Viskes in de zwemvijver

In deze post had ik gezegd dat een beperkt aantal vissen in een zwemvijver mag.  Vandaag heb ik me laten verleiden tot het kopen van 3 Goudwindes.   Ze eten muggen, muggenlarven alsook wormen.  In de winkel werden ze netjes verpakt in een hermetisch afgesloten, microgolfbestendige doos.

Visjes in doos, en met plastic folie dichtgesmolten.
Daar zitten ze...

Eenmaal thuis had ik de keuze om een snede in de folie te maken, en ze gedurende 6 minuten bij 600W op te warmen in de microgolf, of ze in mijn zwemvijver te zetten.  Ik heb voor het laatste gekozen.  De doos eerst 10 minuten laten drijven in de vijver, zodat het water in de doos op dezelfde temperatuur kwam als het vijverwater (acclimatiseren van de vissen).  Ik hoorde ze al direct tegen de wand botsen, omdat ze dachten dat ze eruit konden.  Erna de folie losgesneden, en de vissen vrij gelaten in de vijver.

Hier al in het diepe deel van de vijver.

Erna heb ik me nog een half uurke op het terras aan mijn vijver gezet, in het zonnetje, en een boekje gelezen.  Plots hoor ik “plooonsch”.  Ik dacht dat mijn kat in de vijver gevallen was, maar neen, een eend was geland in het water.  Mijn buur had mij al gezegd dat hij al een paar keer een koppel eenden in de vijver gezien had…

Sebiet broeden die daar nog in de buurt, en zitten er deze zomer een hele boel eenden in de vijver...

9 thoughts on “Viskes in de zwemvijver”

 1. Ik weet niet of ik zou gekozen hebben voor de Goudwinde. Ik heb horen vertellen dat pijpvissen veel leuker zijn in een zwemvijver.

 2. Wij hebben vorig jaar ook 10 goudwindes in de vijver gestoken. Die beesten hebben van een heel jaar nog geen kruimel eten gekregen van ons en leven nog steeds! Ik vind dat straf 🙂
  Eerder deze week ontdekte ik ook een Lissotriton vulgaris in de zwemvijver (en nu snel googlen om te kijken wat dat is 🙂 )
  Het aantal watertorren is gezakt, maar niet weg, muggelarven daarentegen zijn volledig verdwenen.
  Met 3 visjes in je vijver kom je bijlange niet toe hoor. Waar wij onze vissen haalden zeiden ze dat 1 vis ongeveer overeenkomt met 1 koe op 1 km² wei … Als je dan nog eens er bij bedenkt dat uw vijver groter is dan de onze …

 3. @Tommy : ik veronderstel dat die vissen nog gaan kweken, dus ik zal wel zien of ik er nog bij koop of niet. En voor mij geeft het niet dat er nog andere insecten leven in de vijver.

 4. Geen idee of die goudwindes gaan kweken, ben zelf ook wat aan het googlen en goudwindes zijn schoolvissen en zou je minstens per 5 moeten nemen. Bovendien zou er nogal wat plantengroei in je vijver moeten zitten (om zich te kunnen verstoppen voor reigers enne … eendjes). Ziet er een knappe vijver uit, en ook groen, maar komt dat van plantjes? Mijn vijver is momenteel vergeven van de watertorren, dus ik ga nu eerst plantjes zetten en dan vissen, hopelijk vinden ze het iets naar hun tand.

 5. @Anne : dat groen zijn wat wiertjes die groeien op de folie. Af en toe komt dat los en drijft dat naar het filtergedeelte.

 6. BEste,

  leuk dat je zelf je zwemvijver heb aangelegd. We gaan ook proberen om zelf aan te leggen, dit komt goedkoper uit denk ik dan. 🙂
  bedankt voor alle info op je site, heel nuttig hoor

  I vd Vegt

 7. In onze vijver van zowat 60m2 water (eivorm 9x6m 1m diep) zitten ongeveer 40 goudwindes. we zijn met een 10-tal gestart 6 jaar geleden, maar hun aantal groeit niet verder. Ik geef nooit eten maar ik vraag me af of ze geen honger hebben? Doen ze misschien aan kannibalisme? Dan zou ik er liever enkele uitvissen!

 8. @Johan: groeien de vissen ? De mijne krijgen ook nooit eten, maar groeien wel in formaat. De eerste 2 jaar had ik gezien dat ze eitjes gelegd hadden en een paar visjes uitgekomen waren, maar als die kleine visjes niet beschermd zitten eten ze die op. Dat kan de reden zijn dat ze niet meer toenemen in aantal. 40 is toch al redelijk wat voor zo’n vijver.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.