De eerste schetsen

Het is al jaren dat ik erover spreek (niet noodzakelijk op mijn blog), maar nu is de wagen beginnen rollen.  Mijn architect heeft de eerste schetsen gemaakt voor mijn nieuwbouw.  De komende weken is het de bedoeling van daar opmerkingen op te geven, aan te passen, weer te bekijken, nog eens aan te passen, … tot het mijn goesting is.  Eenmaal die schetsen definitief, dan kan hij beginnen met de plannen tekenen.

Dit is de situatie :

– beperkte oppervlakte : 6,3 x 15m buitenafmetingen

– ik wil alles op de benedenverdieping (dus ook een slaapkamer), dus het moet compact en efficiënt ingericht zijn.  Er komt een half verdiep op, maar daarvan is de inrichting momenteel minder belangrijk.

– ik wil keuken en living in een grote ruimte langs de achterkant met zicht op de tuin (groot venster)

– bijgevolg komt de slaapkamer waarschijnlijk langs de voorkant, en moet de rest (badkamer, wc, berging, …) er ergens tussen

Hieronder de 2 schetsen die het minst ruimteverlies omvatten, maar misschien heb jij inspiratie om dingen te draaien, verwisselen van plaats, opmerkingen, dingen die ik vergeten ben, …  Alle commentaar is welkom.  Vensters zijn op deze schets nog niet van belang (maar suggesties zijn hiervoor ook welkom), enkel de plaats van de voordeur (langs de zijkant) ligt ongeveer vast.

Onderaan de tekening is het zuiden.

(ps het kan een tijdje duren voor ik commentaar goedkeur aangezien ik de komende week minder achter de pc zal zitten)

7 thoughts on “De eerste schetsen”

 1. Dag Andy,
  proficiat met de volgende stap in het huisje-bouwen!
  over de indeling van een nieuwbouw weet ik niet zoveel.
  De enige tip die ik heb:
  keuken en living in 1 ruimte + viske met friet bakken = stinkende zetels en gordijnen.
  Niet zo belangrijk he, en op te lossen met een fleske febreze…

 2. Het rechtse plan voelt beter aan, maar ik zou geen inspringen van de muur voorzien, is alleen ruimteverlies en extra kost, en het is beter de kast mooi af te werken. . Mag ik je een tip geven wat de ramen betreft: beter twee iets kleinere die van op de grond starten. Veel meer licht en minder plaatsverlies.

 3. Dag Andy,

  Jij zit percies ook altijd vol nieuwe plannen hé 🙂
  Ik vind de indeling leuk, alleen persoonlijk zou ik zorgen voor meer bergruimte aan de keuken, ik heb zelf ruimte in mijn living (+/- 3m²) afgestaan om een grotere berging te hebben, en heb hier nog geen seconde spijt van, je kan nooit genoeg bergruimte hebben!

 4. @ Kristel : met een balansventilatie zou die stank allemaal geen probleem meer zijn.

  @ meneer boerenerf : bedankt voor de reclame 😉 en de suggesties. Door de slaapkamer moeten om naar de badkamer te gaan vond ik ook niet zo interessant. Ik heb ondertussen al redelijk wat veranderingen bedacht tijdens mijn week verlof, die eerst eens deftig laten uittekenen voor een volgende post. Spannend hé :-p

  @ bentenge : het inspringen van die muur zal ik inderdaad niet doen, het is al te smal om goed te zijn. Uitspringen zou ik willen doen, maar dat mag niet 🙁

  @ Kenny : plannen genoeg. Aangezien ik op 26 mei 2054 ga sterven op 82-jarige leeftijd, wat dus betekent dat ik vandaag exact halverwege ben, en nog 15229 dagen te gaan heb, moet ik er dus aan voortdoen hé 😉
  Hoe groot is je berging in totaal ? Ik dacht eerst een kleinere berging te nemen voor het keukengerief, maar zal nu misschien een grotere nemen en er ook mijn wasmachine in zetten.

 5. Dag Andy,

  Ons berging is ongeveer 7 m2 groot, 3 meter lang op 2,5 breed.
  Ook bij ons staat de wasmachine, droogkast, stofzuiger, extra frigo/diepvries er, en veeeel rekken van de IKEA 🙂

  Alles staat mooi vol, maar in het midden hebben we een doorgang van +/- 90 cm, wat een voldoende ‘ruimte’ gevoel heeft als je er binnen gaat, ttz: je moet niet met de wasmand scheef lopen om naar de wasmachine te gaan, of onder/over rekken kruipen om toch maar dat laatste blikje tomatenpuree te kunnen bemachtigen 🙂

  Misschien een goede tip om op vele plaatsen veel plaats uit te sparen: werken met schuifdeuren!!! Dat hebben ook wij gedaan, en geloof me, pas dan zie je hoeveel plaats een gewone deur inneemt. Wij hebben hiervoor het systeem van Eclisse gebe-ruikt, deze kan je in je muur verwerken zodat je geen rails e.d ziet, maar een mooi afgewerkte muur waar de schuifdeur in zit. Zie op de website:
  http://www.marsica.eu/nl/onze_merken/?cid=2&merk_id=5

  Ik zou ook wat meubelindeling betreft zo weinig mogelijk de zetel(s) voor het grote schuifraam plaatsen, dit vind ik zonde van de lichtinval / gemak om naar buiten te gaan. Plus, dit neemt ook meer ruimte in beslag, want anders kun je de zetel tegen een muur plaatsen, maar als deze voor het schuifraam staat, moet je toch wel zorgen dat je nog doorgang erachter hebt!

  Zo, dit zijn hopelijk nog wat interessante tips voor jou?

  Groeten,

  Kenny

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.