Dakwerken

Er moesten nog een paar prutswerkjes gebeuren voor ik aan de dakwerken kan beginnen.  Prutswerkjes die toch een drietal dagen in beslag genomen hebben.

– ik moest op iedere binnenmuur op de verdieping stenen terug op metsen die de schrijnwerker had af geklopt om zijn koord te kunnen spannen

– hier en daar moest nog een halve baksteen in de topgevel gemetst worden om gaten op te vullen

– de muren in snelbouwstenen moeten afgedekt worden met isolatie om geen koudebruggen te krijgen.  Eenmaal de onderdakplaten erop liggen, dan kan je daar niet meer aan, ook niet van de binnenkant uit.

-ik moest nog 18 cm isolatie op de muren tussen de planken van het gebinte bijplaatsen.  Nadien nog openingen opspuiten met PUR schuim.

Het was dus een weekend van ‘trap op, trap af, meten, zagen, trap op, trap af,…’

De isolatie is boven de muren is afgewerkt.
De isolatie is boven de muren is afgewerkt.

Update 5-10-2014 :

Voor het onderdak gebruik ik Celit 4D platen.  Dat zijn platen met tand en groef, dus die schuiven mooi in elkaar.

Op onderstaand schema zie je de doorsnede van de dakopbouw.  Vlak boven de goot zie je een gootplank op spie (waar diagonaal een kruis door staat).

doorsnede dakoversteek
doorsnede dakoversteek
Aangezien de gootplank op spie bij mij niet hoog genoeg komt in vergelijking met de gootplank in Ceder, dan nagel ik er nog een strook Celit op, met de tand naar boven.
Aangezien de gootplank op spie bij mij niet hoog genoeg komt in vergelijking met de gootplank in Ceder, nagel ik er nog een strook Celit op, met de tand naar boven.

Stel dat er water door mijn dakpannen zal geraken, dan moet dat afgevoerd worden tot in de goot.  Er zijn 2 soorten goten waaronder ik kan kiezen (er bestaan meer mogelijkheden dat deze 2) : een bijna rechthoekige bak gelijk de bovenste foto hieronder, of een rechthoekige bak met een flap aan op 45 zoals de onderste foto (beide kapucijn goten).

soorten goten
soorten goten

Indien ik deze met slab neem, dan zou die flap onder mijn Celit plaat moeten zitten.  Indien ik de andere neem, dan moet ik ervoor zorgen dat het water van op de Celit plaat tot in de goot loopt.  Op beide opties van goten open te houden, heb ik een laag EPDM tussen dat eerste stukje Celit en de volgende plaat gestoken.  Ik kan dan nog een goot installeren met slab die dan onder de EPDM komt, of een goot zonder slab, en waarvan de EPDM over de rand van de goot ligt.  (volgens de beschrijving van dakwerken moet dit normaal dampopen onderdakfolie zijn, maar aangezien mijn dak aan de onderkant kan ademen, heb ik overschot EPDM van mijn vijver genomen (gierig zoals ik ben…)

Een laag EPDM vastnagelen op het gebinte.
Een laag EPDM vastnagelen op het gebinte.
Een koordje spannen zodat de eerste laag Celit platen  hierop mooi recht ligt.
Een koordje spannen zodat de eerste laag Celit platen hierop mooi recht ligt.
Van de eerste plaat moest ik de onderkant van de "groef" wegzagen zodat de bovenkant mooi aansluit op de EPDM.
Van de eerste plaat moest ik de onderkant van de “groef” wegzagen zodat de bovenkant mooi aansluit op de EPDM.  De platen worden vastgenageld op het gebinte met spijkers van 8 cm lang.

Plaat na plaat, stoflat na stoflat, spijker na spijker is dat het resultaat (na iets meer dan 2 dagen werk) :

Een kant ligt dicht
Een kant ligt dicht

De onderste rij panlatten ligt juist afgemeten zodat daarop de pan rust, en de neus van de pan 1/3 ver in de goot zal uitkomen.  De drie rijen panlatten en korte stukjes erboven dienen enkel om tijden het leggen op te lopen.  Deze moeten later terug losgemaakt worden en op juiste afstanden voor de pannen genageld te worden.

Aan de andere kant heb ik ook al twee rijen opgelegd.
Aan de andere kant heb ik ook al twee rijen opgelegd.

Update 11-10-2014 :

Ik zit droog :-)
Ik zit droog 🙂

Update 9-11-2014 :

In onderstaande tabel staat hoe ver de bovenste panlat van de nok moet komen (1 cm), en hoe hoog de noklat boven de panlat moet uitsteken (7,5 cm).

Tabel van Eternit
Tabel van harmonica dakpan van Eternit
Ik heb eerst nog een panlat op de nok genageld, en daarop een strook plank met lange vijzen bevestigd zodat ik 7,5 cm boven de panlat uitkom.  Dan een panlat op 1 cm afstand vastgenageld.
Ik heb eerst nog een panlat op de nok genageld, en daarop een strook plank met lange vijzen bevestigd zodat ik 7,5 cm boven de panlat uitkom. Dan een panlat op 1 cm afstand vastgenageld.

Volgens de beschrijving van de dakpannen moeten de panlatten tussen de 36,4 en 37,5 cm van elkaar liggen (telkens van de bovenkant naar bovenkant panlat gemeten).  Als ik beide mogelijkheden uitmeet, dan kom ik niet op een volledig aantal pannen uit.  Ik heb dan op een balk op de grond de afstand afgetekend die ik nodig heb, en daar pannen opgelegd , zo compact mogelijk tegen elkaar.  Daaruit blijkt dat ik ze op 36 cm kan leggen, en dat ik 502 cm dak afstand nodig heb.  Ik heb 500 cm, dus ik zal van de bovenste rij 2 cm moeten afzagen.

Een slordige 4 kg nagels ingeklopt, en één kant van het dak is voorzien van de panlatten.  Ik ben met de onderste rij begonnen, en telkens 36 cm hoger afgetekend en zo verder tot boven.

Nog hier en daar een dakpan leggen en een paar veluxen steken...
Nog hier en daar een dakpan leggen en een paar veluxen steken…
Waar de panlatten tegen elkaar komen, heb ik een latje onder gevezen, want die uiteinden hebben de neiging om naar boven of naar beneden te krullen.
Waar de panlatten tegen elkaar komen, heb ik een latje onder gevezen, want die uiteinden hebben de neiging om naar boven of naar beneden te krullen.
Aan de andere kant zit ik al 1/3 ver met pannenlatten kloppen.
Aan de andere kant zit ik al 1/3 ver met pannenlatten kloppen.

Update 11-11-2014 :

Aangezien ik geen spijkers meer had, en de winkels vandaag gesloten waren, ben ik maar begonnen met pannen leggen aan de andere kant.  Te beginnen aan de rechterkant met de gevelpan.

Schoon recht leggen, iedere pan vast vijzen.
Schoon recht leggen, iedere pan vast vijzen.
Van de laatste pan heb ik 2 cm moeten afslijpen om uit te komen op de juiste afstand.
Van de laatste pan heb ik 2 cm moeten afslijpen om uit te komen op de juiste afstand.
De gevelpannen gezien vanop de grond
De gevelpannen gezien vanop de grond
Volgende stap is pannen verdelen over de breedte van het dak.
Volgende stap is pannen verdelen over de breedte van het dak.  Eerst 1 of 2 rijen aan de nok leggen, en dan de nokpan bevestigen.

Ik heb op de noklat, de middelste en onderste panlat om de 2 meter een merkteken gezet gaande van rechts naar links, zodat ik ervoor kan zorgen dat de pannen verticaal ook recht zullen liggen.

Update 16-11-14 :

Ondertussen heb ik links en rechts de gevelpannen gelegd, en aan de nok ook 2 rijen gelegd om uit te passen hoe breed ze moeten liggen.
Ondertussen heb ik links en rechts de gevelpannen gelegd, en aan de nok ook 2 rijen gelegd om uit te passen hoe breed ze moeten liggen.

Aan de schoorsteen verlies ik veel tijd.  Dat gepruts met dat lood, en het ingemetseld lood zit te laag (de architect had gezegd van het 15 cm hoger dan de bovenkant van het gebinte in te metsen, maar dat is toch een 2-tal cm te laag aan de zijkanten).   Ik heb het lood dan grotendeels afgesneden aan de zijkant, en zodanig opgeplooid dat het een gootje vormt voor als er ooit water in terecht komt, dat het afgevoerd wordt.

Het te lage lood in een gootje, en bovenaan ervoor gezorgd dat het water van achter de schoorsteen via de pannen afgevoerd wordt.
Het te lage lood in een gootje (voor het geval er ooit iets in terecht komt van water), en bovenaan ervoor gezorgd dat het water van achter de schoorsteen via de pannen afgevoerd wordt.
Ondertussen al een sleufje geslepen om een nieuwe laag lood in te lijmen en tot op de pannen te lijmen
Ondertussen al een sleufje geslepen om een nieuwe laag lood in te lijmen en tot op de pannen te lijmen.
De achterkant van de schouw.  Daar zit het lood onder de pannen en vormt daar een goot die uitkomt aan de zijkanten.
De achterkant van de schouw. Daar zit het lood onder de pannen en vormt daar een goot die uitkomt aan de zijkanten.
De voorkant van de schoorsteen.  Redelijk wat geklop met een rubber hamer om dat lood in de vorm van de pannen te krijgen.  En het is vastgelijmd aan de pannen.
De voorkant van de schoorsteen. Redelijk wat geklop met een rubber hamer om dat lood in de vorm van de pannen te krijgen. En het is vastgelijmd aan de pannen.
Op het andere dakvlak heb ik ook alle panlatten genageld, op een stukje van 1 m na, mijn hout was op...
Op het andere dakvlak heb ik ook alle panlatten genageld, op een stukje van 1 m na, mijn hout was op…

Update 23-11-2014 :

Eenmaal op beide dakvlakken de bovenste twee rijen pannen er liggen, kan de nok gelegd worden.  Eerst wordt aluminium eterrol op de nokplank genageld.
Eenmaal op beide dakvlakken de bovenste twee rijen pannen er liggen, kan de nok gelegd worden. Eerst wordt aluminium eterrol op de nokplank genageld.
Langs de onderkant is die voorzien van een kleefrand, en daarmee wordt die netjes op de pannen gekleefd, makkelijk naar de vorm van de pannen te plooien.
Langs de onderkant is die voorzien van een kleefrand, en daarmee wordt die netjes op de pannen gekleefd, makkelijk in de vorm van de pannen te plooien.
Iedere nokpan wordt links in een clip aan de vorige pan geklikt, en aan de rechterkant wordt een nieuwe clip bevestigd en vast gevezen.
Iedere nokpan wordt links in een clip aan de vorige pan geklikt, en aan de rechterkant wordt een nieuwe clip bevestigd en vast gevezen.
Vervolgens links een inox vijs indraaien met neopreen ring.
Vervolgens links een inox vijs indraaien met neopreen ring.
Herhaal tot je op het einde van je dak komt...
Herhaal tot je op het einde van je dak komt…
Het zicht van mijn topgevel
Het zicht van mijn topgevel
Ondertussen een 2de laag lood ingelijmd aan mijn schouw, niet 100% naar mijn goesting, maar ik ben dan ook maar een amateur hé.
Ondertussen een 2de laag lood ingelijmd aan mijn schouw, niet 100% naar mijn goesting, maar ik ben dan ook maar een amateur hé.
Een voormiddag pannekes gelegd.  Nog wat plaats over gelaten voor de veluxen.
Een voormiddag pannekes gelegd. Nog wat plaats over gelaten voor de veluxen.

Update 30-11-2014 :

Dakvlak één ligt vol.
Dakvlak één ligt vol.
Dakvlak twee ligt er ook, nu nog de veluxen...
Dakvlak twee ligt er ook, nu nog de veluxen…

Zondag morgen begonnen met een velux met isolerend kader te steken.  De handleidingen die erbij zitten zijn enkel tekeningen zonder tekst.  Niet zo simpel voor de eerste keer.  Ben een hele dag bezig geweest met één velux (een voormiddag puzzelen, een namiddag plaatsen), de volgende zullen waarschijnlijk wat sneller gaan, want nu heb ik door wat ze allemaal bedoelen op die tekeningen, en weet ik op welke hoogtes ik mijn gaten in het dak moet maken.

Een gepast gat maken.
Een gepast gat maken.
Het gat van binnen uit gezien.
Het gat van binnen uit gezien.
Het isolerend kader in het gat vijzen.
Het isolerend kader in het gat vijzen.
Boven de velux moet een schuin gootje komen om eventueel lekwater op het onderdak af te voeren.  Normaal moet dat doek dat onder dat gootje door geplooid is, in een snede die in het onderdak gemaakt wordt gestoken worden, maar met Celit platen is dit niet mogelijk, dus heb ik bovenaan het gootje silicone gespoten.
Boven de velux moet een schuin gootje komen om eventueel lekwater op het onderdak af te voeren. Normaal moet dat doek dat onder dat gootje door geplooid is, in een snede die in het onderdak gemaakt wordt gestoken worden, maar met Celit platen is dit niet mogelijk, dus heb ik bovenaan het gootje silicone gespoten.
Er komt een doek rond het kader dat moet vastgeniet worden.
Er komt een doek rond het kader dat moet vastgeniet worden aan de panlatten.
Er komen dan nog afvoergootjes rond, maar het werk al te donker om nog foto's te nemen ervan.  Zal voor volgende week zijn.  Ik moet links en rechts ook nog halve pannen plaatsen.
Er komen dan nog afvoergootjes rond, maar het werk al te donker om nog foto’s te nemen ervan. Zal voor volgende week zijn. Ik moet links en rechts ook nog halve pannen plaatsen.
Het binnenzicht.  Er moeten nog dwars planken komen boven- en onderaan.
Het binnenzicht. Er moeten nog dwars planken komen boven- en onderaan.

Update 7-12-2014 :

Kant van de oprit : veluxen afgewerkt...
Kant van de oprit : veluxen afgewerkt…
... andere kant : veluxen afgewerkt !  Laat de regen en sneeuw maar komen !
… andere kant : veluxen afgewerkt ! Laat de regen en sneeuw maar komen !

Nu ik eraan denk, Wim DM, ging jij niet komen helpen met het dak leggen ?  Heb je precies niet veel gezien 😉

Update 21-12-2014 :

In heb ook nog wat verder gewerkt aan de veluxen aan de binnenkant.  Om koudebruggen te vermijden heb ik onder en boven de veluxen nog wat isolatie gestoken :

Stroken isolatie op maat gesneden
Stroken isolatie op maat gesneden
Een halve (zodat ik er nog makkelijk tussen kan om PUR tussen te spuiten) plank erboven vijzen.
Een halve (zodat ik er nog makkelijk tussen kan om PUR tussen te spuiten) plank erboven vijzen.
Openingen opvullen met PUR
Openingen opvullen met PUR
Ook bovenaan heb ik strookjes gestoken.  Tussen de planken moet het nog opgevuld worden met glaswol.
Ook bovenaan heb ik strookjes gestoken. Tussen de planken moet het nog opgevuld worden met glaswol.

9 thoughts on “Dakwerken”

  1. Alleen maar bewondering, ook van de collega’s van Oostende.
    Chapeau, zuiver werk, met heel veel hulpmiddeltjes…

    Phil.

  2. Duidelijke schema’s en foto’s. Ik heb hier wat kennis opgedaan om zelf aan het dakje van een bijgebouw te beginnen.

  3. Nog eens een vraagje, binnenkort begin ik ook aan mijn veluxen steken. Die doek van de velux wordt die gelijmd op het onderdak? Jij hebt die geniet heb ik gelezen.
    Maar zit hier normaal een kleefstrook op?

  4. @Philip:
    die kleefstrook is om het doek aan het kader te bevestigen. De andere kant heeft geen kleefstrook. Ik heb die geniet, je kan die waarschijnlijk ook lijmen. Het moet er gewoon voor zorgen als er ooit een beetje water door geraakt, dat het via het onderdak afloop.

  5. @Andy, heel wel bedankt voor de info. Normaal komen ze deze week mijn veluxen brengen. Dan kan ik het ook al eens goed bekijken.

  6. super informatief! Ik sta deze zomer voor dezelfde werken en had wel nog wat vraagtekens bij de loodafwerking van onze nog te metselen schouw en het plaatsen van dakramen op de pavatex onderdakplaten. Bij deze is het duidelijk! Bedankt voor de posts!

    vriendelijke groet
    Jan

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.