Verkeerde knaagdieren

Ik geef het toe, ik moet mijn meerdere erkennen in Tom GH.  Hij had in een post over mijn gekwetste cavia’s gezegd dat het vermoedelijk rattenbeten waren.  Ik had dat weggewimpeld dat ik geen sporen van ratten vond, dus dat de kans klein was dat dit het probleem zou zijn.  Sinds een twee tal weken heb ik twee nieuwe cavia’s (nog geen foto’s gepost wegens nog geen mooie groepsfoto kunnen maken), en één daarvan was na 1 dag al verdwenen.  Paniek natuurlijk, dus dan heb ik een bewakingscamera besteld om te weten wat er daar allemaal gaande is.  Ondertussen is die cavia na 3 dagen terug opgedoken, en loopt die daar nu nog vlijtig rond.  Oef !

Maar nu ik die bewakingscamera heb wil ik natuurlijk wel de boel in het oog houden.  De eerste dag die camera op de ingang van het cavia kot gericht.  650 foto’s in 24 uur.  Cavia gaat in het kot, cavia gaat uit het kot, cavia gaat in het kot, …  En af en toe eens de kop van een kip die verschijnt.  De volgende dag het aantal foto’s per beweging verminderd naar 2, en nog een dag later naar 1.  Toch nog iedere avond een 220 foto’s te bekijken.  Na drie dagen de camera buiten gehangen, met zicht op de ingang van het kiekekot .  Daar zijn een aantal gaatjes in de grond te zien, dus misschien zit er daar iets…

Jawel, er zit daar iets !

Zoek de blinkende deugnietoogjes.
Zoek de blinkende deugniet oogjes.
Hier is er een volledig te zien.  Duidelijk geen cavia !
Hier is er een volledig te zien. Duidelijk geen cavia !

Ik sta open voor tips om die beesten te elimineren/lokken/doden.  Laat ons voorlopig het gebruik van mosterdgas als “laatste redmiddel” houden, want mijn cavia’s zitten daar ook in de buurt.

Update 29-4-2014 :

Ik heb ondertussen draad gespannen rond dat rattenhol, zodat de cavia’s en kippen daar niet meer bij kunnen.  Op die manier kan ik vergif en een val leggen.  Met mijn bewakingscamera is het handig om te zien wat er allemaal gebeurt…  Ik had eerst twee potjes gezet met rattenvergift gemengd met cornflakes en een gemengd met caviakorrels.  Na nacht 1 waren de cornflakes en caviakorrels opgegeten.  Na de 2 de nacht was het vergif ook opgegeten.  Nacht 3 en 4 hebben ze telkens het bijgevulde vergif proper opgegeten.  Iemand had me verteld dat ik ze in een val zou kunnen lokken met chocolade.  Na 2 nachten witte chocolade bleek dat niet te lukken.  Dan maar veranderd naar fondant.  De volgende morgen was de fondant verdwenen, maar de val niet dichtgeklapt.  Vandaag opnieuw fondant ingelegd.

cavia voor de draad, rat achter de draad.
Cavia voor de draad, rat achter de draad.
Rat eet het eitje witte chocolade dat ik uit de val gegooid had toch op.
Rat eet het eitje witte chocolade dat ik uit de val gegooid had toch op.
Rat eet fondant chocolade uit de val zonder dat die dichtklapt.
Rat eet fondant chocolade uit de val zonder dat die dichtklapt.
Rat eet smakelijk van het vergif.
Rat eet smakelijk van het vergif.

Update 1-5-2014 :

Gisteren en deze morgen was er niet van het vergif gegeten, ook niets in de val.  Toen ik de foto’s van de bewakingscamera bekeek, was er ook op geen enkel moment een rat te zien, maar wel verschillende keer katten die aan de draad zaten te kijken.  Terug gaan kijken, en jawel, er zat een rat.  Gelukkig heb ik die niet direct proberen weghalen, want deze avond ben ik nog eens gaan kijken, en lag die in een iets andere houding.  Hij was deze morgen dus nog niet dood, wel serieus aan het doodgaan.

Rat op sterven na dood...
Rat op sterven na dood…

Update 2-5-2014 :

Ik heb die rat eens gepookt met een stok, en vandaag was die wel degelijk dood 🙂

Is toch een redelijke kadet !
Is toch een redelijke kadet !

Ik ga mijn camera nog een paar dagen laten staan, en als er geen rat meer verschijnt, dan kan ik dat hol dicht stampen.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.