Mijn verbruik

Op 6 maart van dit jaar ben ik mijn nieuwe auto gaan ophalen : een Mazda 2 met 1.3 liter benzinemotor.  Het vooropgestelde gemiddelde verbruik zou 5,2 liter per 100 km moeten zijn.  Ik schat dat ik 30 % van mijn kilometers in stad rij, 70 % op autostrade.  Nu heb ik al (of nog maar) 4 tankbeurten achter de rug en al eens het gemiddeld verbruik berekend.  Dat valt voorlopig dik tegen : 7 – 7,1 liter per 100 km.  Het is algemeen geweten dat het vooropgestelde brandstofverbruik iets te optimistisch is, maar dat het zoveel zou schelen (36% hoger) ?  Mijn rijstijl is “normaal”

17 jaar na de aankoop van mijn eerste auto (Nissan Micra 1.3) is de industrie er dus nog amper in geslaagd om het benzineverbruik naar beneden te krijgen.  Dat vind ik toch bizaar…

Uitleg bij de grafiek : blauwe balkjes zijn het verbruik berekend bij een tankbeurt, groene lijn is het uitgemiddelde verbruik over een lange periode  (alle tankbeurten samen), rode lijn is wat het zou moeten zijn.

Het verbruik van mijn otoke 😉

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.