Waterpas : wie ? wat ? hoe ?

Perfect horizontaal, perfect verticaal ?  Hoe bekom je dat ? 

1. Met een waterpas : als het luchtbelletje perfect tussen de streepjes zit, dan is het waterpas.

horizontaal waterpas
verticaal waterpas

 2. Met een pasdarm : dankzij de wet “hoe communicerende vaten zich moeten gedragen in het openbaar”, gestemd door de ‘Belgische regering’ in 1832 (ja, toen werden nog nuttige dingen beslist, in tegenstelling met heden ten dage waar alles uitgesteld wordt tot na volgende verkiezingen, en eenmaal die voorbij wachten ze weer op de volgende kiesperiode, …), kan je een doorzichtige darm die gevuld is met water gebruiken als waterpas.  Voorwaarde is dat er zich geen luchtbellen in de darm bevinden.  Controleer dit door de 2 uiteinden van de darm tegen elkaar te houden en als het water in beide even hoog staat, dan is het ok.  Als je dan de 2 uiteinden één meter uit elkaar houdt, of 20 meter van elkaar, dan zal het water in beide uiteinden even hoog komen te staan (als je de darm wat beweegt, dan zal de waterkolom eventjes op en neer bewegen, maar na een korte tijd komt die tot stilstand).

3. Met een laserwaterpas : deze bestaan in allerlei prijsklassen, maar het komt erop neer dat een laserstraal geprojecteerd wordt die waterpas is.  Van zo’n goedkoop toestel als dat van mij is het nadeel dat je in de zomer moeilijk de laserstraal kan zien in openlucht.  Ik moest tot valavond wachten om mijn paslijnen te kunnen uitzetten met de laser.  Dure toestellen zullen dit probleem niet hebben.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.