Border heraanleggen

Het is al een paar jaar dat ik over een stuk border niet zo tevreden ben.  Ooit een vetplantje als bodembedekker gezet, en dat overwoekerd al de rest.  Verwijderen is moeilijk, want ieder ‘lobje’ dat achter blijft, groeit uit tot een nieuw plantje.  Andere bodembedekkers werden verstikt door dat vetplantje of door mos.  Er was ook een stuk overwoekerd door meiklokjes.  Deze hebben wortels die ondergronds uitlopen.  Een ander probleem is de pH van mijn grond.  Heb ik recent eens laten meten, en de waarde was 4.8 (en moet rond de 7 zijn).  Veel te zuur waardoor de planten moeilijk de voedingsstoffen uit de grond kunnen halen.  De komende jaren moet ik jaarlijks 30 kg kalk/100 m2  strooien, erna nog 15 kg/100m2 als normaal onderhoud.

Begonnen met spitten.  Rechts kan je het woekerende vetplantje zien dat ik wil wegkrijgen.
Begonnen met spitten. Rechts kan je het woekerende vetplantje zien dat ik wil wegkrijgen.
Een stukje verder.  Nier zitten de wortels van het meiklokje.  Deze wil ik ook uitkrijgen, dus uitrapen die handel.  (ik laat nog een stukje over waar ze nog mogen groeien.
Een stukje verder. Hier zitten de wortels van het meiklokje. Deze wil ik ook uitkrijgen, dus uitrapen die handel. (ik laat nog een stukje over waar ze nog mogen groeien.
Per meter border heb ik 2 kruiwagens wortels van het meiklokje uitgeraapt.  Hier ligt de helft te drogen zodat ik het kapot krijg.
Per meter border heb ik 2 kruiwagens wortels van het meiklokje uitgeraapt. Hier ligt de helft te drogen zodat ik het kapot krijg.
Naast het laatste stuk staat nog een omheining met klimop.  Dat moest nog eerst gesnoeid worden.
Naast het laatste stuk staat nog een omheining met klimop. Dat moest nog eerst gesnoeid worden.
Na een paar weekends ben ik erdoor.  Langs de kant van het gazon zit 25 cm EPDM in de grond zodat het gras niet meer in de border groeit.  Waar die geknotte paplaurier staat heb ik ook EPDM in de grond gestoken, daar is een stukje waar de meiklokjes mogen blijven groeien.
Na een paar weekends ben ik erdoor. Langs de kant van het gazon zit 25 cm EPDM in de grond zodat het gras niet meer in de border groeit. Waar die geknotte paplaurier staat heb ik ook EPDM in de grond gestoken, daar is een stukje waar de meiklokjes mogen blijven groeien.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.