Test afkoelen huis

Zoiets zal niet nodig zijn in mijn huis... (foto van http://burlesk.skynetblogs.be/)
Zoiets zal niet nodig zijn in mijn huis… (foto van http://burlesk.skynetblogs.be/)

Ik kreeg vorige week van een paar mensen de opmerking dat het momenteel saai is op mijn blog, dat er niets nieuws verschijnt.  Tja, ik ben nochtans de meeste dagen bezig, weliswaar op een lager pitje dan een paar weken geleden.  Ik ben overal en nergens bezig, een uurke hier, een uurke daar, wat langer uitslapen, wat vroeger stoppen.  Allemaal dingen die niet dringend zijn, want ik ben aan het wachten om te kunnen verhuizen als mijn trap en deuren gestoken zijn.

En daarbij, ik heb geen opmerkingen te krijgen, want de aandachtige lezer zal wel weten dat het volgende zinnetje in mijn “about” pagina staat:

Enkel wat ik zelf de moeite vind om publiek te maken zal (misschien) gepost worden…

Maar goed, ik heb vorige week een test gedaan van hoe snel mijn huis afkoelt als de verwarming afstaat.  De thermostaat staat momenteel op 15°C.  Er zitten nog geen binnendeuren in, dus het is in gans het huis zo warm, tot in de nok.

De eerste test was: verwarming afzetten om 18u (15,5°), de volgende morgen om 8u was de temperatuur in huis nog 14°, dus 1,5° afgekoeld overnacht (buitentemperatuur was rond het vriespunt).

De tweede test was hetzelfde, maar met de balansventilatie aangeschakeld.  Deze recupereert de warmte uit de warme lucht die naar buiten geblazen wordt, en de koude binnenkomende lucht wordt daarmee opgewarmd.  Er is altijd een klein beetje verlies hierop.  Daarom had ik gedacht dat de temperatuur een stuk meer ging gezakt zijn.  Toch niet !  Verwarming om 18u: 16°C, de volgende morgen om 8u: 14°C, dus maar 2° afgekoeld (buitentemperatuur weer rond het vriespunt.

In ieder geval véél beter dan het oude huis dat er vroeger stond.  Daar zat enkel wat isolatie in het dak (12cm), enkel glas, geen geïsoleerde muren.  In 3 uur tijd zakte de temperatuur toen van 20 naar 15°C.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.