Klaarmaken voor het gieten van een gepolierde betonvloer.

April 2007

Twee mogelijkheden : ofwel mets je eerst een garage, en laat je dan een polybetonvloer erin gieten (voordeel : geen kans op beschadigen van de vloer tijdens de constructie van de garage, nadeel : ze kunnen de hoeken en randen minder mooi afwerken), ofwel giet je eerst de polybetonvloer, en mets je daar de garage op (voordeel : hoeken en randen even mooi gepolierd als de rest, nadeel : tijdens de constructie van de garage goed opletten voor beschadigingen, mortelresten ed). 

1. Er moet een betonplaat opkomen van 15 cm dik die gewapend is.  Om dat te doen zaag ik waterbestendige vezelplaten in stroken van 15 cm.  Die zet ik op volgende manier vast : plankjes op de betonsteen vijzen (recht op een lijn), daartegen de stroken van 15 cm hoog zetten, en vastschieten met een dwarsplankje.   Zoals je kan zien komt de betonplaat niet tot aan de buitenkant van de betonstenen.  Er is plaats overgelaten voor de gevelsteen en spouw (en indien nodig isolatie).

2. De “bak” binnen de betonstenen opvullen met (stabilizé of) zand  zodat het gelijk komt met de betonstenen, en aantrillen met een trilplaat.

3. De dorpels plaatsen (deur en garagepoort).  Dit is nogal secuur werk.  De bovenkant van de dorpel moet op gelijke hoogte komen als de 15 cm boord zodat de polybeton later perfect aansluit op de dorpels.  Dit moet ook perfect waterpas liggen, anders krijg je problemen dat de garagepoort niet perfect zal afsluiten.  Dit is “makkelijk” te doen door stenen onder de dorpels te leggen, bijna op de uiteinden van de dorpels.  Met houten spieën de hoogte aanpassen zodat de dorpel op de juist hoogte komt, waterpas ligt, en op een rechte lijn ligt met de rand…  Simpel, nietwaar 😉

4. Mijn dorpels waren nogal breed (50 cm), dus heb ik eerst de voorkant vastgemetst (de opening tussen de betonsteen en de dorpel opvullen met stenen en mortel zodat de voorkant goed vast komt te zitten). 

5. Na 2 dagen uitharden heb ik dan de achterkant opgevuld met mortel en stenen, en ook betonijzers ingewerkt.

6. Dezelfde werking voor de dorpel van de deur.

7. De buizen voor toevoer en afvoer van water, en om elektriciteitskabels door te trekken voorzien van een stussenstuk en afsluitstop zodat dit ongeveer 1 cm onder de betonvloer terechtkomt.  Nadat de vloer gegoten is, zal je die makkelijk terugvinden omdat er een kleurverschil zal zijn bij uitharden tussen de laat beton van 15 cm , en dat van 1 cm.  Nadien moet je voorzichtig de cm beton boven het deksel wegkloppen, en het deksel eruit prutsen.  Indien je het deksel boven de beton laat uitkomen, kunnen ze er rond niet zo mooi polieren.

8. Plastic in de bak leggen, betonsteentjes op regelmatige afstand leggen, en wapeningsnetten inleggen.  Ervoor zorgen dat de netten elkaar overlappen, en ze vastmaken aan elkaar met ijzerdraad (of van die plastic kosselbandjes (kabelbinders)).  De randen plastic afsnijden juist onder de rand van de 15 cm hoge zijplanken.

9. Nog de dorpels afplakken als bescherming, en aan de randen een boordje plakken, en het is klaar.

10 thoughts on “Klaarmaken voor het gieten van een gepolierde betonvloer.”

 1. Beste,

  Je hebt de garagedorpel reeds gelegd omdat deze een beetje achteruit spingt denk ik?

  Als je bv. de dorpels gelijk zou leggen met de gevelsteen, zoals denk ik bij jou de “deurdorpel”, kan je die dan niet achteraf leggen?

  Bedankt!

 2. @ Stefke :
  ik heb de dorpels op voorhand gelegd omdat die mooi zouden aansluiten op de polybeton. Als je eerst beton giet, dan moet die rand mooi recht afgewerkt zijn, om er dan je dorpel sluitend tegen te kunnen leggen. Dat is moeilijk denk ik.

 3. Beste,

  Bedankt voor je antwoord. Daar heb je inderdaad gelijk in.

  Nog een vraagje. Is het best dat je onder de betonplaat stabilisé plaatst of is gewoon zwarte grond ook ok?

  Bedankt!

 4. Stabilise is niet echt nodig denk ik, maar de ondergrond moet wel goed aangedamd zijn zodat die niet meer kan verzakken na een paar jaar. Ik heb gewoon grof zand gebruikt om uit te vullen.

 5. Hey, mooi projectje.

  Ik vraag me af hoe een muur van bv38 cm dik gemetst wordt als ik bv ook zo 2 rijen betonblokken van 29 cm dik neem.

  Moet er dan altijd eerst een betonnenvloer gegoten worden tot een stukje over de betonblokken waar dan de snelbouw op komt of gaat dit ook anders en achteraf als de ruwbouw klaar is pas beton in garage gieten?

  Groeten

 6. @Timm : sorry voor het late antwoord. Je kan na de ruwbouw de beton gieten in de garage. Dit wordt dikwijls zo gedaan. Het nadeel hiervan is dat ze in de hoeken en kanten wat minder mooi kunnen polieren. In woningen wordt dit ook telkens na de ruwbouw gedaan. Indien je eerst de vloer giet zoals ik, dan moet je heel goed opletten bij het metselen dat er geen stenen naar beneden vallen die je vloer kunnen beschadigen. Mortelresten moeten dagelijks opgekuist worden. Beide methoden hebben dus hun voor- en nadelen. Het is wel best dat je vloer gedeeltelijk op de funderingsvloer rust. Anders moet je heel stabiele ondergrond hebben zodat die niet kan verzakken.

 7. Hallo!

  Bedankt voor het delen van de interessante details over je garageproject.
  Ik heb het met veel belangstelling gelezen, vooral omdat ik iets soortgelijks aan het overwegen ben.

  Ik heb een vraagje: heb je enige informatie over hoe je betonblokken hebt gebruikt om de overgang van je sleuffundering naar je nul-pas op te vangen? Ik zag op je foto’s dat je deze plat, in de dwarsligging hebt liggen en op sommige plaatsen rechstaand, als ik het tenminste goed zie op de foto’s.

  Ik heb namelijk een spouwisolatie van ongeveer 5 centimeter, wat zou betekenen dat de betonblokken breder geplaatst moeten worden als ik een deel van de vloerplaat op de funderingsokkel wil laten rusten.

 8. @dds:
  In https://doehetbeterzelf.com/?p=258 staan wat foto’s. De betonstenen zijn ofwel dwars, ofwel in de lengte gemetst. (deze waren 30 cm lang)
  In https://doehetbeterzelf.com/?p=2567 (voor mijn huis) heb ik langere betonblokken gebruikt (35 cm lang) en bijgevolg was mijn funderingsmuur 35 cm breed.
  Het zal een zoektocht zijn naar stenen die de juiste breedte hebben, of waarvan je er 2 naast elkaar kan leggen die de juiste breedte hebben.

 9. Hey, Ik ben een garage aan het bouwen en ben je stappen aan het volgen 😉 Ik vraag mij wel af als er onder de dorpels ook een kleine ruimte (spouw) moet voorzien worden? Jij hebt het volledig opgevuld met stenen en beton. Kan dit geen vochtproblemen veroorzaken? Alvast bedankt voor je antwoord. Mvg

 10. @Kenneth: eventueel vocht dat ertussen geraakt kan via de mortel eruit geraken. Het staat trouwens ook in contact met de betonstenen eronder die niet 100% droog zijn. De onderkant van de dorpels komen ook ongeveer gelijk met de 0-lijn buiten (gazon, aarde, oprit), dus langs daar kan ook vocht onder de dorpel komen. De folie aan de binnenkant onder de betonplaat moet het vocht tegenhouden naar binnen toe.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.