Rare kippenziekte

14 dagen geleden merkte is dat mijn haan nogal stil was (hij zat bij de buren en bleef daar) en zag ik dat er iets aan zijn oog scheelde.  Dat zat precies nogal dik.  ‘s Anderendaags had mijn buur het ook gezien, en ben ik die gaan terughalen.  Eén oog zat volledig dicht, uit het andere had hij nog een spleetje van 1 mm om door te kijken.  Rond zijn oog en zijn lellen zaten vol met gezwellen die er nogal droog uitzagen.  Ik dacht dat die het niet lang meer ging trekken, en wilde niet naar de dierenarts om die reden, maar ik wilde toch eens proberen om die kop in te smeren met olie (olijfolie, geen motorolie), zodat die korsten misschien konden loskomen.  En jawel, na een week kon de haan weer uit zijn twee ogen zien, zijn oogleden zijn nog steeds gezwollen, en hij is nog opvallend stil, maar nog steeds in leven.

Mijn haan aan de beterhand.

Hieronder komen minder mooie foto’s, niet voor gevoelige kijkers.

Gisteren zag ik dat een van mijn hennen, en een hen van mijn buur hetzelfde hebben.  Het moet dus ergens wel besmettelijk zijn.  Ik dus gisteren met mijn hen naar de dierenarts, om toch maar te weten wat het is.  Maar ze had niet echt een verklaring wat het was, maar er waren nog 2 mensen bij haar geweest met kippen met hetzelfde ziektepatroon.  Dus iets wat waarschijnlijk van andere vogels afkomstig is (bij mij zitten veel duiven).  Het insmeren met olie was goed om die droge korsten week te maken.  De kip heeft 2 inspuitingen gekregen, en normaal moest ik zaterdag nog eens terug ermee want ze moeten 2 à 3 behandelingen krijgen, maar ze komen er normaal weer bovenop (het duurt zijn tijd).  Ik was niet van plan van nog terug te gaan, maar nu moet het zeker niet meer, deze voormiddag is mijn kip overleden.  Ze was nogal zwak omdat ze pas een week van het nest was na een kleine 3 weken broeden.

Zo zag haar kop eruit, nog niet zo erg of mijn haan een week geleden.
Ook onder de pluimen in de nek is een bruine korst te zien.

De kip van mijn buur is er voorlopig erger aan toe : een oog volledig dicht, het andere nog een beetje open (zoals mijn haan meer dan een week geleden).  Heb ze vandaag nog eens ingesmeerd met olie.

Kip van mijn buur, ocharme.  Oog dicht door gezwel.

Als er iemand weet wat die ziekte is, laat het gerust weten !

 

10 thoughts on “Rare kippenziekte”

 1. Dag Andy !

  Mijn kipje heeft het ook, maar niet in zo een ernstige vorm.
  Jodium aan de pokken smeren en knoflook in het water ! En kijk ook eens in de keel, als daar een geelachtige brij/slijm in zit dan heb je de ernstige vorm…

  Groetjes Merel 🙂

 2. ik denk dat jou kip Difterie geeft
  Het veroorzaakt zweren rond of op de snavel, kam en lellen. Doe je het snaveltje open en zie je daar een kaasachtige aanslag, dan heb je difterie in huis! Vooral in herfst en winter met veel regen komt deze ziekte voor. Zieke kippen moeten af gemaakt mvg Danny

 3. DIT ZIJN DE KIPPEN POKKEN
  BEHANDELEN MET OOGZALF DIE ANTIBIOTICA BEVAT !!
  DE OOG MOET OPENGEHOUDEN WORDEN ANDERS STOPPEN ZE MET ETEN.

 4. Ik heb mijn haan zijn ogen ingesmeerd met Terramycine oogzalf (vrij verkrijgbaar) en dat scheen te helpen. Aangezien hij niet meer at, heb ik hem gevoederd met gekookte pasta (vond hij erg lekker) en Aquarius te drinken gegeven (omwille van electrolyten, tegen uitdroging).
  Hij is er helemaal doorgekomen, duurde een tweetal weken.

 5. Mijn haan zijn ogen waren bijna dicht, soort bruine vlekken rond zijn ogen. Kon nog moeilijk eten vinden en kwam ‘s morgens niet meer spontaan uit zijn hok (zag het dus niet dag worden).
  Probleem opgelost door Microferm (natuurlijk vloeibaar mengsel van micro-organismen) te gebruiken.
  Microferm 2% oplossing in water en dit met plantenverstuiver 3tal keren per dag sproeien op de haan (ogen, hele lichaam). De eerste 2 dagen ook met pipet in bek gegeven, want hij dronk anders niet of niet genoeg. Vanaf de tweede dag al beter (oog beetje open) en vanaf 4de dag heel veel beter: at en dronk terug goed.
  Doe nu ook Microferm (2%) in drinkwater en sproei ermee ook hok en kippen (want ook effectief tegen bloedluizen).
  Onze haan is nu terug de oude (na 5 dagen). Hij kraait ook terug normaal (want de eerste dagen geen geluid te horen bij het kraaien!).

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.