Plaatsen dorpels

Eventjes een pauze in de dakwerken want op 4 november komen ze mijn deuren en vensters plaatsen, en daarvoor moet ik mijn dorpels plaatsen, en wil ik ook nog het slijpwerk voor elektriciteit en verwarming uitgevoerd hebben, zodat het meeste stof kan buiten waaien voor er vensters in zitten.

Voor de vensters begint het met het plaatsen van een waterkerende laag.  Deze kan in de mortel gelegd worden, maar ik heb die EPDM vastgelijmd met contactlijm.

De dorpel op spieën plaatsen, één aan de voorkant en twee aan de achterkant. Langs de voorkant zorgen dat er 1 cm plaats onder is, langs achter hoger opsteken zodat het lichtjes afhelt naar buiten (0,5 cm verschil tussen voor en achterkant). Zorgen dat die in de lengte waterpas ligt.
De dorpel op spieën plaatsen, één aan de voorkant en twee aan de achterkant. Langs de voorkant zorgen dat er 1 cm plaats onder is, langs achter hoger opsteken zodat het lichtjes afhelt naar buiten (0,5 cm verschil tussen voor en achterkant). Zorgen dat die in de lengte waterpas ligt.
Tweede helft van de dorpel ernaast leggen, en zelfde werkwijze. Hier wel passen zodat ze op alle mogelijke manieren recht liggen (waterpas, even hoog vooraan en achteraan, rechte lijn aan de voorkant).
Tweede helft van de dorpel ernaast leggen, en zelfde werkwijze. Hier wel passen zodat ze op alle mogelijke manieren recht liggen (waterpas in de lengte, even hoog vooraan en achteraan, rechte lijn aan de voorkant).
De ruimte onder de dorpel opvullen met mortel.
De ruimte onder de dorpel opvullen met mortel.
Dezelfde werkwijze voor de hoge ramen en voordeur.
Dezelfde werkwijze voor de hoge ramen en voordeur.  Hier is het wel belangrijk dat de binnenrand van de dorpel overeenkomt met de 0-lijn (vloerpas).
Idem voor het schuifraam en de achterdeur.
Idem voor het schuifraam en de achterdeur.

Tegenwoordig moet er ook iets gedaan worden aan de koudebrug bij de dorpels.  Op onderstaand schema van de architect zie je hoe dit kan opgelost worden.

Schuifraam
Schuifraam : links van de ytong steen zit een strook isolatie, de ytong heeft een isolerende waarde, maar zorgt ook voor de ondersteuning van het venster omdat de dorpel dat niet alleen kan dragen zonder extra ondersteuning (zou kunnen los komen doordat er langs achter isolatie onder zit met weinig draagkracht).  Op deze tekening is dit niet zichtbaar, maar mijn type schuifraam heeft een voet van 19 cm, te beginnen tegen de achterkant van de gevelsteen.  Ik heb 9 cm dorpel achter de gevelsteen, dus nog 10 cm ytong steen er achter die even hoog komt als de bovenkant van de dorpel (niet zoals op de tekening).
Een strookje styrisol isolatie onder de dorpel, vastspuiten met PUR met lage expansie waarde.
Een strookje styrisol isolatie onder de dorpel, vastspuiten met PUR met lage expansie waarde.
De EPDM folie lijm ik vast aan de achterkant van de dorpel met contactlijm.
De EPDM folie lijm ik vast aan de achterkant van de dorpel met contactlijm.
In plaats van Ytong stenen (Lamda=0,125) gebruik ik Foamglas Perinsul L blokken (Lamda=0,05) want deze isoleren nog een stuk beter.  Deze metsel ik zodat de bovenkant gelijk komt met de bovenkant van de dorpel (achter de 2de waterkerende folie).
In plaats van Ytong stenen (Lamda=0,125) gebruik ik Foamglas Perinsul L blokken (Lamda=0,05) want deze isoleren nog een stuk beter. Deze metsel ik zodat de bovenkant gelijk komt met de bovenkant van de dorpel (achter de 2de waterkerende folie).  Rode baksteen is enkel om de boel op mijn plaats te houden tot de mortel uitgehard is.
Aan de voor- en achterdeur is het ietsje anders : hier moet de isolerende steen 2 cm onder de bovenkant van de dorpel komen zodat daarop nog kan betegeld worden. (Ook hier klopt de tekening niet exact, want mijn deur dorpels hebben een opstaande rand aan de binnenkant.)
Aan de voor- en achterdeur is het ietsje anders : hier moet de isolerende steen 2 cm onder de bovenkant van de dorpel komen zodat daarop nog kan betegeld worden. (Ook hier klopt de tekening niet exact, want mijn deur dorpels hebben een opstaande rand aan de binnenkant.)
De voor en achterdeur
De voor- en achterdeur met opstaande rand.  Hier de isolerende laag 2 cm lager (en ik heb voor de folie een rij gestoken omdat die folie teveel tegen trok om die tegen de dorpel te duwen).
Ik heb ook nog de stukjes rond het raam gevoegd, omdat ik er nu nog makkelijk aan kan.
Ik heb ook nog de stukjes rond het raam gevoegd, omdat ik er nu nog makkelijk aan kan.
Volgens de installateur van de ramen moet de isolatie weggesneden worden tot net tegen de muur. Dat heb ik dan ook gedaan. Klaar voor de vensters en deuren !
Volgens de installateur van de ramen moet de isolatie weggesneden worden tot net tegen de muur. Dat heb ik dan ook gedaan. Klaar voor de vensters en deuren !

21 thoughts on “Plaatsen dorpels”

 1. @Rin : ik heb me vroeger laten vertellen dat je dat met pure cement (geen mortel) moet opvullen, maar ik heb dat gedaan bij mijn garage, en 3 maand later was dat er al tussen uit gebrokkeld. Nu zal ik het dichtspuiten met kleurloze silicone.

 2. welke contacktlijm gebruik je , ik heb nog een heleboel epdm over en ga die gebruiken tussen de dorpels moet dit ook ingepakt worden aan de zijkanten?
  grt patrick

 3. ik heb het vroeger nog gedaan gewoon in de mortel 3delen zand en een deel cement ,nooit problemen gehad ,maar met die folie ben ik niet vertrouwd

 4. Wat doe je met een arduinen ‘dorpel’ boven een groot schuifraam? Dan zijn 2 stukken van zo’n 1,75m. Het huis is houtskeletbouw en we hebben geen idee hoe we dat moeten voorzien, zodat deze boven de schuifraam kunnen komen…. Of toch maar beter de arduin erboven vergeten en een strik maken met de facadesteen?

 5. Dag Andy,
  ik zit momenteel in dezelfde fase als jij in deze post.
  Sommige mensen zeggen wel dat je een breuklijn kan krijgen als je tegelt over een isolerende blok en chape.
  Blijkbaar kan een zwevende chape nog bewegen en dit kan spanning op je tegel veroorzaken als de perinsul blokken niet bewegen.
  Heb je hier meer informatie over? Ik vind hier niets van terug op het internet.
  Had je chapper of architect hier over gesproken?

  bedankt!

 6. @Simon: de architect of chapper hebben daar niet over gesproken. Aan de achterdeur is alles in orde, aan de voordeur heb ik een barst in de voeg van de tegel. Die komt ongeveer overeen met waar de 2de perinsul blok eindigt. Ik meen me te herinneren dat aan de voordeur ik meer miserie had om die blokken netjes vast te zetten door die epdm folie die wat tegenwerkte.
  In mijn living heb ik op 1 tegel een klak-geluid als ik erover loop. Ik denk dat dit door de zwevende chape is, het is net op een versmalling van de keuken naar de living waar een uitzetvoeg zit. Daar zie ik geen barst, maar ik hoor wel telkens iets als ik erover loop.

 7. @Simon en Andy: ik zit nu ook in die fase, ik vertrouw het idd ook niet om een ytong te metselen en weet nie hoe ik je dit best correct uitvoerd. Zou het niet beter zijn als de ytong even hoog gemetseld wordt als de PUR, zodat men dan over de ytong kan chappen tot tegen de dorpel? Indien jullie een andere oplossing hebben laat maar weten!

 8. @Elias: als je de ytong even hoog laat komen als de PUR en erover laat chappen tot tegen de dorpel, dan zal die chape een koudebrug zijn. Maar ik weet ook geen oplossing. Zolang die verschillende onderdelen (chappe, Ytong, persulin) een andere uitzetting hebben, heb je kans op barsten.

 9. Dag Andy, ik zie dat je de perinsul even hoog als de arduin hebt geplaatst achter de arduin van de ramen. Maar als je dat doet dan kan er toch geen tegel over gevloerd worden? Je arduinen zitten toch even hoog als de afgewerkte vloer. Moet de perinsul daar ook niet 2cm onder zitten zoals bij je voordeuret opkant? Dit is al een oude b’og dus hoop dat je het nog leest. Mvg

 10. @Jordy: het raamkader is breder dan dat van de voordeur, dus het rust grotendeels of volledig op die perinsul en een beetje op de dorpel. Het zou kunnen dat ik langs de binnenkant een cm of 2 heb moeten afsnijden nadien om te tegelen, maar ik weet dat niet meer zeker. Met een cuttermes was het makkelijk uit te snijden.

 11. Mooie post. duidelijk!
  Ik zit met een renovatie en zie her en der verschillende methodes maar ondanks dat je ook meldt dat er kans is op tegelbreuk, vind ik deze nog altijd de beste oplossing.
  Ten tijde van de bouw bij jou was er van een waterkerende folie achter de slag nog geen sprake van geen neem ik aan?

 12. Great post! I am going to try this on my own. Wondering what you used between the concrete floor and the Perinsul. Just regular cement mortar, or something special?

 13. Respect Andy! Echt knap wat jij hier neer hebt gezet, het heeft mij al enorm geinspireerd voor onze toekomstige aanbouw. Ik heb nog een vraagje over je deuraansluiting want dit vind ik wel mooi uitgedokterd. Klopt het dat deze 6cm(dikte van de funderingsisolatieplaatt) naar binnen uitsteken? En is dan geen kans dat ze gaan “knikken” doordat ze op de isolatieplaat rusten? Of maak ik mij hier weer te veel zorgen 🙂

 14. @ Arne: neen, de kans dat die dorpels gaan knikken is héél klein. Heb daar ook wel aan gedacht toen ik ze plaatste, maar uiteindelijk zitten die met hun zijkanten ook vast in de muur en plakken die goed aan de mortel eronder.

 15. Beste,

  ik ga binnenkort ook mijn dorpels plaatsen, ook met waterkerende folie, echter weet ik niet hoe diep de dorpels moeten uitstekken naar buiten of hoe diep ze naar binnen moeten liggen. komen de dorpels gelijk met de binnenmuur of ben ik verkeerd ?

 16. @Geoffrey: mijn dorpels zitten langs buiten een 5-tal cm buiten de muur, langs binnen een 3-tal cm naar binnen ten opzichte van de achterkant van de gevelsteen.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.