Zwemvijver : mijn ontwerp.

Zwemvijvers kunnen in alle maten en vormen gemaakt worden.  Googlen op afbeeldingen levert al direct massa’s voorbeelden voor inspiratie.  Je kan kiezen voor strakke vijvers, formele vormen, of een combinatie.  Je kan het filtergedeelte afzonderlijk maken, of integreren in de vijver langs de rand.  Je kan zorgen voor watervalletjes, brugje over de vijver, terras ernaast, springplank erbij, …

Gedurende de laatste vier jaar ben ik op het “zwemvijverei” aan het broeden, en in gedachten is het al een paar keer veranderd van plaats in mijn tuin, alsook van vorm, grootte, oriëtatie.  Momenteel is dit mijn laatste gedachtenkronkel (13-4-2010 om 20u35) : een licht ovale vijver, met het filtergedeelte ernaast.  Het zou niet direct achter mijn huis liggen, maar wat verder in de tuin. 

Een zwemgedeelte van 13 m lang, in het midden 4 m breed, op de uiteinden 3,5 m breed.  Ernaast het filtergedeelte.  Het water loopt via 2 overlopen in de filterzone.  Aan de voorkant een terras, en een betonnen trap om in en uit de vijver te geraken. 

Op de dwarsdoorsnede ziet het er zo uit :

Ik ben nog aan het nadenken over een oplossing voor dieren die per ongeluk in het water zouden sukkelen.  Een of ander hellend vlak aan de rand zodat ze er terug kunnen uitkruipen, maar dat mag niet teveel uitsteken in het zwemgedeelte zodat zwemmers er niet per ongeluk met hun koppeke tegenstoten (en aangezien ik niet veel hoofdhaar meer heb, zorgt zoiets altijd voor een wonde op mijn knikker).  Ideeën zijn altijd welkom…

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.