Gieten polybetonvloer

Juni 2007

Een gespecialiseerde firma komt de polybetonvloer gieten.  Een grote betonpomp strekt zijn armpje op mijn oprit, en met nog extra stukken darm erbij komen ze tot aan de garage.

Beton wordt in de “bak van de garage” gepompt en effen getrokken.

Een 2-tal uur later is de “bak” opgevuld en geëgaliseerd.

Betonmixer, betonpomp zijn weg, 2 werknemers zitten gedurende één uur de krant te lezen in hun camjonet laten gedurende één uur de beton gedeeltelijk uitharden, en dan beginnen ze met het polieren (dat ongeveer 3 uur duurt).  Ze strooien er een mengsel van kleurstofpoeder (om ongeveer dezelfde kleur als de dorpels te bekomen) en harde kristallen (voor een harde toplaag) op.  Met een poliermachine lopen ze vervolgens het ganse oppervlak in alle richtingen af gedurende ongeveer 3 uur.

Dit is het eindresultaat : ik ben een tevreden mens !!

Een paar uur later is nog iemand langsgekomen om een soort “vernis” op te vernevelen, zodanig dat de vloer niet te snel uitdroogt.  Die “vernislaag” slijt in een paar maanden weg.  ‘s Anderendaags is iemand uitzettingsvoegen komen inslijpen (ongeveer halverwege de vloer is een gleufje ingeslepen, zowel in de lengte- als breedterichting).

De vloer moest ik bij droog weer regelmatig eens dweilen met regenwater om te zorgen voor een trage uitdroging.  Na 14 dagen heb ik de bekisting eraf gehaald.

6 thoughts on “Gieten polybetonvloer”

 1. Geachte,

  De uitzettingsvoegen die men heeft ingeslepen hoe diep slijpt men deze in? Wordt dit nadien met silicone opgevuld?

  Mvg

  Joan

 2. @Joan : die uitzettingsvoegen zijn er (zo goed als) dwars doorgeslepen. Misschien is dat hier en daar maar 14 cm terwijl de beton 15 cm diep is, maar het is niet dat dit maar voor de helft diep zou zijn. Die firma heeft mij gezegd dat dit niet direct mag gevuld wordt met silicone, na een aantal maanden mag het met elastische silicone, want dan heeft de beton zich voldoende kunnen zetten.

 3. Beste Andy,

  Kan je me zeggen welke beton werd gebruikt voor de vloerplaat die gevlinderd werd.

  Ken je de samenstelling van de beton ?

  Dank bij voorbaat voor je antwoord!

  Mvg Kris

 4. @ Kris : het enige wat ik terugvind is : beton C 30/37 P40 met 1% tixo. Hopelijk heb je hier voldoende mee.

 5. Beste Andy, werden die kristallen bij de beton geleverd of moeste die appart gekocht worden ?

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.