mooi in de omgeving verdwijnt.
Ik ben er zeker van dat die filter zal werken. Een UV lamp lost eigenlijk het probleem niet op, die dood de wieren, maar het organisch materiaal blijft aanwezig in het water. De filter breekt het organisch materiaal af en zet het om in nutriënten waardoor de waterplanten kunnen groeien
Ik heb ook een hevel gemaakt maar die blijft door lopen, hij trekt hem leeg maar het water loopt er ook meteen weer in zo blijft hij dus door lopen wat doe ik verkeerd.
@Herman : ik begrijp niet goed wat je bedoelt. Vult het vat zich tot boven en loopt het dan leeg ? Als het na het leeglopen blijft lopen zonder dat het vat zich terug vult, dan denk ik dat het debiet van je pomp te groot is. Probeer misschien eens door een versmalling op je darm te steken die van je pomp komt, en zie of het dan werkt ?
@Andy:Dat heb ik nu gedaan nu werkt het dank je wel
Ik heb ook zo’n hevel gemaakt. Systeem werkt goed. Mijn vijver is zo’n 3kub. Voor het het vat heb ik een 60 liter vat gebruikt die bijna helemaal vol zit met de hydro korrels.
Eerst heb ik nog een flesje ” vijver helder” gekocht. Maar dat helpt helemaal niets.
Jan zo’n 20 cm diep kijken. Heb 25 kleine vissen (10 cm) in de vijver.
Hoe lang duurt het ongeveer voordat de vijver ‘helder’ is.
Systeem werkt nu ongeveer 6 weken.
@Fred : over een tweetal weken zou het water toch helder moeten worden denk ik, dan draait het al 2 maand. Misschien is het omdat je het in de zomer opgestart hebt dat het wat langer duurt.
hallo,
ik wil ook zo een systeem maken,maar nu was de vraag(heb geen al te grote vijver)heb een “zwembadfilter” staan van intex (ongeveer 2200liter per uur)zou het daar met gaan voor aan te pompen?
@Emanuel: dat zou van volume voldoende moeten zijn denk ik.
Hallo,
ik heb een filter gemaakt naar jouw voorbeeld. Heb de korrels er nog niet in omdat ik eerst de werking wilde testen. Heb een regenton 150 liter hiervoor gebruikt en het systeem ingericht zoals door jou is afgebeeld. Bij het testen blijkt het systeem niet te werken, het water loopt pas weg zodra de ton bijna volledig gevuld is. Vervolgens gaat niet al het water eruit, de ton blijft voor 1/4 gevuld. invoer is 30 mm en uitvoer 40 mm. Heb jij enig idee waar dit mis gaat?
@HD: moeilijk te zeggen, maar als de korrels er nog niet in zitten, dan is het volume aan water dat moet weglopen veel groter. Normaal moet de ton beginnen uitlopen als het waterniveau de bovenkant van de u-bocht van de buis bereikt, en moet bijna even laag zakken als de onderkant van de buis in het vat.
Ik zal morgen de korrels er in doen en nogmaals proberen. Bedoel je met onderkant van de buis, daar waar de uitvoer begint? Kan het liggen aan de afmetingen van in en uitvoer? Ik neem aan dat je mijn mailadres kan zien, ik wil je wel wat foto’s mailen…
Kan de afvoer van de filter ook buiten de filter geplaatst worden? De kans op lekken is dan ook kleiner.
@Mark: die blauwe U-vormige buis kan buiten de filter geplaatst worden, maar dat moet op dezelfde hoogte, dus moet je toch een gat in het vat maken.
@Andy: bedankt voor deze informatie, ik heb veel problemen ondervonden om hier een bericht te posten. Ik had een foto op internet geplaatst om een idee te geven hoe ik het bedoelde. Het voordeel is als er een lek is dan moet ik niet alle Argex bolletjes verwijderen om deze te herstellen!
Zie tekening:
http://users.telenet.be/webserv/filter/
@Marc: volgens de tekening die je gemaakt hebt zou het prima moeten werken.
Ik heb het filter gemaakt volgens afbeelding,alleen als het vat vol is gaat het water inderdaad lopen maar het blijft lopen dus het vat komt niet meer vol.
Wat heb ik fout gedaan???
Wie kan mij helpen?
Groet Theo
@Theo: ofwel is het debiet van de toevoer te groot, ofwel is de afvoerbuis te smal. Ik zou eerder opteren van een afvoerbuis te steken met een grotere diameter als je het debiet niet kan regelen van de toevoer.
Hallo,
Aangezien ik niet tevreden meer ben met mijn filter zou ik ook graag zo één maken zoals je hier voorstelt. Je spreekt over een pomp met een debiet van 2000L/h. Welk merk is dat, en waar vind je zo’n ding (voor een goeie prijs)? Ik dacht een eenvoudige vuilwaterpomp te gebruiken (online te vinden voor 30 euro), maar daar spreken ze van een debiet van 7000L/h. Denk je dat het daarmee zou kunnen werken, mits grotere bak en grotere afvoer? Eventueel de toevoer kleiner maken?
@Robbie: je kan best kijken naar vijverpompen in plaats van een vuilwaterpomp. De pomp is duurder, maar verbruikt véél minder elektriciteit. Met een grotere bak mag het debiet groter zijn, en dan ook een grotere afvoer.
ik wil ook een filter maken voor mijn vijvers. ze zijn aan elkaar gekoppeld via een watervalletje. mijn idee is om het water uit de onderste naar de filter te laten lopen waar het hierna in de bovenste uitkomt. is het ook mogelijk om bij de sifon de buitenkant iets korter te houden? mijn vijvers zijn bij elkaar bijna 700 l water. hoe groot kan ik het beste de filter maken?
@Antoinet: de buitenkant mag zeker korter zijn. Van het moment als het water in de bovenste vijver loopt is dat voldoende. De filterzone is best 1/4 (=175 l) à 1/5 (=150 l) van het vijvervolume. Als er veel vissen in je vijver zitten, neem je de filter best groot genoeg. Als er geen vissen in zitten kan het wat minder zijn (waarschijnlijk volstaat 100 l dan al). Je kan ook vijverplanten in de filter zetten, die halen ook vuil uit het water in de zomer.
Ok, en nog even voor de goede orde, de sifon, is de opgaande buis even breed als de neergaande buis?
@Antoinet : inderdaad. Het is in feite een lang uitgerekte sifon gelijk aan de lavabo.
Er is ergens een foutje erin geslopen. Zodra het vat vol is begint er een beetje uit te lopen maar hij trekt geen lucht aan. Er gaat af zoals er bij komt. Zodra ik de slang wat omhoog hou en daarna laat zakken trekt hij wel lucht aan maar de volgende keer doet hij het wederom niet. Wie geeft mij de gouden tip
@ Antoinet: mijn vermoeden is dat de het debiet van de pomp te laag is, of de diameter van uw afvoerbuis te groot. Je kan proberen met een versmalling op uw afvoerbuis te steken (als je het debiet van de pomp niet kan verhogen). Als het een pvc buis is, kan je er bv een overgang naar een smallere diameter op steken.
Die heeft al een versmalling. Van 40 mm naar 25
Kan je die nog wat versmallen ? bv eens proberen met wat tape te plakken over de helft ? Zien of het dan beter gaat ?
Misschien is het die diameter 40 die te groot is in die 180 graden bocht. Die moet tamelijk snel volledig opgevuld geraken zodat hij de lucht er uit trekt. Misschien kan je eens proberen met een buis van 25 ipv enkel een versmalling op het einde.
Ik heb de diameter verkleint door er een dunnere pvc pijp in te steken en hij doet het nu al beter. Wellicht dat ik ook in de boog nog een pijpje doe
Mijn vijver met vissen is 6000 liter, dus heb ik een filter nodig van 1250 liter met dit systeem?
@Jos: als er maar een paar vissen inzitten kan je nog kleiner gaan, maar als er redelijk wat in zitten, zou ik toch een filter van 1000 liter zetten. In mijn voorbeeld hierboven zaten er een 5-tal goudvissen in die van mij nooit eten kregen, ik schat het volume op 3000 liter en een filtervat van rond de 80-100 liter. Veel kleiner dus. Als je met grote vissen zit, die veel voedert, dan komt er veel organisch materiaal in de vijver, de vissen kakken veel dus krijg je algengroei. Dan heb je een voldoende grote filter nodig.
ha oké maar is toch veel 1000 liter filter, waar haal je zoiets en hoe krijg je die gevuld ? Ja ik schat bij mij 5000-6000 liter in vijver en denk 20 tal goudvissen, geen al te grote. Ik laat ze maar doen 😉 Maar denk dat ik dan wrschlijk toekom met bijvoorbeeld 2 x 100 liter of er nog een kleine voorzetten die het grofste vuil eruit haalt. Groetjes
@Jos: je kan natuurlijk proberen met één van 100 liter en zien wat het geeft. Wie weet is dat voldoende. Die verhoudingen heb ik ook maar uit boeken over vijvers.
Hallo,
Kwam op zoek naar vijverfilters deze post tegen en heb in een 200L vat eenzelfde opstelling gebouwd. Echter, proefdraaien met alleen water gaat goed (vullen, legen).
Proefdraaien met korrels er in gaat ook goed. Vat vult zich, loopt leeg als ie vol is geweest, totdat ik lucht in de hevel hoor lopen. Echter: Vanaf dat moment ontstaat er een evenwicht. De hevel blijft doorsijpelen en het vat vult zich niet opnieuw.
Ingaande pomp capaciteit 1350L per uur
Hevel en uitgaande pijp 32mm
Lijkt erop dat er te weinig lucht de hevel in komt… Iemand een idee hoe dit op te lossen? Ik dacht aan een bredere aanzuigende buis en breder sifon, zodat er meer lucht de sifon in kan stromen om het proces te onderbreken?
@Michiel: het lijkt erop dat je pomp iets te snel water in het vat pompt, of je aanzuigende buis niet breed genoeg is. Misschien kan je het oplossen door een gaatje van 1 cm te boren in het stuk buis in het vat, een paar cm boven het niveau tot waar het water weggezogen wordt (op mijn tekening een paar cm boven het vliegengaas in de buis met de pijlen naar boven). Op die manier zou het vat zich volledig vullen, tot het begint over te lopen via de sifon, het vat wordt leeg getrokken tot onderaan de buis en dan zuigt die gedurende een paar seconden extra lucht via dat gaatje zodanig dat het “wegzuigende effect van de sifon” onderbroken wordt. Het vat vult weer langzaam tot het vol is.