Elektrische verbinding onder de grond

De lucht- en waterpomp van mijn zwemvijver waren voorlopig nog verbonden met een verlengdraad die op mijn gazon lag.  Om hier een definitieve oplossing voor te hebben, moest er nog een kabel ingegraven worden, en wilde ik eveneens van de gelegenheid gebruik maken om mijn kot van achter in mijn tuin van een stopcontact met elektriciteit te voorzien, aangezien die maar een paar meter verder ligt.  Beginnen dus met een sleufke te graven van 60 cm diep (de wettelijke diepte voor een elektriciteitskabel heb ik niet gevonden, met googelen vond ik dieptes gaande van 50 cm tot 1 m).  De kabel moet wel in een beschermingsbuis zitten zodat je die niet direct beschadigd bij graafwerken.  Ik heb eerst een strookje gazon afgestoken van 50 cm diep, en dan de rest uitgegraven.

Het gleufke is klaar.

Op een bepaald punt moest de kabel gesplitst worden, een stuk naar de pompen van de vijver, een stuk naar het kot.  Daarvoor heb ik een verbindingsdoosje gekocht van de beschermingsklasse IP68 (waterdichte buitentoepassing).  De kabels netjes verbinden in de doos :

Alles aansluiten !

Vervolgens de doos sluiten en langs een zijkant een opening maken.

Doosje gesloten (waar de schroef rechtsboven zit had ik een opening gemaakt).

Bij de verbindingsdoos was een zakje geleverd met 2 producten die moeten gemengd worden en vervolgens in de verbindingsdoos gegoten worden.  Deze vormen dan een waterdichte gel.

De 2 vloeistoffen die moeten gemengd worden.
De handleiding : 2 vloeistoffen mengen gedurende 30 sec, mengsel in het verbindingsbakje gieten en afsluiten.

Uit nieuwsgierigheid heb ik ‘s anderendaags het bakje eens opengemaakt, en inderdaad, alles zit in een blubberige gel, waterdicht afgesloten.

In de blubber !

Boven op dit verbindingsstuk (dat 60 cm onder de grond zit) heb ik een stuk doorgesneden helft van een PVC buis gelegd ter bescherming voor graafwerken.  Vervolgens alles terug dichtgooien, en de graszoden terugleggen.

Bijna niets meer te zien.

4 thoughts on “Elektrische verbinding onder de grond”

 1. Beste, heb zopas je uiteenzetting gelezen (IP68 waterdichte verbinding).
  Is je ondergrondse verbinding (nu bijna 2 jaar later) nog steeds goed?
  Waar heb je dat produkt gekocht?

  Met vriendelijke groeten,

  Jo.

 2. Dus eerst de kabel in beschermingsbuis (16mm) en dan doorgesneden pvc buis 32mm erover doen ?

 3. @Andy: die doorgesneden pvc buis is een van 110mm, en daarvan heb ik enkel een stuk boven dat verbindingsstuk gelegd, niet boven de rest van de kabel die al beschermd is door die rode beschermingsbuis. Het was gewoon om dat verbindingsstuk te beschermen, als ooit iemand daar begint te graven, dat die dan eerst op die pvc buis stoten.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.